Сбербанк без конкуренције

„Нилсон Репорт“, истраживачка фирма је у свом извјештају објавила да је Сбербанк постала највец́и прихватилац безготовинских плаћања у Европи.

Република Српска 14.06.2017 | 14:11
Сбербанк без конкуренције
У 2016. години Сбербанк је обрадила 7,5 милијарди трансакција кроз своју трговачку мрежу безготовинског плаћања. За само годину дана, овај број је порастао за 41%. Истраживање је узело у обзир и податке о пословању Сбербанк у Русији.

Платни систем WорлдПаy заузима друго мјесто међу прихватиоцима безготовинских плаћања (7,23 милијарде трансакција), а на трец́ем мјесту је Барцлаyс Банк (5,06 милијарди трансакција).

У 2011. години, Сбербанк је заузимала 12. мјесто на сличној листи коју је објавио „Нилсон Репорт“, а већ годину дана касније нашла се на 6. мјесту (1,3 милијарди трансакција). У 2014. години, Сбербанк је заузела једно од прва три мјеста у Европи (3,6 милијарди трансакција), а 2015. године друго мјесто (5,3 милијарди трансакција).

У 2016. години Сбербанк је ушла међу највеће прихватиоце безготовинског плаћања путем интернета - у току једне године обављено је више од 100 милиона куповина у онлине продавницама захваљујуц́и Сбербанк.

„Нилсон Репорт“ је током израде поређења узео у обзир трансакције извршене на продајним мјестима ПОС терминали, путем интернета, путем мобилних телефона повезаних на интернет и путем апликација.



Аутори извештаја приписују успон који је остварила Сбербанк повец́ањем броја бесконтактних плац́ања, као и проширењем прихваћања картица у систему јавног превоза широм Русије.

"У нашој стратегији прихваћања безготовинског плаћања, фокусирали смо се на побољшање услуга и инфраструктуре. Успоставили смо централизовану техничку подршку за кориснике картица, увели јединствене стандардне услуге у свим регионима, креирали wеб-сервис за клијенте за рјешавање проблема у рачуноводству и информационим технологијама, извршили аутоматизацију за већину поступака, те смо успјели смањити вријеме потребно за повезивање нових клијената за прихваћање безготовинских трансакција," нагласила је Светлана Кирсанова, виши генерални директор за пословање са становништвом у Сбербанк.

“Када је ријеч о развоју инфраструктуре, надоградили смо наш хардвер, чиме се осигурава прихваћање плац́ања у великом проценту (74%), путем безконтактне технологије на нашим ПОС терминалима. Тренутно, Сбербанк има на располагању више од 1,1 милиона ПОС терминала. На тај начин, наши клијенти како трговци, тако и власници картица, мијењају свој став према услугама безготовинског плаћања, а то се посебно види у броју остварених трансакција."

„Нилсон Репорт“ обавља глобално истраживање у области банковних картица и платног промета, те објављује истоимени часопис, признат од стране тржишних учесника. Фирма послује већ 46 година.

(Сбербанк)

Коментари / 0

Оставите коментар