15 знакова да сте под стресом

Тело нам шаље сигнале, али неспецифичне реакције на стресне факторе из окружења многи погрешно тумаче

Здравље 21.06.2017 | 12:56
15 знакова да сте под стресом
ЧАК и веома изражене симптоме стреса многи приписују превеликом броју дневних обавеза, животним и породичним проблемима, па ово стање дуго остаје непрепознато. Временом може и да се погоршава. Последице акутног и хроничног стреса трпе готово сви органи, и што он дуже траје штета по организам је већа.

Психијатри су на основу клиничке праксе успели да издвоје 15 симптома који упозоравају да стрес влада нашим умом. Битно је истаћи да су они код свакога различити, а сваком тело шаље сигнале бар три симптома са листе. Значи, ако се "пронађете" у бар три симптома са ове листе, сигурно сте под стресом.

1. Без обзира на то што сте спавали довољно, и даље имате потребу за сном и најрадијте бисте се вратили у кревет занемарујући све дневне обавезе.

2. Тешко се будите. Разлог је недовољно хормона кортизола који лучи надбубрежна жлезда, а који је неопходан да се створи више енергије.

3. Немирни снови и ноћне море такође су показатељи стреса. Када сте нервозни и напети чешће ћете се будити и нећете моћи олако да утонете у "дубоке" фазе спавања.

4. Велика жеља за сланом храном и грицкалицама је сигнал да тело нема довољно електролита, јер стрес доводи до дисбаланса у њиховој количини.

5. Вртоглавица када устајете из седећег, лежећег или чучећег положаја је чест пратилац лошег расположења, а најчешћа наступа као директна последица недостатка електролита.

6. Болан ПМС и нередовне менструације такође могу да буду последица стреса. Хормони стреса утичу на дисбаланс полних хормона, због чега предменструални синдром постаје знатно тежи.

7. Честе прехладе су знак слабог имунитета до кога долази због континуираног стреса.

8. Теже се сналазите у конфликтним и напетим ситуацијама јер се способност толеранције и отпорност на нове количине стреса смањују.

9. Не можете да започнете дан без кафе, цигарета или неког енергетског пића. Сматрате да ћете на тај начин да подигнете енергију, али она је једноставно "ишчезле" због хронично присутног стреса. Пушачи обично, када их стрес овлада, пуше много више цигарета него иначе.

10. У ситуацијама када успете да се опустите обавезно се јави главобоља.

11. Стрес је најчешћи разлог за промену изгледа коже. Прати га појава бубуљица, а могуће је и да се кожа више исушује или масти него што је уобичајено нормално. Чешћа је и појава свраба коже.

12. Хормони стреса подстичу лучење имуноглобулина Е, протеина у крви који је одговаран за алергијске реакције у организму. Због тога је стресно стање често узрок појаве алергије.

13. Проблеми са варењем, појава затвора или дијареје, као уопште поремећај пражњења црева у директној су вези са напетим живцима.

14. Стрес може да буде окидач за слабији апетит, због чега се често нагло губе килограми. Међутим, није ретко да је код некога стрес окидач за прекомерну исхрану и стварање вишка килограма.

15. Не можете да се фокусирати на обавезе, често заборављате на ствари које би требало завршити и недостаје вам оштроумност.

Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар