Ускоро одлука о легитимитету Софтића

Међународни суд правде ће, највјероватније за неколико дана, саопштити да ли је Сакиб Софтић као легитимни заступник БиХ поднио бошњачки захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, пише "Политика".

Регион 07.03.2017 | 08:57
Ускоро одлука о легитимитету Софтића
Професор Миленко Крећа, који је 23 године био члан судског вијећа Међународног суда правде, рекао је за овај лист да ће одлука о легитимитету Софтића бити донесена на неформалној сједници суда на којој ће бити размотрени аргументи и једне и друге стране.

"Разумно је претпоставити да ће констатовати да се нису стекли услови предвиђени статутом Међународног суда правде за покретање поступка", сматра Крећа.

Према његовим ријечима, да је суд поступао у складу са неком уобичајеном процедуром, имао би основ да одбије захтјев само на основу чињенице да Предсједнидштво БиХ, као колективни шеф земље, није покренуло захтјев за ревизију.

"Додуше, не знамо шта је у свом писму навео /бошњачки члан Предсједништва Бакир/ Изетбеговић", додао је Крећа.

Он истиче да је врло битно и то шта је у свом одговору суду, који је тражио од чланова Предсједништва БиХ да се изјасне о легитимности Софтића, написао хрватски члан Драган Човић.

"Да Међународном суду правде није јасна ситуација произилази из чињенице да није, послије подношења захтјева, аутоматски уврстио предмет у листу случајева као што то обично ради када је све правно јасно", каже Крећа.

Лист подсјећа да, према Дејтонском мировном споразуму, Предсједништво БиХ доноси одлуке консензусом, али се, према Уставу, могу доносити и већином гласова, уколико нема сагласности.

Теоријски гледано, када би се Човић сагласио са Изетбеговићем да треба покренути ревизију, можда би и постојала могућност да суд уважи то као одлуку Предсједништва, пише "Политика".

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Драган

07.03.2017 08:19

Мени се ова писанија нимало не свидја и ово сто ради медјународни суд је неозбиљно као некакви опстински судови низег ранга брука и срамота.Ја цак не вјерујем ни Цовицу мутан ми је тип и он ради за хрватске интересе није њему стало до босне и републике српске а овамо се прави као неки миротворац и борац за правду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драза

07.03.2017 10:34

Па свако гледа своје интересе . У цему је проблем?

Name

нисам знао да се устав БХ и Дејтон у неким стварима разликују

07.03.2017 11:21

""Лист подсјећа да, према Дејтонском мировном споразуму, Предсједништво БиХ доноси одлуке консензусом, али се, према Уставу, могу доносити и већином гласова, уколико нема сагласности. Онако искрено, ја сам мислио да устав БХ не дозвољава прегласавање, али ме ово демантова па се питам: 'Ста је вазиније ? Јели оно сто писе у уставу или оно сто писе у Дејтону'?

Name

Кхал Дрого

07.03.2017 08:24

Како смо имали видјети скениран захтјев МСП, није баш тако како пише у овом тексту. Није споран само агент Софтић, већ и замјеници агента (ко им је дао пуномоћ, којом одлуком су именовани, како се финансирају, питања која ће доћи на ред). Иначе, до сада су била 3 захтјева за ревизијом, али овдје се МСП се први пута сусреће са бизарном и апсурдном ситуацијом, имају захтјев без ваљане одлуке институција стране (државе) која је поднијела захтјев. Такође МСП је тражио појашњење од предсједништва БиХ, не појединачни одговор, и овдје ће се сусрести са још једном бизарном ситуацијом. Овдје је важно да се тренутно не одлучује о ревизији, нити да ли је захтјев допустив, већ да ли ће га уопште примити, тј да ли ће предмет судски регистрар уопште завести, оно што се каже "примио к знању". Неки су себи дали за право да само они доносе одлуке у име државе, те себи дали тапију над овом државном заједницом, игноришући и институције, и друге у тој држави. то ће за посљедицу имати још један шамар државној заједници БиХ, и још једна бламажа. А анимозитет међу колективитетима ће доћи до тачке да ће бити обесмишљено функционисање државне заједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тqко

07.03.2017 08:32

Оних пар хиљада хрвата које заступа Лопов Цовиц одредјује судбину и једног и другог народа? Са друге стране на врху власти сједе људи који висе. воле мацеху него мајку. А мајка даје сису и храни али ипак се слуса мацеха. Замисли сад да Вуциц сједи у Бгд прима плату а да ради против Бгд ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хемингвеј

07.03.2017 10:29

Ко је овдје мајка, а ко маћеха!

Name

Све је јасно

07.03.2017 10:57

Цовиц це наравно бити уз свог пајдаса бакета и бице 2 - 1 = прегласавање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.03.2017 11:22

Што то не рече раније,да се не јављамо и да себи дижемо притисак.

Name

Знаци устав БХ ипак дозвољава прегласавање ????

07.03.2017 11:36

Тотално ме збунило оно да устав БХ ипак дозвољава преглсасавање. Ја сам до сада био у увјерењу мислио да су по уставу једино вазеце одлуке донесене резултатом 3:0, а никако не 2:1

ОДГОВОРИТЕ