Југославија није могла опстати

- Југославија није могла да опстане, а распала се зато што се промијенио свјетски поредак, истакао је српски позоришни редитељ и некадашњи предсједник југословенске удружене љевице Љубиша Ристић гостујући у емисији “Пулс” БН телевизије.

Република Српска 29.06.2017 | 23:18
Југославија није могла опстати
- За планирани војни удар у Југославији нису се сложиле Америка и Русија, па је ЈНА морала да изврши своје оперативне задатке, да формира словеначку и хрватску армију и државу и да изазове рат у БиХ, навео је Ристић.

Каже да је рат у БиХ био одговор на отцјепљење Словеније и Хрватске. "Одговор је ‘сада ћете имати лијепи рат у Босни’ јер не може НАТО да опстане ако нема рата у БиХ”, истакао је Ристић и додаје:

“Само је ЈНА имала кадрове и наоружање за један прљави и одвратни рат у БиХ који ће послужити да се стране трупе инсталирају у Југославији.”

Сви, у то вријеме, сукобљени лидери у БиХ, били су веома повезани са САД-ом, навео је Ристић.

“Од Радована Караџића, преко Изетбеговићевих људи, сви у Херцег-Босни, сви људи које контролише та сила, као и остале силе које покушавају да створе кризу којом ће се управљати.”

ЈНА некад – НАТО данас, јасан је Ристић.

“Оно што је била ЈНА сада је америчка војска која се зове НАТО или УН.”

Истакнути редитељ и некадашњи предсједник југословенске љевице истиче да је распад Југосавије био неминован. Свему је “кумовао” нови свјетски поредак.

“Совјетски Савез је извршио своју епохалну реформу, разни совјетски и руски руководиоци помогли су да се проведе политика једне велике реформе преласка Совјетског Савеза у Русију, а то није могло ићи без уједињења Њемачке и формирања ЕУ, без сарадње Русије са ЕУ, а то је био крај америчког присуства у Европи”, рекао је Ристић.

Констатује да идеја Југославије живи и данас јер је то начин живота и постојања, идеја да људи живе заједно.

"Људи које повезују језик и култура, мука, радост и богатство разлика. Југославија је јединствен културни процес који тврдоглаво опстаје, истакао је редитељ Љубиша Ристић у емисији “Пулс“ БН телевизије.



(БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јулио

29.06.2017 22:22

Види се да је Брко резисер и сценариста, претпостављам да преферира науцно-фантастицни занр.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казу

30.06.2017 04:34

БиХ - Југославија у малом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марина

30.06.2017 04:53

Не бих се слозио: Југа је могла опстати да је ЈНА заиста била оно за ста је годинама прокламована. У сваком слуцају би одвајање република исло мирним путем. На залост се показало колико су "тековине социјалистицке револуције" стајале на климавим ногама. Еxтерни непријатељ је фаворизовао национализам и створио услове за крвави обрацун кога је једино ЈНА била у стању да спријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

30.06.2017 05:34

Брко, како је другарица Мира Марковиц? Има ли јос опљацканих пара за тросење?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.06.2017 06:19

Наравно да је ЈНА контролисала распад бивше државе. Само будала може да верује у то да би војске Хрвата, Муслимана (тад Бошњаци још нису постојали) и Словенаца могле бити формиране да је ЈНА одлучила да не буду формиране. Зна се поуздано да је ЈНА директно наоружавала Муслимане и Тузли и Брчком, а верујем да је тако било и у осталим крајевима БиХ. У команди Источнобосанског корпуса сам '92. гледао карту која се ун +-5% поклапа са данашњим границама РС. Тачно се знало докле ће се ићи, одакле ће се одступити, где се неће нападати... Тако да ми приче о "херојској одбрани" Тузле, Сарајева, Зенице изазивају салву смеха. Драге комшије, ми то нисмо ни мислили заузимати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БХ

30.06.2017 06:39

Ја овог Драгана, као да се Јуце родио и незна ста се догадјало

Name

@Драган

30.06.2017 07:33

Босна је остала у границама за које се је борио Алија и Армија БиХ, Слобо и Фрањо не однесоше ни милиметра. Унутрашње уређење се промијени преко ноћи, баш као што Брчко одвоји Рудоњин воћњак од Дрине, то нико и не гледа. На границама стоји застава Босне и Херцеговине, гранична полиција (досуше корумпирана) је под командом државе. Мехмед-паша Соколовић је на Дрини, све остало је НЕБИТНО! ❤❤❤❤❤

Name

Драган

30.06.2017 08:25

А РС у својим сновима можеш звати и Саудијском Арабијом. Но, зезају те поценти, зеза те то што се у њој навија за Србију а не за БеееХеее. Тих пар крпа на границама, које ти зовеш заставама, шта да ти кажем... Паметан си човек да закључиш колико мало времена треба да се промене.

Name

зашто

02.07.2017 06:22

Ако се предратна карта подјеле БиХ поклапа са данашњом онда је 4-годишњи рат послужио да капиталисти неком испродају старо источноњемачко и источноевропско али и западњачко оружје, НАТО-бомбама које су бацане на Балкан 1994. , 1995. и 1999. је истицирао рок складишења? , да се поједнци обогате а да обичан народ изгине, истраумира се, осиромаши... Завади па владај...

Name

Русија

30.06.2017 08:07

Русија није пристала на војни удар.Американци су цутали.Југославија је била цлан НАТО пакта.Засто Милосевиц није хтио да то призна.То нас је одвело свију у рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

будале

02.07.2017 06:36

Ради чијих будалаштина су гинули млади и недужни војници ЈНА по касарнама у Словенији, Хрватској и БиХ од почетка окршаја у словенији 27.06.1991. до страдања у Тузли 15.05.1992. ? Имају приче (не знам вјеродостојност) да није требало нагло разбити федеративну Југославију него је прво полако претворити у конфедеративну Југославију а дефинитивни распад некад касније? Шта имамо у БиХ сада? У Бошњака имају вехабије који иду у Сирију на ратиште и праве терористичке нападе по цијелој Европи, Срби су у историји имали више а сад ни 49% територије БиХ док Хрвати из БиХ брже од других народа иду у треће земље за бољим животом. Из Хрватске су протјерани Срби, Србија и Црна Гора су загађене 1999. осиромашеним уранијумом а проблем са Шипарима је с Косова пренио и у Македонију. Напредна Словенија може сносити рецесију као западноевропске земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

12.07.2017 20:07

Зао ми је рата али распад бивсе YУ није. Та диктатура је створена да би се на крају распала.

ОДГОВОРИТЕ