Шећерана: Стигло писмо намјере

Компанија из Вијетнама „Конструкшн корпорејшн ЈСЦ“ и даље је заинтересована за куповину бијељинске Шећеране, што је показала и писмом намјере које је већ стигло на неколико адреса.

Република Српска 05.04.2017 | 19:20
Шећерана: Стигло писмо намјере
У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске потврдили су да им је стигло писмо намјере вијетнамске компаније, а писмо са истим садржајем добили су и стечајни управник "Шећеране" Лазо Ђурђевић, Одбор повјерилаца и стечајни судија.

"Своје интересовање представници ове компаније су исказали и тиме што су већ два пута посјетили Бијељину и разговарали са Ђурђевићем о куповини "Шећеране", гдје су добили све потребне информације о стању фабрике, дуговима и потраживањима. Вијетнамска компанија нуди задржавање постојеће производње уз проширење капацитета фабрике, као и задржавање радних мјеста. Ове намјере су добродошле, а Министарство ће у најскорије вријеме о писму намјере ове компаније упознати Владу Српске", казао је портпарол Министарства пољопривреде Републике Српске Александар Мацановић.

Нагласио је да је Влада Српске заинтересована за то да за бијељинску "Шећерану" буде пронађен стратешки партнер који би задржао постојећу производњу, а радници радна мјеста.

"Фабрика шећера у Бијељини је на листи предузећа од стратешког значаја за Републику Српску", нагласио је Мацановић.

Ђурђевић је казао да је упознат са писмом намјере компаније из Вијетнама, али и да за сада не може оцијенити да ли ће на крају доћи до продаје "Шећеране" овој компанији.

Нагласио је и да је за 4. мај заказана сједница Скупштине повјерилаца фабрике на којој ће повјериоци бити упознати са писмом намјере, али ће и бити одлучивано шта послије пропале треће лицитације за продају покретне и непокретне имовине "Шећеране". На првој лицитацији имовина је понуђена за 23,74 милиона, другој за 16,50 милиона, а на трећој за 11,87 милиона марака.

Приједлог за отварање стечаја у некадашњем гиганту Окружном привредном суду у Бијељини поднијела је Пореска управа РС 31. јула 2015. године. "Шећерана" је Пореској управи крајем 2015. дуговала више од 2,8 милиона марака, радницима више од шест милиона, а исту суму потражује и предузеће "Агрокоп".

Блокирање рачуна

Рачун "Шећеране" блокиран је прије шест година након што је ухапшен њен тадашњи власник Зоран Ћопић. "Шећерана" је 2014. године прешла у власништво РС, пошто је Ћопић осуђен на четири године затвора и трајно му одузета имовина вриједна око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца једног од највећих нарко-босова Дарка Шарића.

Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Фабрике шећера у Бијељини, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Тај удио био је у власништву Ћопићевог предузећа "Агрокоп" из Бањалуке.

"Конструкшн корпорејшн ЈСЦ"

* водећа вијетнамска компанија

* 1979. године основана

* 1.000 запослених

* 500 милиона евра годишњи промет

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

борац

05.04.2017 17:51

Докле смо се срозали има ли стида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

05.04.2017 18:26

Вијетнамци !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Литванци

05.04.2017 18:32

Опет иста прица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

05.04.2017 18:42

Бице вјетнамског рата.Нема са Азијатима зајебанције и преваре.Има нозеви да раде,нека немисле наси бизнисмени"да их могу залеватити.Опрез!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

05.04.2017 19:03

Ма ништа од тога.Знам пуздано и провјерено да је племе "додикри" индијанаца пало на тендеру и да су упутили жалбу јер су имали најбољу понуду.Њима је пријеко потребан шечер за "ватрену водицу"

ОДГОВОРИТЕ