Србачки основци обишли манастир

Око седамдесет ученика од првог до трећег разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Српца и подручних школа из Кобаша и Нове Веси, данас је у пратњи својих разредних старјешина посјетило обновљени манастир „Осовицу“, који је посвећен „Благовјестима Пресвете Богородице“ и потиче из четрнаестог вијека као задужбина краља Драгутина.

Република Српска 14.06.2017 | 17:30
Србачки основци обишли манастир
Србачки основци су били одужевљени овим духовним здањем, које је у више наврата рушено, да би га Турци до темеља спалили прије 310 година. Остаци темеља откривени су 2003. године, након чега је уз благослов владике бањалучког Јефрема почела обнова храма и тренутно се налази у завршној фази.

Ученици су посебно били одушевљени што су имали прилику да се друже са владиком бањалучким Јефремом и јеромонахом манастира оцем Теофилом. Многи од њих су први пут видјели, не само манастир, већ и владику Јефрема. Од намјесника манастира чули су причу о историји овог храма, његовом значају и великом интересовању вјерника који долазе да се помоле богу и диве манастирском комплексу.

Овај манастир за кратко вријеме обнове постао је још један истински духовни свјетионик, који привлачи велики број младих из разних крајева Републике Српске.

„Манастир се налази на површини од око 30 хектара у подножју планине Мотајица, у прелијепом природном амбијенту који пружа изванредне могућност да наши ученици нижих разреда обогате своје знање, не само о историји и значају ове богомоље, већ и о екологији уз истовремени одмор и забаву. То нам је и био циљ овог излета, што би требало да постане редовна пракса за ученике свих школа“, рекао је руководилац Подручне школе „Јован Јовановић“ из Кобаша Жељко Цвијановић.

Ученици и њихови учитељи посебно су били одушевљени пријемом код манастирског братства, а незабораван ће остати и сусрет са владиком бањалучким Јефремом, који је био у редовном обиласку манастира Осовица, како би се упознао са завршним радовима и припремама за предстојећу светковину – освештење храма 25. јула, којем ће, како се процјењује, присуствовати више хиљада вјерника из шире бањалучке регије.

(БН/С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар