Тужба због опасног отпада?

Хрватска није одустала од намере да на граници са БиХ прави складиште нуклеарног отпада, док из Републике Српске најављују решавање спора пред међународним судовима.

Регион 13.04.2017 | 19:31
 Тужба због опасног отпада?
Градњу складишта у бившој касарни Черкезовац на Трговској гори још треба да потврди Влада Хрватске.

Од тога највише страхују становници општине Нови Град, која је од Трговске горе удаљена око два и по километра. У радијусу од пет километара је и слив реке Уне, али и извориште „Доње Млакве“ из којег се водом снабдева Нови Град.

Начелник ове општине Мирослав Дрљача каже да је план Хрватске да нуклеарни отпад из Словеније складишти на граници са БиХ јединствен пример да једна земља довози отпад из друге земље уз територију треће државе.

– Нуклеарни отпад је латентна опасност јер никада не знате када може доћи до инцидената и еколошке катастрофе. Како да објаснимо неком да може улагати у Нови Град, а пред вратима нам је нуклеарни отпад - каже Дрљача.

Додаје да су Словенци понудили Хрватима да складиште буде у близини нуклеарке Кршко, али да су то одбили јер је у сливу Саве.

Односом Хрватске разочарани су и у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС. Кажу да немају званичких сазнања о даљим активностима Хрватске. Незванично су сазнали да већина примедби институција РС и БиХ није прихваћена. Међутим, одлучно најављују даљу борбу.

- То ће, у случају наставка иницијативе хрватске стране, имати за исход покретање арбитражног процеса и спора пред међународним судом - саопштили су из ресорног министарства.

И Државна регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну сигурност БиХ приговорила је зашто се није одустало од локације Трговска гора након распада бивше државе, с обзиром да се та локација налази практично на граници две државе. Одговорено им је да се та локација налази на територију Хрватске и да су све активности везане за то подручје у њеној надлежности.

Из хрватског Државног завода за радиолошку и нуклеарну сигурност кажу да је за овај Национални програм претходно проведен поступак стратешке процене утицаја на околину, који је позитивно оцењен од стране Министарства заштите средине и природе Хрватске.

Директор Завода, Саша Медаковић, каже да се овај програм односи само на наредних осам година, у којима је предвиђено привремено складиштење, а да ће трајно одлагалиште бити утврђено 2043, чија ће локација бити одређена 15 година раније.

- У таквом поступку не очекује се никакав утицај нити на здравље људи нити на околину. Будући оператер складишта то мора доказати пред регулаторним телом, односно Државним заводом, али и пред министарством надлежним за заштиту средине, што укључује и студију утицаја на средину као и прекограничне консултације – поручује Медаковић.

Додаје да ће тако бити доказана потпуна сигурност планираних објеката у складу с високим међународним стандардима и најбољом праксом. Након тога издаће се дозволе за градњу, због чега ће све потрајати неколико година.

Четири локације за отпад

Трговска гора у Двору остала је једина потенцијална локација за одлагање нуклеарног отпада након што је хрватска Агенција за посебни отпад од Владе добила мандат да утврди потенцијалне локалитете.

Хрватска је 1998. имала 34 таква локалитета, а с временом су остала 4 - Папук, Псуњ, Мославачка и Трговска гора. Представници хрватских локалних заједница тврде да су Папук и Псуњ политичким лобирањем, а касније и Мославачка гора, изузети из овог плана.

Закључују да Трговска гора није имала моћне политичке заштитнике и да је зато остала једина мета.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

14.04.2017 18:11

Признају те као дрзаву,да би ускладистили нуклеарни отпад.

ОДГОВОРИТЕ