Вучић покушао да одврати Додика

Предсједник Србије Александар Вучић, док је био премијер, "приватно и јавно" је тражио од предсједника Републике Српске Милорада Додика да не одржи референдум о Дану Републике. То је у Сенату рекао високи званичник Стејт департмента САД Брајан Хојт Ји.

Република Српска 15.06.2017 | 14:19
Вучић покушао да одврати Додика
Замјеник помоћника државног секретара је на саслушању у сенатском одбору за Европу и регионалну безбједносну сарадњу рекао да је Русија највише охрабривала Додика да се одржи "спорни референдум" који је забранио Уставни суд БиХ, док је Вучић покушао да спријечи референдум јер дестабилизација БиХ није у интересу Србије.

"Премијер, сада предсједник Вучић интервенисао је приватно и јавно код предсједика Републике Српске и рекао да није у интересу Србије, да Србија не жели да се илегални референдум у одржи. То је илегалан референдум зато што крши одлуку Уставног суда, али га је лидерство Републике Српске ипак одржало", рекао је Ји.

Он је додао да да су САД у том случају имале "подршку премијера Вучича који је то покушао да одврати". Ји је рекао да је забринут због руског центра у Нишу јер би могао постати "шпијунски центар" или нешто слично ако би добио специјални дипломатски статус, додајући да су САД пренијеле властима у Београду да је важно да Србија има пуну контролу над својом територијом.

"Јесам забринут због такозваног хуманитарног центра, али не због онога што је тај центар сада, већ шта он може бити ако, како Русија тражи од Србије, добије специјални дипломатски статус", рекао је Ји.

Он је рекао да САД вјерују да Русија нема добре намјере на Балкану у остваривању циљева земаља у региону да се приближе ЕУ.

"Вјерујемо да Русија покушава да спријечи напредак на том путу", рекао је Ји.

"Русија покушава да спријечи земље да се интегришу даље са Западом, у НАТО и ЕУ", рекао је Ји у разговору са сенаторима.

Он је рекао да Србија треба да одигра конструктивну улогу у региону, поправи билатералне односе, ријеши разлике, као и да нормализује однос с Косовом.

"Кључно је да Србија буде чврсто на путу ка чланству ЕУ, ближе се интегрише за Западом, да гледа унапријед а не уназад. Србија је увијек имала добре односе с Русијом, али то не треба да је спријечи да иде у смјеру у којем је већ по трговини и инвестицијама", рекао је Ји.

Ји је рекао да не зна да ли Русија жели да се Република Српска одвоји од БиХ, јер би то било насилно и дестабилишуће, али да је у "руском интересу да земље стагнирају".

Он је рекао да лидери у БиХ могу да спроведу реформе за приближавање ЕУ, али да многи то не желе јер би тиме изгубили политички и финансијски утицај.

"БиХ је заробљена земља у рукама корумпираних политичара који не желе да препусте власт", рекао је Ји.

Он је рекао да је примјетно повећање руских активности на Балкану, попут избора у Црној Гори с циљем да се омету избори, што је, како је навео, у сагласност с покушајима Москве да се мијеша у изборе у читавом свијету па и у САД, као и с напорима да се спријече земље да уђу у НАТО.

"Видимо то кроз реторику, дезинформисање и медије које подржава Русије, покушаје да се шири идеологија која је директно против НАТО и Запада", рекао је Ји.

Он је рекао да су све земље које желе да уђу у ЕУ и НАТО свјесне активности Москве и да САД раде с балканским земаљама на ограничавању, како је навео, "малигног утицаја Русије".

"Тренд је забрињавајући, али не значи нужно да губимо и Русија схвата да су земље отпорне", рекао је Ји и споменуо Црну Гору и Македонију.

Поводом ситуације на Западном Балкану, он је рекао да су унутрашњи проблеми земаља региона отворили врата спољним пријетњама, као што је Русија, и додао је да је посебно забрињавају "руски малигни утицај у Европи - прикривена или полуприкривена подршка политичким партијама" кроз пропаганду и дезинформисање.

Ји је рекао да Москва користи велику зависност региона од руског гаса, ендемску корупцију и слабу владавину права, слаб медијски сектор, постојеће ослањање на руски војну опрему, етничке разлике и нерјешене политичке и територијалне спорове да изврши притисак на владе и партије и обесхрабри реформе за приближавање Западу. Он је рекао да су САД развиле обухватни приступ за смањење руског утицаја на Западном Балкану и додао да ће подршком за Транс-јадранског гасовода, терминала за течни природни гас на Крку, као и бугарско-српски интерконектор помоћи балкански земљама да увозе гас из више извора, чиме треба да се ограничи утицај Москве.

"Русија је изгледа мање заинтересована за унапређење економског развоја и добре владавине на Западном Балкану него да задржи или ослаби регион који је и даље у несигурном стању послије година сукоба", рекао је Ји. На Западном Балкану постоје бројне пријетње, пошто су због унутрашњих слабости земље изложене спољним опасностима - крхке институције, мањак владавине права, слаба управа и неслободни медији су олакшали ендемску корупцију која је захватила скора сваки аспект друштва, рекао је Ји.

Други извор забринутости на Западном Балкану је насилни екстремизам, рекао је Ји и додао да је, према јавним извјештајима, 750 до 950 страних бораца, углавном из БиХ, Албаније, Косова и Македоније отишло у у Сирију и Ирак од 2012. године, мада је број страних терориста значајно смањен у посљедње двије године. Додао је да су владе тих земаља свјесне проблеме и да САД сарађују с њима.

(Агенције)

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

007

15.06.2017 12:31

"Ји је рекао да је забринут због руског центра у Нишу јер би могао постати "шпијунски центар" или нешто слично ако би добио специјални дипломатски статус, додајући да су САД пренијеле властима у Београду да је важно да Србија има пуну контролу над својом територијом. "Он нас *ајебава

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМY

15.06.2017 13:41

Најјаче ми је кад додје неки ,,замјеник,, помоћника државног секретара и вуче за уши ове наше ,,старлете,,.

Name

Косовар

15.06.2017 14:06

Ма урнебесно а при томе заборавља да је управо Америка била лидер у нелегалном отимању Косова.Испаде Русија непријатељ број 1 Балкана.Амери ко вас не зна,то мозете доле Сиријцима просипати супљу прицу па да се јадни убијају медју собом.Има ли стварно ико нормалан да се лози на ово патетисање,ал стварно???

Name

Не Заборави

15.06.2017 15:11

Има горих и од Сиријаца. МИ смо гори.

Name

ннн

15.06.2017 17:44

Треба бити реалан и реци да Предсједник Додик једини не дозвољава да овакви ликови утицу на било ста!

Name

Цар,

15.06.2017 12:32

Како, и ста сада. Ми идемо својим путем, никоме стету не наносимо, где је ту проблем "хало".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.06.2017 12:33

Све је тако само умјесто Русија да писе УСА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

15.06.2017 12:38

Русија ово, Русија оно, Москва ово, Москва оно. Ови су бас оптерецени Амери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Боро

15.06.2017 15:52

Нису Американци оптерећени Русијом, него сте ви заражени лудилом. Пред Руском амбасадом једино се може примјетити полицајац на обезбјеђењу, док пред Америчком стотине људи (велики број Срба) који сваки дан предају захтјеве за визу. Земља која је 45 година након другог свјетског рата држала под окупацијом комплетну Источну Европу, опљачкала све што се опљачкати могло, побила милионе људи под изговором "државни непријатељи", може само болесним и неписменим људима бити узор...

Name

Ре @Боро

16.06.2017 13:27

Американци су само у Вијетнаму убили 2 милиона људи,а гдје су сви други њихови ратови.Да у тој Њемацкој је погинуло 6 милиона,а у СССР 24,6 МИЛИОНА ЉУДИ.

Name

Спасиоц

15.06.2017 12:39

Милорад Додик је заститник РС и гарант њеног опстанка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

15.06.2017 13:00

Додик је гарант њеног,,нестанка"

Name

Јел ти неког зај****ас

15.06.2017 13:04

Не с**и оно сто не мозес појести-он гарант а јес' је и стварао у пм.

Name

Зоки

15.06.2017 13:21

Милорад Додик јесте заститник РС,и свих природних и други ресурса,зато их продаје,а лову ставља на посебне рацуне у иностранству и јесте он је гарант цувања тих пара,алиииииииииии за своје потребе и потребе својих пратилаца.Зивјела РС,али без ових такозвани застирника,који ову Дрзаву костају много.

Name

РЕ: ДАДА

15.06.2017 13:26

Такоје, дај Даду јос 2 године и нетаце све сто се мозе продат и зове РС.

Name

Истина

15.06.2017 14:10

Он спасилац РС,мало сутра, он све унисти и продаде.Нека га Вуциц води себи нека Србију спасавају.

Name

ннн

15.06.2017 17:47

Ови сто призељкују нестанак Републике Српске зелим да поруцим, док је Предсједника Додика не надајте се!

Name

ре да да

16.06.2017 13:42

Нестат це са њим или без њега,сила бога немоли.

Name

НЕЦЕ РЕ ДА ДА ДА ДА

16.06.2017 19:41

НЕЋЕ НЕСТАТИ РЕ ДА ДА ДА ДА. МИ ЈЕ НОСИМО У МИСЛИМА. ТИЈЕЛО НЕСТАНЕ. МИСАО НЕ МОЖЕ. КАО И ЕНЕРГИЈА. УЗНМИ НЕШТЗО ПРОЧИТАЈ РЕ ДА ДА ДА. НИКАД РЕПУБЛИКА СРПСКА НЕЋЕ НЕСТАТИ, НИКАД,

Name

Ре Спасиоц

17.06.2017 21:30

Нити је Српску Додик створио нити се бори за њу, само искористава њене институције. Српску није створио ни он нити тзв. ствараоци на целу са Крајисником, него ју је створио српски народ и док има српског народа опстаце. Српска вец годинама трпи ненародне резиме прво СДС-а у послијератном периоду а одмах затим и СНСД-а који разара све сто ваља у Српској.

Name

Анкетирање

15.06.2017 12:45

То је било брутално писање баје Милорада по својим поданицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

васкрсија

15.06.2017 12:56

Као Русија је зло јер се пред њеним вратима заиграла западна мечка, а Америка није зло је хиљадама километара, пред рускум вратима, саградила базе!!!! Сами глуп и злонамјеран не види те чињенице!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.06.2017 14:02

Ја колико знам да САД и Русија граниче. ( Аљаска) а никако да зарате. Како то?

Name

истина

15.06.2017 12:58

Зивио спасиоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре истина

15.06.2017 13:40

Благо теби.

Name

Људи без разума

15.06.2017 13:22

Кад це ови Американци да нас оставе на миру. Зар су мало зла направили на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

15.06.2017 13:33

Исти су,Додо и Вуциц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре оља

15.06.2017 14:11

Исти и нека иду у Русију.

Name

Боки

16.06.2017 11:30

Да "иду у Русију", значи није вам више довољно да нас све протјерате у Србију, претпостављам да имате неке бајке како је то нека Бошњачка земља, него ништа мање него у Русију... стално помјерате те границе.

Name

ре свима

15.06.2017 13:45

Ако сте тако против САД засто Додик има лобистицки центар у САД? Па и тамо има Срба. И у цему је онда проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре свима

17.06.2017 21:31

Лобистицкицентар слузи за прање новца.

Name

Хојте Мојте

15.06.2017 13:49

Е мој Хојте Мојте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

15.06.2017 13:57

Амери ово Амери оно болесни ваки наки нато агресор убисмо се по амбасадама редови за америцке И нато агресорске визе.Сви би ба запад И у америку нико у братску мсјку русију.Ко је онда овде луд а ко нормалан.Баја кримос но1 исто ко И кирбе И цова.Све исто сра..не само друкције упаковано.Србија улази у Еу И то је факт а руси це бају продати у секунди небитан је он мали.Вуциц је дипломата политицар премазан свим бојама сјебо је сесељс тому а да не окине бајy само јос није време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуза

15.06.2017 16:06

колико лицемјерства у једној изјави...покусацете на све нацине да одрзите економски и војни примат у свијету, али вам је на пут могла стати русија која се пробудила...оно сто је застрасујуце је сто се нецете либити ни орузаног сукоба да би остали број један...васе рекетирање малих и сиромасних је легализовано кроз ун институције и уредно брисете све који вам се нађу на путу...пало је и једно римско царство на врхунцу своје моци, тако да свака роба има свој рок трајања...назалост, без рата се не мозе заврсити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.06.2017 16:44

Боље ти је да се бринес за себе и РС, ста даље? Како? Гдје идемо? Него сто бистрис свјетску политику...

Name

БОБА

16.06.2017 11:50

БИТНО ЈЕ ШТА СИ УРАДИО А ШТА СИ РЕКАО НИЈЕ ВАЖНО СВАКО ПРИЧА КАКО МУ ОДГОВАРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

16.06.2017 16:01

Теско оном народу о којем амери брину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

17.06.2017 21:33

Теско народу о коме Додик брине.

Name

НЕКА ЈЕ

16.06.2017 19:39

ПА ДА ГА НИЈЕ ОДРЖАО ДА СЕ И ВИ СУСРЕТНЕТЕ СА ВОЉОМ НАРОДА ВИ БИСТЕ СВЕ УКИНУЛИ.

ОДГОВОРИТЕ