Васкршња духовна академија у Броцу

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Васкрса у семберском селу Бродац одржана је традиционална културна манифестација под називом „Васкршња духовна академија“, којој је присуствовао велики број представника политичког, јавног и културног живота Семберије.

Република Српска 19.04.2017 | 16:51
Васкршња духовна академија у Броцу
За тринест година постојања, академија је ушла у календар значајних културних манифестација града Бијељине и увијек се одржава на Васкршњи понедјељак, који је некада био молитва – сеоска преслава.

"Градска управа подржава ову манифестацију која је ријетка у нашим селима, а највише због тога што је припремају и изводе мјештани, од најмлађих до најстаријих. Она је прерасла међе села Бродац и позната је у цијелој нашој равници", каже градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

"Скупштина града Бијељине препознала је значај и квалитет ове академије, којој је драж што у њој учествују и најмлађи становници овога села. Да је заиста ријеч о значајној манифестацији, потврђује и податак да се одржава дуги низ година", рекао је предсједник скупштине града Бијељина Славиша Марковић.

Културно стваралаштво у Броцу има традицију дугу више од 150 година, од када је у овом селу пред његовом црквом брвнаром своје стихове говорио и највећи српски епски пјесник Филип Вишњић.

Организовани рад у културном стваралаштву почео је доласком у ово село, двадесетих година прошлог вијека, учитеља Душана Баранина, потоњег књижевника, који је у Броцу написао три романа.

"Одабрали смо Васкршњи понедјељак за одржавање академије, јер је тај празник био некада, када су у равницу дошли наши преци. Ово је и прилика да покажемо свима шта радимо и како стварамо у Броцу. Сада се о културном стваралаштву брине наше културно-умјетничко друштво које носи име села, напомиње предсједник МЗ Бродац Владан Панић.

Традицију културног стваралаштва Брочани су наставили и у осталим мјестима гдје живе, па тако и у Суботици у којој је више од 250 породица Брочана.

У Суботици смо имали сличну манифестацију не знајући да се и у нашем селу одржава оваква академија. Вјерујем да је очувању традиције међу младима помогла и настава вјеронауке, каже Милан Матић, организатор „Брочанијаде“ у Суботици.

БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реално

21.04.2017 00:05

Јел то духовно кад Мицо хвата конобарицу за сисе у Борцанском локалном кафицу.

ОДГОВОРИТЕ