Русија обуставила меморандум

После напада САД на базу сиријске војске Русија суспендује меморандум о спречавању инцидената и обезбеђивању летова авијације током операције у Сирији.

Свијет 07.04.2017 | 10:59
Русија обуставила меморандум
Споразум је закључен са Вашингтоном.

„Руска страна суспендовала је Меморандумом о спречавању инцидената и обезбеђивању летова авијације током операције у Сирији, који је закључен са САД“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Москва позива Савет безбедности УН да одржи хитан састанак на којем би се расправљало о ракетном нападу САД на Сирију, наводи се у саопштењу.

„Позивамо Савет безбедности УН да одржи хитан састанак како би се размотрила тренутна ситуација“, саопштило је Министарство спољних послова.

„Ни не потрудивши се да нешто сазнају, САД су демонстрирале силу, војно се супротставиле земљи која се бори против међународног тероризма“, наводи се у саопштењу руског министарства.

„Ово није први пут да САД показују овакав непромишљен приступ који само погоршава постојец́е проблеме у свету и ствара претњу за међународну безбедност. Само присуство америчких трупа и трупа других земаља у Сирији без сагласности Владе те земље или одлуке Савета безбедности УН представља грубо, експлицитно и неоправдано кршење међународног права“, истиче се у саопштењу.

Министарство спољних послова је нагласио да ако се раније то објашњавало „задатком борбе против тероризма, сада је у питању јасан чин агресије против суверене Сирије“.

„Поступци које су данас предузеле САД још више нарушавају руско-америчке односе“, пише у саопштењу.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

07.04.2017 10:23

То знаци да це у будуце руси користити с 400 рус их навукао да бомбардују сад је тај који постице тероризам зна рус ста ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејанпд

07.04.2017 12:08

То је требао одмах урадити, дај систем сиријској војсци нека бране суверенитет од агресора, ситуација као пресликана из агресије на СРЈ, терористи покусали освојити територију суверене дрзаве, војска кренула у одбрану, досла америцка флота у Јадран и без одлуке УН-а, без позива СРЈ, без икаквог правног акта напала цланицу УН-а! од тада не постоји ни медјународно право нити правда