Ко се боји Добровољачке?

Страдање војника ЈНА-а у Добровољачкој улици у Сарајеву сутра ће бити обиљежено вјерским обредом у Источном Сарајеву. Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова одлучио је да се ове године помен настрадалим не одржи у Добровољачкој улици, што је изазвало незадовољство породица погинулих, преживјелих учесника, али и Борачке организације.

Република Српска 02.05.2017 | 15:59
Ко се боји Добровољачке?
"Одлука да се помен настрадалим у Добровољачкој улици обиљежи само у Источном Сарајеву је привремена", кажу у Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. Као разлог наводе чињеницу да се обред никада није ни одржао тачно на мјесту гдје су војници страдали, да ни 20 година након рата није дозвољено постављање спомен-плоче са именима погинулих, те да се ове године у исто вријеме обиљежава 25 година формирања поравојне формације "Зелене беретке", због чега је тешко гарантовати безбједност учесника обиљежавања страдања војника ЈНА.

"Да се сада неко излаже опасности и да неко поново страда у Добровољачкој, то није потребно", каже предсједник Републике Српске Милорад Додик. Он подсјећа да ниједне године није створена, како каже, неутрална атмосфера за обиљежавање страдања.

"Сваке године након одласка баци се у смеће цвијеће које се тамо положи. Зашто би се ми излагали таквом понижењу? Логично је што ове године нећемо да будемо додатно понижени. Обиљежићемо тамо гдје можемо. Како ћемо наредних година, видјећемо", каже Додик.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић раније је изјавио да се не плаше одласка у Добровољачку, али да желе да се обезбиједе исти услови као што се обезбиједе Бошњацима када обиљежавају своје догађаје на територији Републике Српске.

Породице жртава и преживјели из Добровољачке колоне нису консултовани приликом доношења овакве одлуке, што је изазвало незадовољство и огорченост. Незадовољни су и у Борачкој организацији, али подсјећају да они никада нису учествовали у организацији обиљежавања страдања у Добровољачкој.

"То је преузела Влада Републике Српске која је цијели догађај од почетка исполитизовала", тврди предсједник Борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац.

Показала се неспособност Владе Републике Српске и људи који раде у министарству, али шта очекивати када се тиме баве дезертери, а не они који су били у рату. Они немају никакве емоције када је у питању рат, сарајевско ратиште и уопште истчни дио Републике Српске", сматра Шеховац и додаје да обиљежавањем значајних датума из отаџбинског рата треба да се бави Борачка организација.

"Када је у питању Добровољачка и сви остали догађаји са ове регије, обиљежавање треба да се препусти људима са ове регије. Не може влада наређивати и одређивати како ћемо обиљежавати догађаје који су се овдје десили", каже Шеховац.

Он додаје да сумња да ће Сарајево икада дозволити постављање спомен-плоче убијеним војницима у Добровољачкој, те предлаже да се у Источном Сарајеву изгради спомен-парк за 42 убијена, 71 рањеног и више стотина заробљених.

"То треба урадити како би наредне генерације знале шта је истина, а истина је да су побијени ненаоружани војници, скоро дјеца који су се по ранијем договору повлачили из Сарајева, а које се лажно представља као мултиетнички град. Нека је срамота што су изиграли договоре и што данас, 25 година након злочина, не дозвољавају да се постави спомен-плоча убијеним", каже Шеховац.

БН телевизија

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Неле

02.05.2017 14:02

Ја мислим да је ситуација с парама у буџету толико лоша, да се одлучило и на овом уштедити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

02.05.2017 17:19

Ма шта лапрдаш кад незнаш о чему се овдје ради. Узми неку књигу па прочитај ,,ако,, си писмен

Name

дуда

02.05.2017 14:07

Ова влада стварно покусава да завади људе све висе и висе. Све до сада је било ОК да се ода поцаст на лицу мјеста и увијек је било сигурно и без великих проблема. Данас покусавају да то приказу како Сарајево није сигурно. Ово је стварно лицемјерно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвеле

02.05.2017 14:27

А ко казе да је Сарајево сигуран град, пун град вехабија и казес сигуран, дај молим те не лупај глупости.

Name

ре цвеле

02.05.2017 14:55

Ти лупаш глупости...живим овдје од рођења никаквих проблема немам а замисли Српкиња сам...лупате глупости, лажете и хоћете да нас неко поштује.

Name

Реално

02.05.2017 15:07

Засто се буните не забрањује вам Сарајево да идете на обиљезавање него вас омиљени Додик и опет вам неко други крив кад цете једном сватити и бити реални.

Name

075

02.05.2017 15:50

Људи , не палите се као " хепо коцкице " јер је то " нашим политичарима " и циљ јер немају НИШТА везано за економију понудити !! Жали Боже невиних жртава на свим странама али ми морамо увести мораторијум на обиљежавања јер се стално "подгријава мржња" и на крају крајева које се паре " бацају у вјетар " тим комемоарцијама на свим странама сваке године !! Свака част мртвима али морамо се бринути да живи не умру од глади !!

Name

милутин кукањац

02.05.2017 15:18

Пошто се много манипулисало, лагало, измишљало о томе кол'ко је страдало у Добровољачкој улици, вријеме је једном да се каже тачно, а то могу само ја. У тој Добровољачкој улици они су напали санитетско једно возило и погинуо је један војник, Томовић Здравко из Хан Пијеска. Три пуковника: Сокић Миро, Радуловић др. Будимир и Михаиловић Бошко. Један потпуковник, Јованић Бошко и једна жена, муслиманка Шуко Нурмела... Значи, шест особа је страдало од 261. Ваљда су ови у Београду изгубили стрпљење што ми нисмо страдали, што не страдамо. Те лажи које су просуте око Добровољачке нешто је најсрамније што се може чути. Ја сам се борио да то објелоданим. Новости нису смјеле, Политика - ма ни говора. Телевизија Србије - ма ни говора. Радио Београд - ма какви. До дан-данас, казао је Кукањац. Кукањац је умро 16. јануара 2002. године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин Кукањац

02.05.2017 15:32

Погледајте интервју Генерала Милутина Кукањца који дао Ристи Ђоги послије рата,односи са на добровољачку. Ђого је убије најбруталније а Кукањц отрован!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин Кукањац

02.05.2017 15:44

6 људи само погинуло: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=6qвн-Е03ХК8

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси патриота

02.05.2017 15:44

Замисли да Босњацима додје Бакир и казе да није безбједно у Сековицима обиљезавати помен растргли би га зивог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

02.05.2017 15:47

Браво за владу, завади па владај. што горе то боље дао Бог па нико више нигдје на свијету не имао оваку као што је ова наша, Миле Ронхил коментарише ратне догађаје , Боже имали те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

02.05.2017 15:49

Баја ко Баја наставља са својом саторском политиком. Цовек без образа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

02.05.2017 15:57

Којом математичком операцијом се од 6 добије 42. И гдје су људи који су изашли тај дан у колони, засто њих нико не пита колико је убијених било? Да се разумијемо, тај дан у Сарајеву није требао погинути НИКО. Све су то била нечија дјеца, браћа, рођаци и апсолутно породице имају право доћи на мјесто страдања својих ближњих без иједног али. Међутим, манипулисање бројем страдалих и прекрајање историје измишљотинама Сарајлије никад неће дозволити. Уосталом, зашто се игнорише изјава Милутина Кукањца о Добровољачкој и гдје су ти преживјели, шта они кажу о свему? Годинама се у Добровољачкој покушава испровоцирати инцидент, па кад то није успјело, хајмо мало спиноват, ето не осјећамо се сигурно. То што се политизирањем пљује на оне који су заиста страдали и онемогућава породицама да дођу на мјесто гдје су погинули изгледа није битно. Виши циљ, шта ли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицемјерје

02.05.2017 16:06

Баја се лажима и овај пут попишао на жртве. Шта је сљедеће? Да се посере????

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеле

02.05.2017 16:46

Овце, поступите по наредјењу цобана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

02.05.2017 17:22

Треба и њима ,,забранит,, на нашим просторима да обиљежавају и онда 1/1.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немогу да вјерујем

02.05.2017 18:15

Коме њима,овде нису они забранили него Баја.

Name

Србин

02.05.2017 19:50

Додик ионако никада није био у Добровољацкој.Одакле му право да одлуцује у име оних који зеле тамо да иду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

03.05.2017 04:06

Није он србин

Name

Спасе

03.05.2017 06:30

Опет јадни народ вара и манипулисе са њим велики баја увјек се помен зртвама даво на мјесту погибије незнам откуд то сад није сигурно за србе у сарајеву. како је босњацима сигурно код нас на свим мјестима. али они немају великог баје да манипулисе са њима како је сигурно. д мајкиц да узметолику отпрамнину и осталим бајиним полтронима јадно

Name

ОНО СТО ЈЕСТЕ

03.05.2017 04:55

Све је ово само срацуната ствар да се народ у РС и Федерацији пали и зари......политицка проституција,ниста висе.....нема се и НЕЦЕ ниста понудит народу и омладини за посао......само испирацина мозга.Ови датуми,1 март 3 мај 11 јули 9 јануар,25 новембар и слицно-само слузе за бацање коске народима.....

ОДГОВОРИТЕ