Власт срља у дужничко ропство

Посланик СДС у Народној скупштини Републике Српске Недељко Гламочак каже да се у Републици Српској не спуштају тензије између власти и опозиције. док животни проблеми се не рјешавају ни у Републици Српској ни у БиХ. "Власт бјежи од животних проблема у нека друга подручја, док ми стално инсистирамо на темама од којих зависи живот сваког грађанина појединачно", рекао је Гламочак.

Република Српска 12.04.2017 | 07:52
 Власт срља у дужничко ропство
"За очекивати је да ће већ крајем овог љета расти и политичке тензије, с циљем додворавања гласачима и све ће се више скретати пажња с реалних проблема", казао је Гламочак, додајући да је у Републици Српској огромна централизација власти и додатни проблем је што комплетну власт, дакле, и владу и Народну скупштину контролише предсједник Републике Српске.

Коментаришући стање у јавним предузећима, Гламочак, у интервјуу Ослободјењу, каже да су управе јавних предузећа које су везане за политичке партије, а које су без обзира на њихову способност довеле јавна предузећа довде гдје данас јесу.

"И прије неколико година измјенама Кривичног закона покушала се утврдити одговорност директора јавних предузећа, која не исплаћују плате и доприносе. А сада имамо апсурдну ситуацију у Жељезницама, гдје људи штрајкују због неисплаћених плата, других права, доприноса и нико у складу с чланом 226. Кривичног закона РС-а не позива директора на одговорност. Онда дође предсједник РС и то ријеши позивом на пиће. А шта ће бити сутра, прекосутра, хоће ли се и даље одласком на пиће све рјешавати? Тако, због утицаја политике, умјесто да буду замајац привреде, јавна предузећа постају баласт за цијели систем", казао је Гламочак.

Он каже да предузећа и власт опстају на политици задуживања и срљају у дужничко ропство.

Мишљења је да се социјални немири овдје гуше страхом који је уливен у људе.

"И то је страх од свега и свачега. Људи се плаше ратним сјећањима, дизањем међунационалних тензија, оптужбама за издајништво, послушништво. Јер што се тиче социјалног стања у неком уређенијем систему, на сцени би већ одавно били социјални бунтови. Међутим, ми смо подручје гдје је све контролисано, а онда ту је и јавни сервис Републике СРпске (РТРС), с којег се стално шаље порука да се овдје добро живи. До када ће све то трајати и како ће завршити, ни сам не знам, али и они који све контролишу морају бити свјесни да ће све то у једном тренутку кулминирати на начин који је најлошији за све", наводи Гламочак.

Наглаћа да у Републици Српској имамо проблем да предсједник РС мандат даје особама које ће га слушати, а не особама које су способне.

"Ту се губи нит између законодавне, представничке и извршне власти", каже Гламочак и додаје да се и сама Народна скупштина већ одавно свела на проточни бојлер Владе.

"Извршна власт најмање ради свој посао, бавећи се гашењем свакодневних пожара, јер не зна шта ће је ујутро дочекати. Власт је у РС концентрисана у рукама предсједника", рекао је Гламочак.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

пастирска фрула

12.04.2017 06:08

Паметан предсједник. Није он крив што има подобну опозицију и неспособан тј. глуп народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зозон

12.04.2017 06:58

Зна Миле знање.Ево и Аца Вуциц иде његовим стопама.Ко се сјеца кад је Вуциц изјавио да има јос пуно да науци од Милорада.Ко је крив опозицији кад не зна.

Name

Ха ха ха

12.04.2017 06:21

МД протоцни бојлер. Плате примају а на раменима им бундеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

12.04.2017 06:25

Народ је проблем а не власт. Народ бира власт. Народ хоце овако, народ неце ред и поредак вец лоповлук. Корупција и негативна селекција су и отац и матер овог народа. Лијека нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страх ме

12.04.2017 08:40

Кратко јасно назалост тацно.

Name

ово је проблем

12.04.2017 06:55

Републици Српској имамо проблем да предсједник РС мандат даје особама које ће га слушати, а не особама које су способне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пелцер224

12.04.2017 07:14

Добро и ста сад?! То сви знамо. Нама треба неко ко хоце да се бори несто да промијени а сви знамо констатовати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

12.04.2017 07:52

А ви сте урадили тацно ста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

робија

12.04.2017 09:39

Сдс прица о постењу???све политицаре на сметљисте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

12.04.2017 10:17

Реално.

ОДГОВОРИТЕ