Најздравији народ, у чему је тајна?

Најздравија срца и коронарни систем имају припадници народа Чимејнеј у шумама Боливије, од којих скоро нико нема знакове зачепљења артерија.

Свијет 18.03.2017 | 17:33
Најздравији народ, у чему је тајна?
Спроведено истраживање закључило је да су прикупљени подаци невјероватни и дају добар увид колико потпуно другачије исхране и начини живота могу да утичу на здравље људи.

Истраживачи истичу да су свјесни да остатак свијета не може да се врати на такав начин живота, односно на сакупљање плодова и примитивну земљорадњу, али да се из праксе „овог фасцинантног народа могу извући поуке“.

Чимејнеј народ броји око 16.000 људи, који лове, пецају и обрађују земљу на ријеци Маники у Амазонској прашуми.

Њихов начин живота има сличности са начином живота наших далеких предака од прије неколико хиљада година. Тиму научника требало је више летова и путовања кануима како би стигли до њима.

Од чега им се састоји исхрана

Седамнаест одсто исхране чини дивљач, укључујући дивље свиње, тапире и капибаре (највеће глодаре на свијету). Седам одсто чини слатководна риба.

Остатак хране стиже са породичних фарми које узгајају пиринач, кукуруз, коријен маниоке (нешто попут слатког кромпира) и једну врсту банана.

Осим тога, један дио исхране чини воће и зрневље које се сакупља по прашуми.

То све значи да 72 одсто калорија које унесу долази из угљених хидрата у односу 52 одсто у САД, а слично је и у остатку развијеног свијета.

Око 14 одсто калорија припадници народа Чимејнеј добију из унетих масти. Поређења ради, у САД масти чине 34 одсто калоријског уноса.

Што се уноса протеина тиче, он је сличан и код једних и код других, али јужноамерички народ уноси много више немасног меса.

Колико се крећу?

Припадници Чимејнеја далеко су активнији. Мушкарци у просијеку направе око 17.000, а жене 16.000 корака. Чак и они преко 60 година старости закораче 15.000 пута дневно.

РТС

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Модеран зивот

18.03.2017 16:44

Модеран зивот знаци бити лијен ! У кућу натрпаш свега само да се не дај Бозе покренеш а камо ли проходас. Даљински на дохват и пици ! Људи праве и купе стан-куцу и ту се затворе и све се одвија у тих четири зида. И онда послије неколико година "лагодног зивота " додје рацун у виду здравствених тегоба..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

19.03.2017 09:05

Нажалост. Истина. А тек млади нараштаји? Цурица ми је имала проблема за леђима 15 година, атлетичарка. У иностранству живимо. Тада ми је терапеут којем је 55 година и који се брине о многим екипама, активним Фудбалерима, Хокејашима рекао да тренери екипа (којима је преко 40 имају бољу престанду и кондиционе особине тијела мишића и срца него "активни" спортисти ) А још је додао да дјеца измедју 10-15 год узраста данас неће бити способни да раде пуно радно вријеме са 35. Онда ме некако испрепадао, фино ме страх ухватио, надам се да није у праву, успркос својој професионалној струци

Name

Ерика

19.03.2017 08:50

Модеран живот значи крај цивилизације- у свим обзирима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма ја

19.03.2017 10:30

Из лицног искуства непретјеривати у спорту нефорсирати тјело да би осваро своје циљеве.Интерес је пролазан а посљедице су стално присутне сто тјелесне сто психолоске

Name

гаст

19.03.2017 17:07

Опет све знамо али све радимо погресно ево и меин је скоро 70 година и у последњих 10 година нисам био прехладјен ни некако болестан. Не пусим висе од 40 година храним се доста здраво и крецем се доста. Код нас се народ слабо храни пуси и пије јос од младих дана а зиви у лосим условима зубе изгуби вец средином двадесете. А све је криво насе сколство ми попримамо све од других Моду, дрогу коцкарнице, и све сто не ваља.

ОДГОВОРИТЕ