У Хагу Станишић и Симатовић

Бивши шеф Службе државне безбједности Србије Јовица Станишић и његов помоћник Франко Симатовић Френки вратили су се из Србије у притвор Међународног суда у Хагу, потврђено је Балканској истраживачкој мрежи у Босни и Херцеговини (БИРН БиХ).

Србија 01.06.2017 | 20:39
У Хагу Станишић и Симатовић
Поновљено суђење Станишићу и Симатовићу почеће 13. јуна пред Механизмом за међународне трибунале (МИЦТ), правним насљедником Хашког трибунала.

Станишић и Симатовић оптужени су за злочине над Хрватима и Бошњацима током ратова у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године. Оптужница их терети за прогон на расној, вјерској и политичкој основи, убиства, депортације и присилно премјештање хрватских и бошњачких цивила.

Од децембра 2015. године, Станишић и Симатовић били су на привременој слободи у Србији.

Судско вијеће одбило је Станишићев захтјев да му се због болести дозволи да у Србији остане и током првог дијела поновљеног суђења, док тужиоци у Хагу буду изводили доказе против њега.

Подносећи захтјев, Станишић се одрекао права да присуствује суђењу, што је могућност коју дозвољавају правила суда, уколико оптужени има правне заступнике. Он је предложио да процес прати преко интернета из Београда и да у њему учествује свакодневно се консултујући са адвокатима који га заступају у судници.

Не искључујући могућност да ће Станишићу, због доброг владања на привременој слободи, касније током суђења дозволити да се врати у Србију, судије су, за сада, тај захтјев одбиле уз оцјену да је неопходно да он присуствује отварању суђења и првом дијелу доказног поступка оптужбе.

Хашки трибунал је у мају 2013. Станишића и Симатовића неправоснажно ослободио кривице по свих пет тачака оптужнице. Међутим, Апелационо вијеће усвојило је крајем 2015. године жалбу коју је на ту пресуду уложило Тужилаштво. Поништило је ослобађајућу пресуду и наложило да процес буде поновљен.

Како су утврдили љекари у Хаагу и Београду, Станишић пати од хроничне болести органа за варење и депресије.

Станишићева болест имала је велики утицај на ток првог суђења, које је у Хаагу, послије једног неуспјешног покушаја, почело 2009. године.

Процес је због обољења био прекинут дуже од годину дана, а Станишић је, прије него што се вратио у судницу, једно вријеме пратио суђење из притвора у Шевенингену, преко видео-везе.

Станишића су, док борави на привременој слободи, у Београду прегледали специјалиста за стомачне болести и психијатар које је именовао Хашки суд. Они су затим судијама поднијели извјештај о Станишћевој способности да путује и да му буде суђено.

Ти извјештаји љекара су повјерљиви, у складу са ставом суда да су медицински подаци приватна ствар оптужених.

Како је најавило Судско вијеће, Станишић ће, по повратку с привремене слободе, у Хагу бити подвргнут љекарским прегледима, како би се добиле додатне информације о његовој болести.

Због Станишићеве болести, поновљено суђење ће се одвијати три дана недељно, с два једноипочасовна дневна засједања између којих ће бити два сата паузе.

Судско вијеће одобрило је тужиоцима да у спис уведу исказе укупно 143 свједока, од којих ће неки бити у писаном облику. Тужилаштво ће извођење доказа против Станишића и Симатовића морати да заврши за 104 радна сата.

(Вијести.ба / ФЕНА)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоол

01.06.2017 21:46

Иронија је да им суде странци умјесто наша држава којој су нанијели највећу штету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.06.2017 06:34

Идиоте која дрзава .?нај веци проблем је сто су срби И сто су бранили србе од повампирених терориста.

Name

Правда

02.06.2017 06:33

Сто га не поновисте за Готовину и остале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

02.06.2017 07:37

Нису Срби,један је Црногорац а дриги Хрват..

ОДГОВОРИТЕ