Масажа кажњива, а криминал није

Сектор за царине Управе за индиректно опорезивање БиХ константно потресају скандали. Тим поводом недавно је засиједала Комисија за спољну трговину и царине Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ која је, између осталог, донијела закључак да борбу против корупције у Управи треба учинити ефикаснијом.

Босна и Херцеговина 29.03.2017 | 22:59
Масажа кажњива, а криминал није
С тим у вези, позивају се истражни и правосудни органи да до краја доведу предмете који су у посљедњих неколико мјесеци били у жижи јавности, као што су Фабрика цијеви „УНИС“ из Дервенте и „Нелт“ БиХ при увоза чоколаде и кекса. Подсјећамо, о неправилностима у ова два случаја БН телевизија извјештавала је крајем прошле године.

Фабрика цијеви „УНИС“ из Дервенте од 2011. до 2013. године увезла је око 65.700 тона репроматеријала који није прошао царинске процедуре, због чега је буџет БиХ оштећен за више од 15 милиона КМ. То је потврђено у записнику о накнадној контроли коју је у августу 2015. године провела Група за контролу Регионалног центра Бањалука.

„Из расположиве евиденције је утврђено да укупно 65.714. тона топло ваљане траке стављене у поступак унутрашње обраде није задужено кроз нити једно царински одобрено поступање или употребу, иако је рок за раздужење истекао. Укупни индиректни порези који нису обрачунати нити наплаћени за нераздужену количину увезене робе износе око 14.796.000 КМ, а износ обрачунате компензационе камате је око 553.000 КМ“, наглашава се у контролном извјештају.

И поред тог криминала, „УНИС“ је за извоз робе добио и гаранције Извозно-кредитне агенције (ИГА) БиХ у износу од чак 80 милиона евра. Занимљиво је да је тај износ финансијске ињекције „УНИС-у“ премашио оснивачки капитал агенције.

Међутим, када је Фабрици цијеви из Дервенте 2013. године кренуло низбрдо, и ова агенција од тада једва опстаје.

Како потврђује документација у посједу БН телевизије, превара не би била могућа без директне помоћи Сектора за царине УИО БиХ. Зашто челни људи Управе ништа нису предузели, иако је Група за контролу утврдила низ неправилности у пословању „УНИС-а“ – истраживала је посебна комисија Парламентарне скупштине БиХ.

„Ко је то гледао толико кроз прсте Фабрици цијеви Дервента да створе толике обавезе и на неки начин преваре државу БиХ и створе слику о нама као лошем простору за пословање и самим тим ја мислим овдје има основа да се укључе и неки истражни органи“, истиче замјеник предсједавајућег Комисије за спољну трговину и царину Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ Ненад Лалић.

Парламентарна Комисија за царине утврдила је да су пропусти у раду УИО БИХ евидентни и приликом увоза чоколаде и кекса, што потврђује и закључак са посљедње сједнице, одржане 20. марта ове године: „Од УИО БиХ очекује се јачање дисциплине, као и покрене питања одговорности за уочене пропусте запослених, посебно у случајевима какви су Фабрика цијеви Дервента и „Нелт“ БиХ у случају увоза чоколаде и кекса“.

Подсјећамо, БН телевизија је у новембру прошле године извјештавала да је цариник, чије је име познато нашој редакцији, након проведене анализе тражио стручну помоћ од Сектора за царине УИО БиХ при тарифном сврставању одређених чоколада. Акт цариника је прослијеђен Министарству спољне трговине и економских односа, које је одговорило:

„Сагледавајући наведене чињенице, те водећи рачуна о  доброј пракси Европске уније, мишљења смо и сматрамо да се производи декларисани као „Милка Орео 300 грама“ и „Милка чоко кекс 300 грама“, наведених карактеристика, сврставају у оквиру тарифне ознаке 1905 31 19 00 са наименовањем „Хљеб, пецива, колачи, кекси и остали пекарски производи са садржајем какаа или без какаа, слатки кекси, остали“.

И поред овог тумачења ресорног министарства поменуте чоколаде су сврставане у другу тарифну ознаку, због чега је буџет БиХ оштећен за вишемилионски износ, за који се, примјера ради, могло изградити више васпитно-образовних установа у БиХ.

Важно је напоменути да, иако се оглушио о акт министарства, помоћник директора Сектора за царине Здравко Цвјетиновић није кривично одговарао.

Због бројних криминалних радњи, као на примјер при царињењу моторних возила, пословање Сектора за царине УИО БиХ под лупом је више комисија и истражних органа у БиХ, међу којима је и државна ревизија. Да ли то значи да је Сектор за царине под принудном управом?

БН телевизија најављује да ће у наредних 48 часова објавити ексклузивну документацију која се односи на кривична дјела трговина утицајем и злоупотреба службеног положаја а која чини Здравко Цвјетиновић.

На удару су службеници Управе који су у претходном периоду дали исказе СИПИ о криминалним активностима Цвјетиновића, док службеници који по Цвјетиновићевом налогу дају изјаве, које су у супротности са материјалним доказима, буду унапријеђени супротно свим процедурама УИО.

И док се због масаже у Управи за индиректно опорезивање проводе суспензије одређених службеника, они који штете буџет БиХ не сносе никакве санкције. Још један доказ апсурдности у држави у којој живимо.



БН телевизија

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

П

29.03.2017 12:36

ТАКО ЈЕ ТО У МАФИЈАШКОЈ ДРЖАВИ.ДОДИК И ЋОВИЋ ПРЕКО ШПИРИЋА И ЏАКУЛЕ МАЗНУЛИ ИЗ УИО СТОТИНЕ МИЛИОНА КМ И НИКОМ НИШТА А ЗБОГ ЈЕДНЕ МАСАЖЕ "ПАДОШЕ НЕЧИЈЕ ГЛАВЕ"! ТРАГИКОМИЋНО!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

29.03.2017 12:52

Казњена секретарица јер је била невјерна директору

Name

Предсједник Пинокијо

29.03.2017 13:41

Тако је то кад је на власти шверцер циграма и нафтом кога су инсталирали окупатори НАТО тенковима.

Name

румунија

29.03.2017 17:16

Уио,цариници је легло зла,пљацкају са увозницима милијарде!!!

Name

вирус

29.03.2017 13:05

Прво судије смијенити па по лоповима овако од тог нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.03.2017 13:08

Па ко су ти службеници? Као прво све се мора санкционисати, јер плаћени су да раде а не да се масирају... толико људи цека да се запосли, а ови ниста не раде јос се и масирају. Сто се тице криминала, увијек исто, гледа се многима кроз прсте?

Name

Борац рс

29.03.2017 13:05

НИСТА ЦУДНО,НЕЦЕ ВАЉДА ДОДИКА И ОСТАЛЕ ЛОПОВЕ ГОНИТИ ЗА КРИМИНАЛ!? ТО СЕ НЕ СМИЈЕ НИ ПОМИСЛИТ А КАМОЛИ УРАДИИ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧЕ

29.03.2017 13:53

Како је могуце да полигамија није забрањена??? Цбетиновиц има 5 зена 5 секретарица од тога све сефове који му све то плацају,поуздано знам да је исти уплетен у све криминалне радње заједно са крупним рибама увозницког лобија. Он и његов брат кога прозвасе Концитом из ко зна ког разлога тјерају људе са радних мјеста због погледа који се њима не свидја. Узимајуци у обзир цињеницу да су им продузене руке несколовани кадрови људи ниског морала или ти полтрони попут Драгана Драгица који је због објективности коментара на БН порталу кренуо у нацостистицки удар на људе који посједују све оно сто је њихов недостатак. Прљаве послове за Цветиновице раде на Гп Раца као и П.мосту Драгиц ознацен као задња јајара и цовјек који би продао и родјеног брата за ципкасте Царапе своје љубавнице Јелене. Једна од Здравкових најнапреднијих кадрова инаце по занимању пекарка ведри на П.мосу уклањајуци људи попут Др.Менгеле на нацин не примјерен данасњој цивилизацији,али бивса пекарка је доцекала својих 5 мин и уз помоц "супер људи" који виде даље од нас обицних пуних дзепова иду куци сваку дан захваљујуци Здравку и ала Здравкама, Ико ко је поменут на БН како је криминалац је напредовао у задњих пар мјесеци,осим људи који се стварно боре за истину. Како је могуце да баба Ванга ради на прелазу као цариник до 19 а од 20 прима несрецни народ правеци им амајлије по неколико стотина еура попут Клеопатре. Како је могуце да цовјек има 5 спедиција и сједи као постени водја смјене на ГП Раца родјак Драгана Драгица,Драго Драгиц. Да ли је то Срето инспектор на документума,једини зиви примјерак Хомосапијенса из прослог доба примјер младјим колегама кад сиреци братсво и једунство љуби се са својих 62 године са колегинолицом јавно и пред колегама? О цему да прицамо народ је огорцен с пуним правом,да ли це трајати заувјек....???? Ако неко мисли да це свако ко проговори о њима поготово у РЦ Тузла бити санкционисан вара се. Постојимо и ми који не масемо репом, нецемо њихове прљаве паре,зивоте,зелимо да само истину не аболирајуци саму себе овим навидима. Они то знају и писацемо и сарадјивати све док се сваки од њих не санкционисе онолико колико је заслузио. Цвјетиновици, Драгици нисте најјаци и слободно прицамо истину на БН порталу коју нам нецете ускратити препадањем премјестањем и остављајуци нас без хљеба. Демантујте аргументима написите а не ко Бранковици само иза ледја па ноз до балцака,нема нас 1000 мало нас је а нас се бојите јер прицамо и писемо истину за разлику од васих сектаских састанака и уговарања коме скинути главу. Скудајуци тудје главе мозе само да знаци да су васе празне. Кад тад цете проговорити о свему уплакани као и сам Кемо данас а до тог дана смо вам на располагању. Па показите колико јос мозете.. Цекамо и радујемо се сваком следецем васем подмуклом потезу.!!! Че је зив!!!!

Name

Масажа

29.03.2017 14:36

Како се љубљење пред колегама не санкционира , а за масажу лете главе ????

Name

име

29.03.2017 13:09

Ко је кога масирао, а ко сликао? Лол

ОДГОВОРИТЕ
Name

озрен гора

29.03.2017 13:21

Па нису утврдјене неправилности него тако се ради у босни и нису отерани инвеститори него привуцени па нисте луди свако це доци кад мозе муцкати а ста су пореза натоварили нико неце доци то укидају домаце постене кад незнају радити и ста сад оде додо у русију и изнова дјаба радна снага фирма нема пореза царина па 4-5 год и 20-30 милиона и ковас јебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цари

29.03.2017 13:54

Овај кримиал скривају а малтретирају људе по границама ако возе гуме ормар фелугекоје не вреде ниста ал нспектору се равнају са цијенама по пикy ето вам праваслика и прилика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

29.03.2017 14:53

Свака цаст за коментар

Name

Тацно

29.03.2017 15:02

Озренко свака ти је ко Његосева. Сиве економије на сваком кораку само сивих домова за лопове нема.

Name

Драж

29.03.2017 14:36

Хахахх.Па не може масирати ко како хоће.Зна се ко масира.Хахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

29.03.2017 14:41

"И поред овог тумачења ресорног министарства поменуте чоколаде су сврставане у другу тарифну ознаку, због чега је буџет БиХ оштећен за вишемилионски износ, за који се, примјера ради, могло изградити више васпитно-образовних установа у БиХ." Сигурно би их И направили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постени

29.03.2017 16:04

Ево позивам све раднике да ступе у страјк док се багра не отјера из УиО. Па нека директори раде сами!!!

Name

Бн

29.03.2017 14:52

Само тако јавно објавити имена ма ко био.На такав се нацин стаје накрај банди и преступницима.Доста је било финоце,Апелујем на Бн и све медије да никоога не стите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

29.03.2017 15:33

Треба организовати протесте, па растјерати ту багру из УИО. Висе су штете нанијели него рат. Док већина становништва једва преживљава ратни профитери, љубавнице нарко дилера и криминалци зарадјују милионе у тој управи, још морамо да гледамо и њихове голе гузице на столу поштеног директора

Name

Загорило дно

29.03.2017 16:46

УИО највеце смеце које постоји, послије Лактансенкове администрације голи сверцер и криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора

29.03.2017 18:16

У уио се казњавају постени и струцни а криминалци и незналице добијају сефовске позиције

Name

Попови

30.03.2017 06:25

На Павловица мосту Цариник Ристо , малтретира сиротињу и ситне шверцере и поред тога сто им наплаћује прелазак тјера их да му возе кући дјубриво и раде тешке физичке послове , ко одбије послусност ....нема преласка границе .

Name

Каракај

31.03.2017 08:17

Поштени Ненад Милосевиц иначе главни Здравков увлакац побјегао на Скелане да припреми терен за остале криминалце који чему се ускоро придружити !!!???'

ОДГОВОРИТЕ