5 ствари које треба да знате о угљеним хидратима

У многим најпопуларнијим дијетама последњих година, угљени хидрати су представљени негативно, па су или потпуно избачени из исхране или дозвољени уз строга (понекад немогућа) ,правила’ и ограничења.

Здравље 15.03.2017 | 09:34
5 ствари које треба да знате о угљеним хидратима
Једна недавна студија Клинике Мејо, објављена у часопису Тхе Јоурнал оф тхе Америцан Остеопатхиц Ассоциатион, установила је да је дијета са ниским садржајем угљених хидрата ефектнија код мршављења од дијете са ниским садржајем масти – мада је разлика мала. Исто тако, истраживачи су могли да закључе само да су дијете са ниским садржајем угљених хидрата безбедне по здравље ако се примењују не дуже од шест месеци.

Тим истраживача, на челу са др Хедер Филдс, анализирао је десетогодишња истраживања о популарним режимима исхране са ниским садржајем угљених хидрата и установио да се недовољно зна о потенцијалним дугорочним ефектима.

Зато означавање неке групе намирница као "добре" или "лоше" није од помоћи, те је неопходно бити обазрив код сваке дијете која подразумева ризик од потенцијалног ускраћивања храњивих материја у корист брзог мршављења.

На крају крајева, угљени хидрати имају главну улогу у снабдевању нашег организма енергијом и тиме у нашем општем функционисању.

Роб Хобсон, аутор књиге "Тхе Детоx Китцхен Библе" указује на пет кључних чињеница о угљеним хидратима:

1. Угљени хидрати нису "изазвали" наше проблеме са телесном тежином
Људска врста већ дуго уноси храну богату угљеним хидратима, а тек у последњих неколико деценија је дошло до наглог пораста гојазности и броја људи са прекомерном телесном тежином, тако да они не могу бити искључиви кривац за гојење.

2. Фактор прерађености хране
Гојазности и болестима које прате овај глобални проблем допринела је исхрана богата рафинисаним угљеним хидратима, укључујучи шећер, али не и сви угљени хидрати. До тог проблема сигурно нису довели воће, поврће и интегралне житарице.

3. Шта садрже угљени хидрати?
Коренасто поврће богато скробом, као што је мускатна будева, има мање угљених хидрата од других намирница, као што су намирнице од белог рафинисаног брашна, а и богатије је влакнима, што вам помажете да будете сити и штити вас од ризика од срчаних болести и неких врста карцинома.

4. Што сложеније, то боље
Иако се зрнасто поврће и семенке често сматрају извором протеина за вегетаријанце, они су и извор сложених угљених хидрата (који су богати влакнима). Ова група намирница садржи двоструко мање угљених хидрата од белих рафинисаних житарица и међу најбољим је изворима влакана.

Зрнасто поврће и семенке такође садрже више гвожђа, цинка и калцијума од производа од рафинисаног брашна, што је од непроцењиве важности за људе који не једу месо или млечне производе. Можете их послужити целе тако што ћете их убацити у салату, супу или паприкаш, или их уситнити да добијете прилог главном јелу са ниским садржајем угљених хидрата.

5. Једите житарице
Овас је житарица са целим зрном и омогућава изузетно хранљив доручак, који садржи мање угљених хидрата од пахуљица препуних шећера.
Овас такође садржи већу количину протеина и влакана од многих других цереалија, што вам помаже да останете сити.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар