Млади у сусрет Васкрсу

Дјечије одјељење Народне библиотеке из Српца данас је на платоу испред Дома културе у центру овог крада организовало традиционалну манифестацију „У сусрет Васкрсу“, која је изазвала велико интересовање најмлађих Српчана.

Република Српска 11.04.2017 | 22:19
Млади у сусрет Васкрсу
Више од 150 малишана из Вртића „Наша радост“, Удружења дјеце са посебним потребама „Извор“, Удружења младих ЦЕЗАР и НВО „Миленијум“, те ученика првих разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Српца, са великим одушевљењем је фарбало и украшавало васкршња јаја.

Манифестација је имала и такмичарски карактер, јер је чак девет учесника добило награде за најљепше украшено јаје. Награде је уручио директор Народне библиотеке Бранко Савановић.



„Задовољни смо овом манифестацијом која постаје традиционална, а њена вриједност је у томе што нашу дјецу учимо обичајима, православљу и чувају традиције“, рекао је Савановић.

Он се захвалио локалној управи на подршци, али и овдашњим пекарским фирмама које су за малишане, али и све граЂане који су присуствовали донирали посну храну и слаткише које србачке домаћице иначе припремају у вријеме васкршњег поста.

Народну храну су промовисали на својим штандовима и представници културно-умјетничких друштава „Лијевче“ из Разбоја, „Мотајички вук“ из Ситнеша и „Бели андјео“ из Српца.



У склопу обиљежавања највећег хришћанског празника Васкрса, у Српцу је отворен и мини сајам домаће радиности.

На неколико изложбених штандова своје рукотворине, углавном традиционалне одјевне и украсне предмете од вуне, памука и других материјала, те мед и прерађивине од воћа, представили су производјачи из србачких села: Савка Корбић, Ивана Тимарац, Драгица Ачић, Слађана Кежић, Виолета Ромић, Жељко Итгњатић, Милка Бајић и Ивана Драгомировић.

Посебно занимљив био је штанд чланова Удружења дјеце са посебним потребама „Извор“, који су изложили богат асортиман сувенира насталих у њиховим креативним радионицама.



Данашњом акцијом шарања јаја, изложбом посне хране и презентацијом народних рукотворина, у Српцу су на најбољи начин почеле васкршње свечаности које ће трајати наредних десетак дана.

(БН телевизија/С. К.)

Коментари / 0

Оставите коментар