Њемачка за план опоравка региона

Њемачка има нови план за западни Балкан, тражи од Европске уније да улаже у инфраструктурне пројекте како би се повезале земље које чекају на прикључење Унији. Циљ је да се тиме појача регионална сарадња и економски опоравак.

Регион 07.06.2017 | 08:46
Њемачка за план опоравка региона
Идеја је да се западни Балкан повеже, прије свега аутопутевима. То је у Београду потврдио и државни секретар министарства спољних послова Њемачке Маркус Едерер. План је добио назив Берлин плус, док су га београдски медији крстили као "Нови Маршалов план":

„Предложили смо нашим партнерима да повећају фондове за пројекте повезивања, како у инфраструктури, тако и на пољу образовања. Осим што ви треба да ојачате своје капацитете за јачу спољну и безбједносну политику, један од стратешких циљева овог пројекта је и регионална сарадња као и економски опроавак“, казао је Едерер.

За сада није познато колико новца Унија има у плану за западни Балкан, а и вршилац дужности премијера Србије Ивица Дачић, слаже се да је новац најважнији:

„Да видимо како уз обезбјеђивање додатних финансијских средстава реализујемо, прије свега ове, они то зову програми повезивања, цонецтивитy, агенде која омогућава да ви између себе, у овим нашим државама, односно учесницима тог процеса, међусобно направимо путеве, пруге, да имамо енергетску инфраструктуру, то је добра ствар и ми то поздрављамо и вољели бисмо да ту буде што више пара и да их ми добијемо што више“.

Како преносе београдски медији, позивајући се на дипломатске изворе, новац треба да се обезбиједи од свих земаља Европске економске зоне, што укључује 28 чланица Уније, плус Исланд, Норвешку, Лихтенштајн и Швицарску.

Новац би требало да се скупи путем донаторских акција. О плану, на који се гледа као на компензацију за дуго чекање у реду на улазак у Европску унију, требало би да се разговара на сљедећем самиту земаља западног Балкана у Трсту 12. јула.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Игор

07.06.2017 07:13

 ..."то је добра ствар и ми то поздрављамо и вољели бисмо да ту буде што више пара и да их ми добијемо што више"... Цуј Дацица хахахахаха а нас Милорад ? И он и он, па Цубиц и Станковиц да плате раднике 400,500 а неком и 600 марака Бога ми . Народе говнав маљ у руке или се колективно објеси .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажи и обмане

07.06.2017 08:15

Какве ноторне лажи и обмане... (1) НИКО не даје паре на лијепе очи. Паре се дају као задужење (по "повољним" условима). (2) Кад прочитам "инфраструктурни пројекти" сјетим се Аустро-Угарске која је такође улагала у "инфраструктурне пројекте" - јер је то њој одговарало да би лакше и брже могла да извуче ресурсе одавде. Кад видите како је лијеп Беч, сјетите се да је изграђен од дрвета (и осталих ресурса) које је отето од нас. Овај "Маршалов план" је иста таква ствар. (3) Ничија се економија није опоравила од "инфраструктурних пројеката" које намећу странци. Они запошљавају своје фирме у чије џепове се слије највећи дио новца. (4) Ивица Дачић и "цонецтивитy" - смијање до суза. (5) Извор вијести је Н1. Власник Н1 је (хттп://ба.н1инфо.цом/О-нама) "Унитед Гроуп" а УГ је у већинском власништву ККР, у чијем управном одбору сједи Давид Петраеус, бивши шеф ЦИА.

Name

всс

07.06.2017 07:26

Здушно нам помажете већ више од 20 година, што нам ви више помажете то је нама све горе. Изгледа да сте сад одлучили да нас докрајчите. Боље и то него ова агонија, предуго траје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

07.06.2017 08:13

Са оваквом владајућом структуром и политичарима ни све паре света нам не могу помоћи!!!

ОДГОВОРИТЕ