Ко кога заварава и лаже?!

Република Српска формално нема лобисте у САД дуже од пет година. Сада би требало размислити о њиховом ангажовању, јер је ово историјски моменат постављања новог свјетског поретка, у чему Америка има незаобилазну улогу, поручио је за РТРС шеф Представништва Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

Република Српска 11.03.2017 | 23:57
Ко кога заварава и лаже?!
На изјаве појединих политичара да су средства у те сврхе злоупотребљена, Кесић одговара да је сваки утрошени долар јавно приказан и да нема простора за манипулацију. Највећи трошак који Република Српска има у Вашингтону односи се на рад стручњака који савјетују Владу о питању међународног права и Дејтона и сваки одговор на нападе Српске, захваљујући њима, чврсто се темељи на праву, каже Обрад Кесић.

С друге стране, тврди, троше се милиони долара да се Српска прикаже у лошем свјетлу, а њене институције директно уруше. То се, тврди, ради из буџета САД, појединих Европских земаља и медија које финансира Џорџ Сорош, а све под плаштом НВО.

"То је лобирање, јер постоје јасни циљеви да се ослабе позиције Републике Српске, да се оствари већа централизација у БиХ и сад ми морамо на то да одговоримо, а одговарамо на врло одговоран начин, јер ми кад трошимо средства, у САД је све транспарентно. Сваки долар мора да се пријављује и мора да се прикаже како се троши", рекао је Кесић.

Наводи да то није случај када је ријеч о нивоу БиХ. "У пропалом покушају захтјева за ревизију пресуде против Србије испоставило се да грађани Српске финансирају непослушност појединих дипломата, који су у служби једне политике. Трампова политика, Балкан ставља на периферију својих интереса и усмјерава се на бољи однос са званичном Москвом, каже Кесић. 

"Бољи однос с Русијом отвара широки простор за Републику Српску и Србију. Поготово за Републику Српску, јер већ годинама, посебно у Америци, представља се слика да Додик и Српска су потпуно везани са Москвом. Та перцепција у контексту са новом администрацијом је корисна и позиција Српске сама по себи је боља него прије", навео је Кесић.

Најава Доналнда Трампа да се неће мијешати у унутрашња питања других земаља, директно растура (разара или слаби) приступ америчке дипломатије и амбасадора на простору Балкана. То је добро и за Америку и за ову регију, рекао је Кесић.

Међутим, недавно је влада Републике Српске повећала пламирана средства за рад Представништва Републике Српске у Вашингтону за додатних 110 хиљада КМ.

У Одлуци о измјенама одлуке о распореду средстава за финансирање рада представништава РС у иностранству за ову  годину, наведено је да ће 110.000 КМ Представништву у Вашингтону бити исплаћено у једнократном износу, док ће преостали дио бити исплаћен у једнаким мјесечним износима, као и осталим представништвима, или у изузетним случајевима квартално, у складу са приливом новца у буџету Републике Српске.

Поред санкција Милораду Додику, показатељ квалитета заступања интереса Републике Српске, како преносе медији,  у САД од оснивања представништва у Вашингтону па до данас су и инвестиције из те земље у Републици Српској.

Тако су САД , примјера ради, од 2007. до 2015. године у Републику Српску инвестирале 10, 3 милиона КМ, а драстичан пад инвестиција из те земље је услиједио након што су Жељка Цвијановић и Зоран Тегелтија 2013. године у Вашингтону отворили Представништво Републике Српске.

Представништво за циљ има промоцију инвестирања у Републику Српску, а досадашњи учинак је и више него мизеран. Још мизернији је учинак у сфери политичког лобирања, према истом извору,што у суштини и није примарна задаћа Представништва у Вађингтону, а огледа се савршено у посљедњим америчким санкцијама према предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Санкције Додику су и потврда да је око 30 милиона долара, колико је утрошено на лобирање у САД-у, бачено у вјетар.

Тако медији подсјећају на недавни дебакл Кесићевог представљања Републике Српске у САД када је организована посјета премијерке Жељке Цвијановић и Сњежане Додик током инаугурације Доналда Трумпа, а једина особа од "много званичника из Трумпове администрације" са којима се Цвијановић наводно састала, а која је овјековјечена фотографијом као доказом, је заправо Кесићева савјетница Дрина Властелић-Рајић.



Влада Републике Српске већ годинама плаћа стотине хиљада долара лобистичким кућама у Сједињеним Америчким Државама да заступају њене интересе, а према анализи америчких медија до сада су у те сврхе потрошили више од 26 милиона долара.

Како сазнаје Нови.ба, влада Републике Српске 20. јануара ове године закључила је нови споразум о лобирању са комапнијом „Пицард Кентз & Роwе“ . Мјесечно ће влада Милорада Додика плаћати 90.000 долара, што значи 1.080.000 долара за цијелу годину.

Уговор у име владе је потписао министар у Влади РС Златан Клокић. Ово је седми уговор, како открива овај портал, са овом лобистичком кућом која је инкасирала ранијих година мјесечне износе и до 167.000 долара, и то цијелу 2013., па онда 2014. нешто ниже износе.

За седам уговора са овом лобистичком кућом плаћено је више од 6,5 милиона долара. Током ранијих година Додик је ангажовао и друге лобистичке фирме склапајући годишње уговоре, па су у америчком јавном регистру пријављена још три случаја и то годишњи уговори.

Предмет уговора је савјетовање и представљање Владе РС у питањима међународног права и политичких односа што повремено захтјева Влада РС – наводи се у уговору.
То, како је наведено, обухвата заступање права и обавеза Републике Српске у оквиру Дејтонског мировног споразума и до односа и улоге „РС и БиХ“ у погледу дјеловања високог представника, Уједињених нација, ОЕБС-а и других међународних организација. 


БН телевизија

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Раде

11.03.2017 23:24

Зивим у УСА. Овде је Трумп јос приј доласка на власт обецао да це у Васингтону 'драин тхе сwамп' тј исусити моцвару - истјерати лобисте. А нас Кесиц, кога стампа Србији (рецимо Курир) и даље представља као независног политицког аналитицара из Васингтона обецава ли обецава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

карадјоз

12.03.2017 09:10

Ја зивим у Републици Српској и знам једно.Сиптари,муслимани и други дали су лобистима "црно иза нокта" да раде за њих.Зато су им и наклоњени.Ми,као,тјерамо несто на постење и историју коју уса никад није ни имала.Назалост све се купује за паре,па и Слобода.Ми увијек каснимо за другима.Зато,подрзавам и насе лобисте.Република Српска у срцу..

Name

Драган

12.03.2017 10:12

Карадјоз, РС би се најбоље бранила домаћинским односом према својим људима и ресурсима. Масовни одлазак људи и распродаја ресурса су и више него довољни знаци у ком правцу води "дашак вјетра са Балкана"...

Name

досије x

11.03.2017 23:35

Господе мој Боже,похлепа му из очију вири...ко троши наше паре а ми радимо за минималац и лоше социјално осигурање,пензија нам на врби свирале,па устај народе ако за Бога знаш спашавај судбину дјеце своје,себе смо упропастили али дијеца нам ово неће опростити...кости ће нам из гробова вадити и проклињати нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

12.03.2017 00:28

Треба му дати јос новца,нетребало му.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

12.03.2017 00:37

Ти да си поштен неби радио са Додиком као прво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

12.03.2017 02:23

Лешинар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рокy

12.03.2017 09:11

Ти лесинару и остали из твог јата-правац федерација па солите памет бакиру-златару..

Name

борац ВСС

12.03.2017 06:03

Какво лобирање, какав Кесиц (само презиме асоцира на лоповлук), све то растјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

12.03.2017 06:15

Ма битно је да се тросе народске паре.Ја разумијем ако се покусавало оцепљење од босне али сад нам је свима јасно да никад неце доци до тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мохиканац

12.03.2017 19:10

Риба на столу а мацак испод стола и запитај се ста це се десити када газда изадје из кухиње?

Name

Никола

12.03.2017 06:31

Банда лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

12.03.2017 06:35

Вазно је да узмете добре паре.Од васег лобирања ми це мо отици у изолацију.Под хитно треба укинути таква представниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСЕН

12.03.2017 11:35

Иза тог имена Подринајц вјероватно стоји неки Мехо или Сулејман

Name

Јован

12.03.2017 06:57

Како нема представниства а толики су милиони отисли преко Атлантика у Васигтон.Наравно у том је талу нас лепи Милокрад.Он је тамо где год има пара.РС је његова приватна прција.Народе српски опамети се вец једном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

12.03.2017 07:35

Хохстаплер,лазов,преварант, демагог, продавац магле из САД за наивне, види му се на фаци, иди бре куци Кесицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

12.03.2017 09:03

Бандит невидјени прица прице за малу дјецу.Цим са срецом макнемо Бају И осталу багру са власти Кесица оставити само у Америци не треба му ниста ни јављати У нади да це га задрзати Америка .Па слусајте га молим вас лијепо Сад це он да промијени цитав свијет .Само му додати пара мозда успије да добије позивницу да гледа Трампа кад игра голф Па це одма слика за насу јадну биједу Кесиц се састо са вазним лицностима али не моземо дати њихова имена у јавност.Па људи докле це нас правити будалама овакви идиоти и слицни њима. Бозе сацувај нас.

Name

АЦО В.

12.03.2017 07:53

Овај Додик је тотална незналица,неце нико криминалца у озбиљним круговима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

12.03.2017 08:06

Кад се сјетим ранијих натписа о овом лику, експерт, стручњак, директор института, други предавања по Српској. Види сад, испоставило се да пере паре, извлачи новац за политичаре. Срамота, немамо дјецијег додатка, касне пензије, 60 милиона марака бачено. Мјесецима пензионери могли примати пензију , направити болницу у Источном Сарајеву, СТА вец не. Ето за кога гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лобист

12.03.2017 08:11

Како су се Кесицу усладиле паре градјана Републике Српске па га страх да не остане без плате која се мјери милионима. Лобирај Кесицу за Додика да га скину са црне листе али нека те плаца из свога дзепа,окани се ти РС.

ОДГОВОРИТЕ