Боска дефинитивно без 2,1 милиона

Робна кућа „Боска“ дефинитивно је изгубила 2,1 милиона КМ „тешку“ тужбу против Републике Српске, након што је Виши привредни суд у Бањалуци одбацио њихову жалбу на првостепену пресуду, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ. ба.

Република Српска 30.03.2017 | 22:10
Боска дефинитивно без 2,1 милиона
Пресудом од 15. марта, Виши привредни суд одбацио је жалбу „Боске“ на пресуду Окружног привредног суда којом је одбијена њихова тужба против Републике Српске и „Крајина осигурања“.

У пресуди, која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, наведено је да је првостепени суд правилно и у складу са законом поступио одбацујући тужбу као неосновану.

„Боска“ је тужила РС односно Министарство правде због пропуста у раду Основног суда, као органа РС, а „Крајина осигурање“ за враћање стеченог без основа.

Овој тужби претходио је спор који су још 2007. године водили „Крајина“ и “Боска“. Тада је „Крајина“ тужила „Боску“ због неиспуњења уговора о осигурању, а с обзиром на то да РК није одговорила на тужбу, Основни суд је усвојио тужбени захтјев и обавезао је да плати око 1,4 милиона КМ „Крајини“ плус камате, односно укупно око 2,8 милиона КМ.

Међутим, правни заступници „Боске“ су тврдили да робна кућа тужбу никада није добила и да због тога није могла да достави одговор, те је због тога „Боска“ 2012. поднијела тужбу против РС односно Министарства правде и „Крајина осигурања“, наводећи да је због пропуста бањалучког Основног суда морала тај новац да исплати „Крајини“.

Ипак, пресудом Окружног привредног суда Бањалука од 22. јуна прошле године њихова тужба је одбијена, а након што су уложили жалбу, ту пресуду сада је потврдио и Виши привредни суд.



У образложењу пресуде Вишег привредног суда наведно је да је првостепени суд правилно утврдио да је у предмету код Основног суда у Бањалуци, по тужби „Крајине“ против „Боске“, тужба достављена секретарици директора „Боске“, која је уредно протоколисана, те да је печатом и потписом на доставници овјерен пријем тужбе на одговор, као и да робна кућа тада није у законском року доставила одговор на тужбу.

„Правилно је одбијен тужбени захтјев тужиоца у односу на тужену РС. Такође, правилно је првостепени суд одбацио тужбу у односу на друготужену, „Кријана осигурање, с обзиром на то да је потраживање које је тужилац означио као неосновано богаћење, било предмет тужбе коју је раније „Крајина“ поднијела против „Боске“ и да је у том предмету донесена правоснажна судска одлука и да је наплаћен износ који тужилац потражује од друготужене „Крајине“, наводи се у пресуди.

Истакнуто је и да је првостепени суд дао јасно и детаљно образложење за своју одлуку, да је на правилно и потпуно утврђено чињенично стање, правилно примијенио одредбе Закона о парничном поступку, те да је одлука коју је донио правилна и законита.



Суд је обавезао „Боску“ да Српској на име трошкова поступка исплати 10.000 КМ, а „Крајини“ 10.588 КМ у року од 15 дана, под пријетњорн принудног извршења.

Сајић: Очекивана пресуда

Правни заступник „Крајина осигурања“ Александар Сајић рекао је данас за ЦАПИТАЛ да је оваква пресуда потпуно очекивана, јер је пропстепени суд дао јасне разлоге због чега је тужбу одбацио.

„Због тога смо ми и очекивали овакаву одлуку“, рекао је Сајић.

Адвокат „Боске“ Ранко Дукић рекао је да пресуду још није добио те да због тога не може да је коментарише.

Пресудом Окружног привредног суда Бањалука, од 22. јуна прошле године, одбачена је тужба РК “Боска” којом је тражила да јој РС плати 2,11 милиона КМ са затезном каматом почев од септембра 2011. године, о чему је ЦАПИТАЛ раније писао.

Овај процес је вођен по основу тужбе РК “Боска” из октобра 2012. године против РС и “Крајина осигурања” ради накнаде штете и неоснованог богаћења.

(Цапитал.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

31.03.2017 12:00

КО МОЖЕ ДА ТУЖИ ПРЕДСЈЕДНИКА ЗА НЕОСНОВАНО БОГАЋЕЊЕ. ЈЕСТЕ ЛИ ГЛЕДАЛИ СИНОЋ ЋИРИЛИЦУ. ОВАЈ НАРОД ЈЕ ЛУД АЛ, НЕ БАШ ТОЛИКО ДА МУ СЕ МОЖЕ УРИНИРАТИ У УСТА.

ОДГОВОРИТЕ