Богате и бахате арапске принцезе

Дошле су из Уједињених Арапских Емирата и месецима живеле у једном белгијском луксузном хотелу. Према слугама су поступале као према робовима. Сада би за то могле да "плате рачун".

Свијет 14.05.2017 | 14:20
Богате и бахате арапске принцезе
Кад су принцеза Шеика Хамда Алнехајан и њених седам ћерики путовале у Брисел, обично су одседале у хотелу "Конрад". Тако је било и 2008. На више месеци су изнајмиле цео један спрат луксузног хотела. Уз њих је било и двадесетак слуга и слушкиња. Они су се бринули да принцезама ништа не мањка. И то у свако доба дана и ноћи. Но слуге су биле без довољно хране, без властитог кревета, без боравишне и радне дозволе у Белгији, пише "Дојче веле".
 
Породица Алнехајан је једна од најутицајнијих у Уједињеним Арапским Емиратима. Она је на пример купила фудбалски клуб "Манчестер сити". Сада осам принцеза морају да одговарају пред судом због злостављања људи и због кршења белгијског закона о раду.

Увреде, израбљивање, ускраћивање плате

"Служавке нису плаћане, радиле су дан и ноћ, морале су да спавају на поду испред соба у којима су биле принцезе и стално су вређане", каже Патрициа Ле Кокуи из белгијске организације за људска права "Мyриа".

Све то је белгијским властима постало јасно кад је једна од запослених жена побегла из хотела и пријавила то полицији. Полиција је утврдила да се према слугама поступало заиста недостојно човека. Покренута је истрага великих размера и на крају подигнута оптужница.

Али, тек девет година касније је почело суђење. Да је прошло тако много времена има везе с процедуралним проблемима, каже једна особа укључена у поступак. Белгијски медији пишу да је адвокат краљевске породице стално тврдио да претрага хотела коју је обавила белгијска полиција није била по закону. То је водило вишегодишњој правној одисеји.

Медији су ћутали

Осим тога та тема се није пробила у медијима.

"Нисам могла да верујем да медији тако мало извештавају о томе", каже Николас МцГеан из "Хјумасн рајт воча" Он се као научник већ годинама бави арапским земљама.

То није једини случај да особе из арапских земаља на Персијском заливу буду доведене на рад у Европу без радне дозволе и да се према њима поступа нехумано. У јануару је Европски суд за људска права расправљао о сличном случају. Једна породица из Дубаја довела је своје три филипинске слушкиње. Жене су се даноноћно морале да брину о деци и раде кућне послове. Ако су погрешиле, на њих се тако гласно викало да су се бојале да ће бити и претучене.

И оне су побегле, поднеле тужбу против својих послодаваца и уз помоћ једне аустријске организације за људска права дошле све до Суда за људска права у Стразбуру. Он је недавно закључио да поступак против те породице у Уједињеним Арапским Емиратима "нема изгледа за успех". Између Аустрије и УАЕ-а нема споразума о правној сарадњи. А они који су одговорни за малтретирање већ одавно су напустили Аустрију.

Бег од сиромаштва

Активисти за људска права већ годинама крикују "модерно ропство" у земљама у Персијском заљеву. Ствари се догађају на сличан начин: људи у Бангладешу, Индији, Шри Ланки или Пакистану обраћају се посредницима у својим земљама тражећи посао. Они обећавају посао у иноземству уз велике плаће и добре радне увете.

Кад стигну у Саудијску Арабију, Бахреин или Уједињене Арапске Емирате суочавају се с бруталном стварношћу. Често морају да раде даноноћно и дуго чекају на плату. Често их вређају, туку или чак сексуално злостављају. А не могу да се бране јер су практично изручени својим послодавцима. Ко без допуштења покуша да нађе нови посао чини прекршај и може одмах бити избачен из земље.

Проблем и за Европу

Таква кршења људских права све чешће се "увозе" и у Европу. Бројни арапски шеици путују у Немачку, Аустрију или Белгију ради одмора, лечења или посла. То како поступају према својим слугама, иако је можда у њиховим земљама допуштено, често у европским земљама представља кршење закона.

Тако је било и са осам принцеза. Оне су се браниле тврдњама да такви поступци нису у њиховим земљама ништа необично. Али, предбацује им се такође да су своје слуге запошљавале у Белгији без радне дозволе, јер су у тој земљи боравиле више месеци. Зато су морале да траже дозволу од белгијских власти.

Време је за преседан?

Белгијски суд сад има шансу да донесе пресуду која ће другима бити опомена.

"Ако суд одлучи да има довољно показатеља за трговину људима, оптуженима би могла бити изречена затворска казна или барем обвеза плаћања одштете жртвама", каже Патрициа Ле Кокуи.

"Проблем је, међутим, што је од тога случаја прошло тако много времена. Чак и ако буду осуђене казна би могла да буде јако мала", ракла је она.

Постоји још један проблем на који указује Патрик Вегман, белгијски адвокат, стручњак за међународно право.

"Ако буде изречена затворска казна, Уједињени Арапски Емирати вероватно неће изручити дотичне особе", каже он.

Казна зато не може бити извршена. За активисте за људска права је то фрустрирајуће. МекГеан из "Хјума рајтс воча" ипак гаји наде.

"Судски поступак би могао ипак да буде јако важан, јер једну од најутицајнијих породица повезује с трговином људима и ропством."

Можда се нешто ипак нешто промени.

Извор: ДW

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Хм

14.05.2017 12:49

Ста нафта уради од Арапа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

14.05.2017 13:04

Ма није могуце.Напросто за невјеровати.Ови сто пуне Босну су другацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хопа

14.05.2017 13:58

Мислис Истоцно Сарајево?

Name

Мислим

14.05.2017 18:21

Мислим на тебе.Нек теби доносе средњи вијек.Мени не треба.

Name

Никс

14.05.2017 13:52

Па зар су наси послодавци пуно бољи од тих принцеза ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

14.05.2017 14:09

Хахаха Јој Арапа..па требају се угледати на Европљане.. Па ја у аустријској фирми радим ко коњ, продузавам а не плацају ми, ако нецес онда си првом приликом на отказној листи, кад продузим немам никакав приступ додатном оброку, цак ни да поруцим себи, цест слуцај и да нестане питке воде, заститне опреме нема, преко љета на 40 степени се ради а зима на -20. Посао је статицан и тијело се не креце да би се загријало довољно... Не браним ја Арапе али мене ј ови други а засто о томе никад цланак није био..Зато јер ови други владају свијетом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.05.2017 14:29

Ајд не лази.

Name

Петар

14.05.2017 14:24

Тога це бити све висе назалост . Богатаси су изгубили мјеру за реалност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купус

14.05.2017 19:23

Зао ми је тих Зена ако су толико радиле и патиле.ипак постоји могуцност да је лаз јер од ових Сајкова се мозе добити добра одстета. има доста горих слуцајева у европи као проституција и муцење зена са истока ал то никог не интересује.У Цхуцк норис филмовима су увјек Или Арапи или Руси зли.Стандард прица.

ОДГОВОРИТЕ