НАТО склања Скопље од Руса

НАТО послије увођења Црне Горе у своје чланство планира да то уради и са Македонијом, а акција би требало да буде завршена до прољећа 2018. Јутарњи лист наводи да се ради о "хитној акцији која је у Бриселу осмишљена, с циљем разбијања руског утицаја у региону".

Регион 11.06.2017 | 12:05
НАТО склања Скопље од Руса
Као један од договора који су укључени у "пројекат" је и улазак Македоније у НАТО са префиксом "Бивша југословенска република", а до чланства у ЕУ ће се ријешити спор са Грчком око имена.

Лист наводи да је стагнација званичног Скопља ка евроатланским интеграцијама била условљена грчким одбијањем да држава са именом "Македонија", на које Атина сматра да има једино право, постане чланица НАТО или ЕУ.

Промјеном власти и инсистирањем Запада, Атина и Скопље су ублажили ставове, а генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг ће ускоро посјетити Скопље, како би "убрзао процес" и да би Македонија у прољеће 2018. године постала дио Алијансе, пише лист.

Тим поводом је македонски премијер недавно разговарао и са грчким колегом Алексисом Ципрасом, а поред честитки речено је да би БЈРМ или неко друго име било прихватљиво за Атину, али не и "само" Македонија, преноси Б92.

"Русија је тешко примила улазак Црне Горе у НАТО јер је изгубила једну коцкицу у својој слагалици на Западном Балкану, а у оквиру које је Македонија требало да остане дио руске интересне сфере.

Чланство у НАТО је приоритет, а чланство у ЕУ је на дугом штапу и вјероватно ће му претходити формирање економске заједнице на Западном Балкану коју подстичу Брисел и Берлин", додаје се у тексту Јутарњег листа.

(Јутарњи лист/Б92)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мило

11.06.2017 10:21

Браво , надамо се да што пре и Македонија уџе у НАТО и тако регион буде још сигурнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yЗоки

11.06.2017 10:30

БиХ и Србија остају Црна рупа на Балкану,која це бити окрузена цланицама Нато савеза,тад це Руси до нас моци доци само у мислима,немозе ни Русија против цитавог свијета,иако се бори као Лав против фасистицког Нато који зели да освоји цитав свијет,али и они зиве у страху од Исламских земаља којима су разорили домове,ради властите користи и тако створили Исламски тероризам који им је сад за вратом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

%%%

11.06.2017 13:42

Нато по Босни изводи вјезбе редовно,...тако да је то скоро готова ствар..они су ту свакако

Name

Коста

11.06.2017 11:00

Не мозе то тек тако,постоје протоколи и у Натоу.Годисње се одрзавају пар самита Нато.На неком од Самита треба да буде уприлицен позив за уцлањење па тек онда након тога слиједи процес ратификације у дрзавним пармаментима земаља цланица Нато.У овом слуцају Македоније то треба од стране 29 дрзава цланица и тај процес це трајати око годину дана док свака цланица ратификује њезино уцлањење.Црна Гора је око годину дана цекала процес ратификације.А то да це се све заврсити са Македонијом до пролеца 2018-те,па то је не изводљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Саса

11.06.2017 12:13

Македонија је требала прије 4 године да буде примљена у НАТО на засиједању у Букуресту јер је испунила све услове.Остала је без цланства ради Грцке која се противила имену Македонија.Тако да це 2018 само бити формалност.

Name

Коста

11.06.2017 13:40

Тацно да,јесте испунила услове све али услове да добије позив за Нато а не да аутоматски постане цланица Нато.То су две битне разлике.Македонија тек треба на неким од предстојецих Самита да добије позив а након тога иде процес ратификације од стране 29 цланица који це трајати не мање од годину дана.Тако да формално уцлањењење се неце догодити на пролеце 2018.

Name

@ Коста

11.06.2017 18:22

Ако буде интерес НАТОа примит це је идуци мјесец.

Name

Коста

12.06.2017 01:03

Е једино да натјерају да све цланице ратификују у тих твојих мјесец дана како сматрас да је изводљиво а то се нилад није десило мимо протокола и праксе.Ето видецете да неце уци до пролеца 2018 јер никако није изводљиво.Зиви били па видели.