У влади одбили изум студената

Турска компанија је спремна да у паметно огледало, изум студената Радоша Будише и Сташе Ђуровић, уложи 100. 000 долара и помогне им да оснују своју компанију, а ресорно министарство у влади Републике Српске дјеци не да новац ни за пут.

Република Српска 09.06.2017 | 12:50
У влади одбили изум студената
Паметно огледало, које је и алат и рекламни панел, ови студенти усавршавали су мјесецима, а ове године пријавили су се на конкурс турске компаније „Сенте линк“ и одушевили њихове стручњаке који су пожељели да овај изум искористе и за своје потребе.

Лаички речено, паметно огледало разуме говорне наредбе, па му можете наредити да вам навије будилник, направи подсјетник и обавјештава вас о пристиглим обавезама, па и да претражује интернет на тему коју му задате.

Може да буде величине телевизора или панела и да служи за рекламирање.

- Када је огледало укључено, на њему се могу смењивати рекламе, а можете и да му наредите да то све склони и да се, једноставно, огледате – појаснио је Радош Будиша, студент друге године Факултета инжењерства информационих технологија.

Каже да су овом иновацијом одушевили Турке, који су расписали позив за иноваторе и понудили им боравак у њиховој компанији и унапређење бизнис плана.

Радош каже да су турски стручњаци пожељели да такво огледало поставе и у своје канцеларије, гдје сада рекламе и разне информације приказују на телевизору, преко УСБ стика.

Девојка која је задужена за тај дио посла, прича Радош, мора да се попне на мердевине високе два метра и замени стик са новим информацијама, док су њиховом огледалу за тај посао потребна три клика миша.

Радош то сликовито описује овако – из викендице у Кнежеву, преко рачунара, можете да мијењате рекламе било гдје у свијету.

- Пријавили смо се на конкурс „Сенте линка“, послали им кратак резиме пројекта и они су се заинтересовали за наш изум. Закључили су да смо вриједни да прођемо њихов програм обуке и да имамо велику шансу да освојимо 100.000 долара, колико су спремни да уложе у наш почетни посао и помогну нам да оснујемо компанију у Америци, те да привучемо још клијената – рекао је Будиша.

Радош и Сташа имају новца да се појаве у Турској гдје би са њиховим стручњацима разрађивали план како уновчити паметно огледало, али немају довољно за пут и трошкове петодневног боравка. На пут би требало да крену већ сутра навече.

Министарство науке и технологије РС јуче је одбило да их финансира, уз образложење да новац додељују искључиво путем конкурсне процедуре и након стручне процјене пројекта, јер је тако прописано законом и једино таква расподјела новца је праведна и јавна. Међутим, чињеница је да се конкурси често не поклопе са термином такмичења, па иноватори пропусте прилику да отпутују и докажу своје знање.

- Наше стратешко опредељење Министарства науке и технологије је подршка младим истраживачима и иноваторима – рекли су у Министарству и истакли да су за три године исплатили око 51.300 КМ за најбоље идеје студената и средњошколаца. Поређања ради, овогодишњи буџет министарства износи око 6,8 милиона КМ.

- У министарству су нам предложили да новац тражимо од предузећа, ако би неко био вољан да нас финансира – рекао је Будиша.

Беспарица гуши паметне

Радош и Сташа нису једина изванредна дјеца која због новца нису могла да отпутују на такмичење или сајам.

Средњошколци бањалучке Електро-техничке школе, који су осмислили паметну кућу у којој све ради на дугме и даљинско управљање, због финансија нису могли да отпутују ни до Новог Сада, а надалеко чувени златни бањалучки кувари неколико пута су одустали због такмичења, управо због беспарице.

Иако им је остало мање од два дана времена, Сташа Ђуровић се нада да ће успјети да пронађу донаторе, отпутују у Истанбул и са стручњацима разраде и покрену свој посао.

(Блиц)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Марко

09.06.2017 11:03

У овој дрзави се у знање не улазе и не воде бригу о потенцијалима.Онда се цуде сто омладина масовно одлази одавден,од вариоца до љекара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

09.06.2017 11:19

Знање треба у фабрикама а овдје фабрика нема,овдје требају дипл.економи,менаџери итд за државне јасле са приватних факултета,страначки подобни и агресивни у кампањи.

Name

ре

09.06.2017 11:36

Да је Русија насао би се донатор, ал Бозе мој, гдје це Турска? Они немају појма, једва крај са крајем састављају. А и није "хигијенски"

Name

Маца Дискреција

09.06.2017 11:37

Криза је у министарству, штеде за новог аудија.......

Name

@ре ре

09.06.2017 16:11

Гдје си русофилу јадниПа прочитали чланак ако бога знаш. Турска објавила конкурс и млади и паметни а не ко ти се пријавили са петентом и прошлиУ чему је проблемШто то Русија није расписала конкурс ?????????или што га не узме финансирати влада РС ??????????

Name

вирус

10.06.2017 07:03

Ви бркате лонцице, овдеје рец о приватном патенту мада и то није јер тако несто вец постои на светском трзисту, знаци ово је нека копија за истоцно трзисте зато и иде у Турску.

Name

БОЛЕСТАН СИСТЕМ

09.06.2017 11:26

Овај систем је тако постављен, да све оно сто је квалитетно нема продју или је пригусено, али зато предност имају скоројевици, увлакаци и никоговици - а, такав систем води у неминовну пропаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

09.06.2017 12:31

Господине Мирко, Радош је студент приватног факултета у Бањој Луци. Шта ћемо сад?

Name

Горан

09.06.2017 11:29

Ма нама то не треба. Ми имамо кадрове из деведесетих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селфи

09.06.2017 11:29

Има пара за Галијашевића, за игокеу, за лажанског и кецмановића за емира и монику, али нема пара за памет. Лаку ноћ, српска. Вјечнаја памјат. Убише те ММП, миле , марко , перо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

09.06.2017 11:29

Па и Игор Додик је прошао све конкурсне процедуре и добио само 3 милиона, па морају и друга дјеца све то проћи без обзира што се ради о пар хиљада. Све по списку свима у свим министарствима редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

09.06.2017 12:31

Па реце Миле да је Игор фин момак који се не дрогира. Мозда ова дјеца нису фина и дрогирају се. Узас

Name

Цар,

09.06.2017 11:49

али у тознање је неко улозио труд и новце "треба од сељака наоравити цудака,има све своје засто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле из Бакинаца

09.06.2017 12:12

Цуј молим те 'Турско огледало'? Мало нам је било сто су нас јахали 500 година, а сада би неки та 'Турка оглеедала'. Е неморе док сам ја власт !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасмин

09.06.2017 18:09

Па зар Јасмин Комоц није могао да ургира.

Name

Дартх Инвадер

09.06.2017 12:15

Што се чудите када вам млади и паметни људи одлазе? Више се улаже у сеоски фудбал него у науку. Мој сеоски клуб који је фењераш у другој лиги РС има буџет од 100000 КМ. Скуп локалних испичутура и вјечних талената, а овој дјеци ни марка. Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романика

09.06.2017 12:20

Дјецо драга ако неце орати и крампати, бјезите одавде и све говорите е нек се ријесих јада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одосе они

09.06.2017 16:14

У Турску, наци це се паре у Сарајеву

Name

ПРОКА

10.06.2017 09:07

ТО СЕ КАЗЕ-НИ ИДИ НИ ОСТАНИ!!!!! ОВАЈ ЈАД ОД ДРЗАВЕ НЕ ПОДРЗАВА ПАМЕТ И УСПЈЕХ А НЕ ДОЗВОЉАВА НИКАКАВ ИЗБОР МЛАДИМА, КАО У ЗАТВОРУ. ДЈЕЦО ДРАГА ИДИТЕ АКО МОЗЕТЕ И ТАМО ГДЈЕ ЦЕ ВАС РАД И ТРУД ЦЈЕНИТИ И НАГРАДИТИ А ТО НЕКА БУДЕ НА СРАМОТУ БАГРИ КОЈА ЗАПОСЉАВА НЕЗНАЊЕ И ПУНИ СВОЈЕ ДЗЕПОВЕ,ВАЉДА МИ КОЈИ СМО ТРЕНУТНО У ЗАМЦИ НАДЈЕМО И ДОЦЕКАМО ИЗЛАЗ И БОЉЕ СУТРА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.06.2017 14:48

А још се чудимо зашто људи бјеже из ове земље главом без обзира.

ОДГОВОРИТЕ