Данас састанак лидера у Крању

У Крању ће данас бити одржан састанак лидера "Брдо-Бриони процеса" који ће бити посвећен стабилности на подручју југоисточне Европе.

Регион 03.06.2017 | 07:56
Данас састанак лидера у Крању
Домаћини састанка су предсједници Словеније и Хрватске Борут Пахор и Колинда Грабар Китаровић, који су позиве за учешће упутили члановима Предсједништва БиХ, као и предсједницима Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније и самопроглашеног Косова.

Посебан гост биће предсједник Њемачке Франк Валтер Штајнмајер.

Делегацију БиХ на самиту лидера региона на Брду код Крања предводиће хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, а учествоваће и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Предсједник Србије Александар Вучић, који ће такође учествовати на сутрашњем састанку у Крању, имаће билатерални сусрет са Штанмајером, као и са Човићем и предсједником Македоније Ђорђем Ивановим, саопштено је из кабинета предсједника Србије.

Учешће на састанку у Крању потврдио је и предсједник Црне Горе Филип Вујановић.

Раније је саопштено да је циљ овогодишњег састанка "Брдо-Бриони процеса" јачање повјерења и посвећености стабилности и помирења на подручју југоисточне Европе, затим јачање политичког дијалога, те преданост рјешавању отворених билатералних питања међу сусједним државама.

Процес "Брдо-Бриони" покренуле су Хрватска и Словенија 2013. године како би се регионалном сарадњом и рјешавањем отворених питања стабилизовале прилике у југоисточној Европи.

Иницијатива предвиђа да се једном годишње окупе званичници из југоисточне Европе са почасним гостом из једне од водећих земаља ЕУ, која тиме постаје учесник дијалога.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Залуд

03.06.2017 06:07

Какви јалови и потпуно некорисни састанци. Каква регионална стабилност и повјерење? Све је то самопромоција оних који мисле да нешто значе у европским размјерама. Па који је ово по реду састанак и који од њих је донио неке резултате и побољшања? Залуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

03.06.2017 06:25

Не могу једни без других.еx.ју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

03.06.2017 07:21

Састанак чега?????? Па ови не би могли бити ни лидери у кокошињцу у ком има кокот сви заједно нису у стању чувати пет оваца на папиру а друга је прича што смо ми глупљи и од оваца и од кокоши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

03.06.2017 07:25

То су карине,какав јад и лидер!!!Лидер је Путин,лидер је предсједник Кине,Мадјарске,Бјелорусије!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сех Дзони

03.06.2017 12:50

Е бас тако карине од државника. Добро си их проценио свака част. А тек овај из Србије,све као не признаје власт на Косову а кад Свабо зовне иде и чути.Марс бре битанге једне ни грама достојанства.