Интеграција у ЕУ важна за регион

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић разговарао је данас у одвојеним сусретима у Софији са предсједником Републике Бугарске Руменом Радевим и премијером Бојком Борисовим

Босна и Херцеговина 12.06.2017 | 15:29
Интеграција у ЕУ важна за регион
Теме разговора биле су актуелна политичка ситуација у двије земље, стање у региону, билатерални односи БиХ и Бугарске, као и могућности за придруживање региона Западног Балкана Европској унији.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и предсједник и премијер Републике Бугарске сагласили су се да је интеграција овог региона у Европску унију веома важна.

У том свјетлу, бугарски предсједник Румен Радев нагласио је да ће то бити приоритет предсједавања Бугарске Европском унијом у првој половини наредне године и да БиХ има снажну подршку ове земље за добијање кандидатског статуса.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да придруживање Европској унији за БиХ представља могућност за превазилажење многих интерних сукоба, те изразио увјерење да ће БиХ добити кандидатски статус током бугарског предсједавања.

Иванић је рекао да, без обзира на бројне унутрашње разлике, БиХ ипак може да буде примјер релативно брзог постконфликтног опоравка.



Билатерални односи БиХ и Бугарске оцијењени су изузетно добрим, те је наглашено да ова посјета представља само наставак пријатељске сарадње.

Саговорници су констатовали да је Бугарска политички врло блиска БиХ, те да је једно од важних питања заједничка борба против тероризма, и то не само у области политичке, већ и директне сарадње надлежних служби.

Закључено је да на билатералном плану постоји трговинска размјена која пружа простор за даље унапређење, а истакнута је и потреба развоја саобраћајне инфраструктуре и бољег повезивања.

Иванић је информисао бугарског предсједника и премијера о унутрашњој политичкој ситуацији и ставовима унутар БиХ у вези са активирањем МАП - Акционог плана за чланство, те приступањем НАТО.

Подсјетио је да је у области образовања Република Бугарска финансирала обнову више школских објеката у БиХ, међу којима се посебно истиче Основна школа „Георги Стојков Раковски“ у Бањалуци (тзв. Бугарска школа).

Премијер Борисов рекао је да су пред регионом велики изазови, међу којима је и недовољно запошљавање, што све заједно доноси и изазове по стабилност. Он је предсједавајућем Предсједништва БиХ пренио искуства Бугарске о кориштењу ЕУ фондова и нагласио да би и БиХ требало да искористи што боље ту могућност, те да Бугарска може да буде добар примјер.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић предводи делегацију БиХ која борави у узвратној посјети Републици Бугарској.

Током посјете Републици Бугарској, делегација БиХ ће се у Софији састати и са предсједником бугарске Националне скупштине Димитром Главчевим, а планирана је и посјета општини Велико Трново.

(БН)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

тупавци

12.06.2017 13:46

Српска цуда и плитка памет. БиХ је вец давно могла бити у ЕУ да није српске политике неце хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

12.06.2017 15:00

Сад це на да нас погура Тута Бугарин у ЕУ хахахахахаах...

Name

Срби криви

12.06.2017 16:41

Јел то опет Срби криви.Ма ја.Ко це други.Мора да су и у Катару Срби несто закухали.

Name

ре_срби криви

13.06.2017 01:11

Пусти Катар гледај своје двориште. Јесте ли 20 година понављали нецете у нацистицку организацију која се зове ЕУ а сада сви са торбама на рамену идете преко словенацких фирми у ту исту ЕУ само умјесто 20 еура по сату добивате 7 еурица.

Name

Реалан

12.06.2017 18:15

Незнам што говори о НАТо кад срби ту организацију не подрзавају.

ОДГОВОРИТЕ