САД гранатирале аеродром у Сирији

Са америчких разарача у источном Медитерану испаљено је на десетине "томахавк" ракета на позиције сиријске војске, а операцију је наредио предсједник Доналд Трамп као освету за наводни напад хемијским оружјем снага Башара ел Асада у Идлибу, јавиле су агенције.

Свијет 07.04.2017 | 08:11
САД гранатирале аеродром у Сирији
Званичник Бијеле куће је рекао да је испаљено 59 прецизно навођених ракета које су погодиле ваздухопловну базу Шајрат у Сирији.

Други званичници су раније објавили да је испаљено 70 ракета.

Та ваздухопловна база, према званичнику Бијеле куће, има везе са "програмом хемијског оружја сиријског режима и директно је повезана са ужасним хемијским нападом 4. априла", пренио је АФП.

Напад је извршен са америчких војних бродова у источном Медитерану.



Циљеви напада били су авиони и инфраструктура, укључујуц́и писту, али не и људи, саопштили су амерички званичници за телевизију Ен-Би-Си.

Према неким информацијама на аеродрому би могле да се налазе и руске трупе.

Пентагон је објавио снимак напада, а очевици су такође на Твитеру поставили снимак са земље.

Трамп је наредбу за напад издао са Флориде, а са америчким предсједником су у то вријеме били државни секретар Рекс Тилерсон, као и његов савјетник за безбједност Х. Р. Макмастер.

Како Си-Ен-Ен преноси, Трамп је током напада био на вечери са кинеским предсједником Си Ðинпингом, а секретар за одбрану Џејмс Матис га је све вријеме информисао о операцији у Сирији. Трамп је новинарима рекао да је у интересу САД да зауставе употребу и ширење смртоносног хемијског оружја.

"Вечерас сам наредио војни напад на позиције у Сирији са којих је извршен напад хемијским оружјем. Нема спора око тога да ли је Сирија користила забрањено оружје и прекршила обавезе које има под Конвенцијом о хемијском наоружању и игнорисала апеле Савјета безбедности УН. Године покушаја да се промијени Асадово понашање су пропале, и то веома драматично", рекао је синоћ Трамп.

Према посљедњем билансу, најмање 86 људи, међу којима је 30 дјеце и 20 жена, погинуло је у нападу хемијским оружјем у тој побуњеничкој провинцији на сјеверозападу Сирије.

Сиријске власти: Има жртава

Гувернер сиријске покрајине Хомс Талал Барази изјавио је за либанску телевизију "Ал Мајадин" да у америчком ракетном нападу има погинулих, а опозиција тврди да су страдала најмање четири војника.

Барази је претходно за Ројтерс казао да не вјерује да је у нападу на базу у близини Хомса било "пуно људских жртава", али да је нанијета материјална штета.

Сиријски војни извори: Амерички напад акт агресије

Амерички напад на сиријску ваздухопловну базу је акт агресије, јавила је данас сиријска државна телевизија, позивајући се на војне изворе.

"Амерички акт агресије против сиријских војних мета, уз коришћење неколико ракета", гласила је хитна вијест сиријске тв станице, објављена убрзо након што су САД објавиле да је дошло до удара.

Неименовани сиријски војни извори су рекли да су у зору САД испалиле ракету која је погодила једну од ваздухопловних база у центру Сирије, наводећи да има жртава.

"Ова америчка агресија уследила је послије злонамјерне медијске кампање појединих земаља...након оног што се догодило у Кан Шеикуну", јавила је сиријска новинска агенција САНА, мислећи на град на сјеверозападу Сирије гдје је извршен, како се сумња, хемијски напад у којем је погинуло на десетине цивила, пренео је АФП.

Трамп: Нешто би требало да се деси са Асадом

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да би "нешто требало да се деси" са сиријским предсједником Башаром ал Асадом након хемијског напада у Сирији, али није рекао да би Асад требало да напусти функцију.



"Мислим да је оно што је Асад урадио ужасно", рекао је Трамп новинарима, преноси Ројтерс.

"Мислим да је то што се догодило у Сирији срамота за човјечанство, а он је тамо и претпостављам да управља стварима, тако да би нешто требало да се догоди", рекао је Трамп.

Истовремено, државни секретар САД Рекс Тилерсон изјавио је да предсједник Сирије Башар Ал-Асад не би требао да има улогу у владању над сиријским народом, након наводног напада хемијским наоружањем, и да стога САД разматрају правилан одговор на ту ситуацију.

Тилерсон је рекао да "нема сумње" да Асадова влада стоји иза напада у коме је погинуло десетине цивила у граду Идлибу на сјеверу Сирије, преноси АФП.

Он је такође упутио упозорење Русији, рекавши да би требало да "пажљиво размотре" своју подршку Асадовој влади.

САД: Послије овог ракетног напада не планирамо нове у Сирији

Ракетни напад који су САД извелеу Сирији био "једини" и очекује се да остане тако јер у овом тренутку не постоје планови за ескалацију, изјавио је неименовани амерички званичник за Ројтерс.

Овај званичник, који је инсистирао на анонимности, рекао је да се вјерује да напад не представља сигнал велике промјене у фокусу предсједника САД Доналда Трампа који је сада усредсређен на домаћу политику.

Путин: Агресија на суверену државу

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да је напад америчких ратних бродова на војну базу под контролом владе из Дамаска “агресија на суверену државу”, саопштио је његов портпарол Дмитриј Песков.

Песков је саопштио да је руски предсједник рекао како су напади кршење међународног права и да су изведени под лажним изговором.



Песков је рекао да сиријска војска нема хемијско оружје и да је то потврдила Организација за забрану хемијског оружја при УН-у. Путин види амерички ракетни напад на Сирију као покушај да се одврати пажњу од цивилних жртава у Ираку, додао је Песков.

Сирија тврди да није употребила хемијско оружје у нападу на провинцију Идлиб, кривећи опозиционе борце да су држали хемикалије у складиштима које су погођене у ваздушном удару прије неколико дана.



(Агенције)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Хм

07.04.2017 06:20

Е кад сам ја писао да вам Трамп неце бити Обама тад су појединци носили његове слике на мајицама! Све је исто као и лани само сто код Трампа нема сале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Већ видјено

07.04.2017 07:24

Многи су се на почетку бусали како ће ово или оно а када их мало подсјете на Кенедија онда подвију реп и раде шта им се каже. На крају ће бити да је с Трампом било најлакше манипулисати....

Name

Бих

07.04.2017 07:49

На залост нема отворени руку за оргијање по Косову и Бих. А сада спектакл, "подхитно звати Сесеља и Галијасевица" да нам оладе м..да... :)

Name

док

07.04.2017 08:13

Ма неби ово Трамп радио,то је све бивша администрација.ХАХАХА

Name

Подрињац

07.04.2017 06:52

Трамп је фасиста као и остали амерички председници.Измисле хемијско орузје као и и Ираку да би изврсили бомбардовање.Њихов циљ никада није био борба против ИД него за унистење Сирије и легалног руководства земље.Требало би направити пакт земаља и напасти Америку да се врати у своје границе.На крају без сукоба светских размера неце се ниста ријесити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

која си ти будала

07.04.2017 07:27

С тобом стварно несто није у реду.

Name

Бих

07.04.2017 07:52

Па вас 99% срба је узвикивало "Трампе Србине" и мислили сте да це те од њега и русије добити отворене руке за ново оргијање по Косову И БиХ. На залост само сте се осрамотили "на инаугурацији испред тараба беле куце". Диагноза јос фали па онда??

Name

ре бих

07.04.2017 08:06

Тако су И исламски терористи убијали своје по сарајеву,тузли,сребреници да би придобили нато да туце србе И на крају испадосе као они борци ослободили . тако раде И побуњеници у сирији убијају свој народ

Name

"Ре Бих"

07.04.2017 09:05

Оо да како да не. Управо ти исламски терористи сиједе у Хаагу као доказ за сва злодјела како војни тако и политицки, а то сто ти "крецис" са исламским терористима не пије воде у свијету осим у Хр и Ср, сто је не битно. Дакле твој став и излагање је супља преостала прица јер други аргумената немате....ДЕ ЈАВУ...

Name

ре ре бих

07.04.2017 09:25

Зато је твоја бих прогласена као легло терориста.а сто се тице моји из хага це изац некад а твоји терористи из земље никад.а америка је вас ститила а да другој страни вас рока уби дје стигне

Name

@ре ре бих

08.04.2017 07:58

Ти ниси ни свестан своје несвесности....

Name

попара

07.04.2017 06:55

Како це одговорити Русија,савезник Асада.?До сада му је помагала бомбардовањем противницке стране која је у била слабо наорузана.Сда би му требали помоци јер је ово акт агресије на Сирију.Мислим да це Руси,као обицно,подвуци реп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих

07.04.2017 07:56

Америку и Русију боли q..рац за нама МАЛИМ балканским племенима, ДЕ ЈАВУ 1999 када пустисе НАТО И УСА да контаминирају Србију и Косово у наредни 1000 година. Тразили сте гледај те...

Name

075

07.04.2017 08:13

Путин је разочарао многе својим кукавичлуком ! НАТО му је на 101 км од " куће " , од Лењинграда ( користим старо име ) а он тактизира , сваки дан му пукне експлозија у Русији , санккције итд . а он тактизира ! Докле ...

Name

ре попара

07.04.2017 13:44

Која противницка страна је слабо наорузана?Ста млатис?Имају терористи ТОW,америцки противоклопни систем.Имају ракете Град,тенкове,транспортере,сво пјесадијско орузје.Посјети страницу -www. соутхфронт.орг , па се мало информиси.

Name

Дијагноза

07.04.2017 07:01

Опеобани рецепт из Босне. Маркале на Сирихки начин. Понавља се исти сценарио само други глумци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мало висе

07.04.2017 07:08

Сколе неби било лосе....

Name

ре

07.04.2017 07:14

Да видимо дзе сад Путин лако је убијати дјецу и зене!!!!

Name

xy

07.04.2017 07:29

Ти опет прескацес терапију. Пи лијекове редовно и смањи дозивљај.

Name

издоминирани

07.04.2017 07:07

Долазећа америчка администрација, и једна мала исправка, ово није било "гранатирање", напад са 60 "томахавк" ракета је равнање са земљом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

07.04.2017 07:07

Тооо Твампе Свбине,ето вам га сад.Тако се то ради,браво Америка.Мислили сте да се Американци боје Руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.04.2017 10:08

Јок боји се твоје тзв беиха.па сто не нападне руси узесе крим И јос пар теритирија.прпа није то југославија.додусе ни нама нису ниста могли сто не кренусе јунацине пјесадију. Ваља фасоват

Name

ТРЕЋИ СВЕТСКИ

07.04.2017 07:07

Ево трећег светског. Бјежимо у планине Креманске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Близи се

07.04.2017 07:32

Све слути на то.

Name

Анте

07.04.2017 07:20

Само рокајте није битно ко и кога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

07.04.2017 07:21

Ово исти снимак као 99

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.04.2017 07:27

Ех то су била љепа времена......

Name

Вук

07.04.2017 07:30

Чудну игру играју ови Руси , Асада лупа ко стигне и када стигне , свако мало Турци и Израелци , сада и Американци, а Руси распоредили кажу "стручњаци" најсавременију противваздушну одбрану у Сирији и на Медитерану.Још једном се показује да су јадни они које Рус брани и Асада пуштају низ воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2017 08:22

Тацно,види тога се нисам сјетио.Гдје су "цувене"с 500,поред којих ни птица немозе проци,бар су се тако хвалили.Продјосе сви томахавци а с500 слијепа.Овим је Америка доказала да су Руси 0 за њих.Сад це пропасти производња и отказивање уговора петстотки.

Name

ре вук

07.04.2017 11:55

Полако доце И оне на пробу.ста би са оним израелским авионима јел њија оборила маца?док рус није угрозен њега не занима.сто није америка гадјала гдје су руси.знају ста би било вако боље нецацкат мецку.

Name

боа

07.04.2017 07:32

Све је то иста кухиња маркале,сребреница сирија,и колико јос????? СТРАТЕГИЈА ДЕМОКРАТИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

07.04.2017 07:44

50 потросених томахаwк ракета отвара могуцност производње нових, инаце пропаде војна индустрија, имас незадовољне раднике који остају без посла...Уопсте није битно ко је предсједник, ако си предсједник, пристао си да потписујес, други ти казу ста цес да потписујес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

07.04.2017 07:50

Већ познати сценарио. Маркале, Рачак итд. Инсценирај догађај и одмах осуди без доказа и било какве истраге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

07.04.2017 08:15

Само ако није по српски одма нема доказа,ма иди бре, знас вец где

Name

Мало поље Мостар

07.04.2017 08:02

Хаха, класика, као и Маркале... Сами направе повод па нападну једину војску која се бори против терориста. Али доћи ће крај и америчком фашистичком империјализму. Пропало је свако царство па ће и они. Надам се да ће наша дјеца то дочекати и живјети ослобођени од америчке тираније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

07.04.2017 08:06

Путин је био на вријеме обавијестен и није се противио бомбардовању. Цињеница је да ИДИЛ тренутно има најјацу морнарицу на свијету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

07.04.2017 08:07

Оде Путин у Мисију рупу,сваки дан гледали смо неке нове Ракете Авионе и.т.д. И ста би?Испоставило се да Путин пуно прица и да од тога није ниста истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУНГОС

07.04.2017 08:33

САЧЕКАЈ ДА СЕ ХОЏИНО САМЕЉЕ...

Name

075

07.04.2017 08:09

WW ИИИ у најави !! Ваљда нас заобиђу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвјетко

07.04.2017 08:44

Ма .ебо Сирију свакако је сва полупана, проблем је сто ово висе није нас Трамп из кампање него неки други Трамп,ово мора да су му газде нецим запријетили па сад напада русе,нас Миле под хитно мора мијењати стратегију и са Америма низ длаку јер далеко је русија а свабе су одавно у бази бутмир

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

07.04.2017 09:10

То је неко погресно спеловао Трампу мјесто Сибериа написао Сириа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

08.04.2017 06:26

И сад ви мени сви реците да се не дрогирате.

ОДГОВОРИТЕ