''Извјештај је потврда дискриминације Срба''

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да извјештај Стејт департмента о стању људских права за 2016. и билтен Српског народног вијећа из Загреба представљају још једну потврду великог пораста насиља, говора мржње и других облика дискриминације према преосталим Србима у Хрватској.

Регион 04.03.2017 | 18:42
''Извјештај је потврда дискриминације Срба''
Главни разлог све трагичнијег положаја преосталих Срба јесте све отвореније обнављање усташтва које је започело када је ЕУ потписала Уговор о приступању са Хрватском 2011. године, као и када је Хашки трибунал изрекао ослобађајуће пресуде хрватским генералима Готовини и Маркачу 2012. године, навео је Линта у саопштењу.

ЕУ сноси велику одговорност за садашњи трагичан положај Срба, јер је пристала да прими Хрватску у своје чланство иако имовински и бројни други проблеми протјераних Срба и српских повратника нису били решени.

Како каже, хрватско правосуђе није било спремно да кажњава бројне ратне злочинце из реда хрватског народа, као и појединце и групе који шире говор мржње и насиље.

Линта истиче да одлука владе Андреја Пленковића да оснује такозвани Савјет за суочавање са прошлошћу показује да актуелна власт у Хрватској, као ни претходне, нема политичке воље да започне стварни обрачун са усташтвом или хрватским нацифашизмом.

Такво понашање хрватских власти додатно охрабрује проусташке снаге да активно раде на остварењу свог крајњег циља, а то је потпуна рехабилитација злочиначке НДХ, као и решавање питања преосталих Срба у складу са иделогијом Мила Будака да трећину Срба треба побити, трећину протерати а трећину покрстити.

Један од саставних елемената неоусташке идеологије јесте и стално понављање бесмислене и лажне тезе да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати тобоже жртве који су водили ослободилачки рат, додао је Линта.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Једино

04.03.2017 19:27

Што можемо урадити је да им не дајемо наш новац. Купујте домаће а када они не буду могли извозити у БиХ и Србију има да затворе радна мјеста па нека онда мрзе. Нпр у ЕУ немају шансу са извозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан

05.03.2017 08:04

Овај Линта гаси ватру са бензином.Лаје ки пас из неке сигурне рупе у Београду док тај тамо народ мора зивити са Хрватима.Овај као да несхвата да неја висе Југославије.Овај као да мисли да мозе командовати из друге дрзаве.Направицете најбољу услугу Србима у ХР ако престанете лајати из Београда.