Дјецу треба подстицати да чачкају нос и једу слуз

Упркос широко распрострањеном мишљењу и саветима лекара да копање носа може да проузрокује крварење из носне шупљине и развој микроба, аустријски пулмолог Фридрих Бишингер верује да су деца која копају нос и једу његов садржај здравија од остале деце.

Здравље 28.04.2017 | 13:08
Дјецу треба подстицати да чачкају нос и једу слуз
Разлог за то је гликопротеински састојак слузи, који изграђује и јача имунолошки систем.

Ова грозна навика тако може да буде и корисна, нарочито за децу у развоју, пише портал Кидспот.

У слузници носа и синуса производи се око литар слузи дневно, која доприноси блокирању прашине, бактерија и осталих нечистоћа из ваздуха који удишемо.

Слуз заправо има дејство налик лепљивој траци, спречавајући даље продирање бактерија у организам и чувајући на тај начин наш дисајни систем. Да овај сyстем не постоји, све нечистоће допирале би директно до плућа.

"Нос је својеврстан филтер у којем се скупљају бројне бактерије, а кад та мешавина стигне до црева, заправо има дејство лека", каже доцтор Бишингер.

Професор додаје да се слуз претежно састоји од воде, соли и протеина, и истиче да није штетна за дечији желудац.

Слуз у носној шупљини садржи малу количину контамината, који делују као антигени, а они могу да побољшају имунолошки ситем кад дете поједе тај садржај, преноси портал Кидспот.

"Грицкање" слузи помаже дечијем имунолошком систему да се привикне на бактерије и ојача, због чега "родитељи не би требало да се нервирају када деца копају нос и стављају садржај у уста, а затим га прогутају", каже професор Бишингер, додајући и да би требало да се решимо социјалне стигме када је реч о ‘копању’ носа.

Због свега наведеног, научници размишљају о стварању синтетичке слузи, која би се додала у смесу жвакаћх гума или пасту за зубе и тај начин јачала одбрамбени систем дечијих организма.

Стручњаци тврде и да састав слузи може да помогне организму у борби против респираторних упала, чира на желуцу и ХИВ-а.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар