Балканска турнеја завртања руку?!

Громогласно најављена и лепим речима зачињена „балканска турнеја“ високе представнице ЕУ Федерике Могерини наизглед је доживела дебакл.

Регион 03.03.2017 | 21:00
Балканска турнеја завртања руку?!
Након што је македонски председник Ђорђе Иванов саопштио да не може да прихвати њен захтев да дâ мандат Зорану Заеву, Могеринијева је у Скупштини Србије прошла кроз „топлог зеца“ у организацији радикала и Двери.

И из саме Уније стигли су гласови који су посету Могеринијеве Западном Балкану оценили као мисију тежу и од оне која је довела до нуклеарног договора Ирана и САД.

Нова нада

Драган Ђукановиц́, потпредседник Центра за спољну политику, каже за Спутњик да ЕУ мора пружити неку врсту нове поруке Западном Балкану, који је суочен са унутрашњим проблемима од Босне, преко Македоније, до унутрашњих збивања у Црној Гори.

Он додаје да је очигледно да постоји нека врста унутрашње нестабилности на Западном Балкану, али и да је неопходан нови подстицај ЕУ да реши ситуацију. Притом треба имати у виду да ЕУ губи онај утицај у региону који је имала пре „брегзита“ или победе Трампа на америчким изборима.

„Мислим да су домети ове посете у некој мери ограничени, односно да су врста мере за спречавања можда неких лошијих сценарија који би могли да се десе. Мислим да је битно, што се тиче самог напретка ка чланству у ЕУ, да Брисел дâ неку врсту нове наде Западном Балкану и ових шест субјеката, да ће се тај процес успешно наставити, и наравно, са неком перспективом будућег чланства која се у овом тренутку, још увек, не назире“, каже Ђукановиц́.

Кад је реч о „рампи“ коју је Иванов ударио Могеринијевој, Ђукановиц́ сматра да је ситуација у Македонији изашла из система уставног права.

„Сама идеја председника Иванова да не да мандат ономе ко је обезбедио већину у Собрању сама по себи је упитна и у сукобу са уставом Републике Македоније. Мислим да је у том смислу била сугестија Могеринијеве, да се заправо поштују демократске процедуре и да се ономе ко осигура већину, ма из које партије био, да мандат“, каже Ђукановиц́.

Према његовим речима, то није мешање у унутрашње ствари Македоније, ако се Могеринијева позвала на формалне процедуре које су предвиђене Уставом.

„Заправо, то је само позив на поштовање начела владавине права и Македонија, која је кандидат, додуше са још увек незапочетим преговорима, дужна је да се придржава властитог националног законодавства, па и Устава као највишег акта“, оценио је Ђукановиц́.

Амерички аманет

Према његовој оцени, посета Могеринијеве врло мало ће спустити тензије у региону, јер очигледно је да постоје бројни проблеми који провоцирају нестабилан сценарио у билатералним односима.

Пре свега, сматра Ђукановиц́, реч је о обнављању тужбе „једног дела руководства БиХ“ против Србије за агресију и геноцид, као и акутној кризи у Македонији. С друге стране, ту је и проблем односа Београда и Приштине у контексту даљих преговора, јер „очигледно је да Приштина опструише формирање Заједнице српских општина“.

„Али оно што је веома битно је да се у овој констелацији јако лоших западнобалканских билатералних односа, али и кризе мултилатералне сарадње, Београд поставио у овом тренутку као неко ко је конструктиван и чија је улога препозната не само од стране ЕУ. Чини ми се да је та позитивна улога Србије у региону призната и од САД и од Руске Федерације“, каже Ђукановиц́.

Професор Факултета политичких наука у Београду др Слободан Самарџић каже да је Балкан постао брига ЕУ зато што им га је Америка препустила кад је завршила „груби део посла“ - бомбардовање и примену силе.

Одржавање кондиције завртањем руку

ЕУ покушава на Западном Балкану да афирмише своју спољну политику, оцењује Самарџић и додаје да јој „иначе нигде не иде сем у Србији“.

„Једини релативни успех је Бриселски процес, који за Србију представља пораз, али је једино чиме Унија може да се похвали. Али ни то не иде добро, јер Албанци не дају ЗСО, а с друге стране Београд није спреман, бар за сада, да потпише тај коначни документ, обавезујући правни документ“, каже Самарџић за Спутњик.

Уз то, БиХ је држава која не функционише, Македонија се распада, Црна Гора је огрезла у корупцији и економски је слаба држава. У таквој ситуацији, од доласка Могеринијеве очекују да уз лепе речи „подели неку лекцију, дâ неки услов и неку реч уцене или, како иначе раде, да заврћу руке“.

„Ми о томе нец́емо ништа знати зато што они те своје грубе методе крију, али треба ставити до знања европској јавности и бриселској бирократији да ЕУ води рачуна о Западном Балкану, са којим јој не иде баш најбоље. Тако да те повремене посете и повремене речи охрабрења имају само ритуални карактер, који се понавља из месеца у месец, било да је у питању Могеринијева или извесни Мекалистер или Хан и тако се мењају да би одржавали кондицију, а иначе се ништа битно не догађа. Напротив, ствари иду нагоре“, оцењује Самарџић.

Игранка на небитној теми

Самарџић додаје да је реч о једној игри коју Унија игра вец́ више од десет година.

„Њој заправо западни Балкан није први на листи приоритета. Они се сад баве својим, такозваним источним границама, санкцијама против Русије, држањем украјинске владе под контролом, покушајем да се прошири утицај према истоку и то им је најважније, не рачунајуц́и унутрашњу кризу која има највећи приоритет - кризу еврозоне, миграциону кризу, кризу институција“, каже Самарџић.

Он сматра да је Западни Балкан већ десет година за ЕУ резервна и за њихову политику - небитна тема.

„Али морају да држе тај простор под контролом, а модус како то чине су стална обећања и стално држање политичких елита у некаквој јавној форми, а што се тиче резултата, видимо да су они поражавајући. Али та се политика неће дуго мењати јер Унија према овом простору нема другачију политику“, закључио је Самарџић.

Извор: Спутњик

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Узбуњивач

03.03.2017 20:26

Треба бити само реалан и јасно сагледати ствари. Русија преко Србије кочи све процесе кретања држава западног балкана ка ЕУ. Србија у БиХ директно кочи процес ка ЕУ и НАТО-у наговарањем Срба на исхитрене и непромишљене реакције. У Црној Гори Србија је заједно са Русијом покушала да изведе државни удар. Македонију су већ увукли у сукобе са Албанцима, Косовске Србе такођер наговарају на слично. То је превише политичко конфлитних фронтова да би Србија то могла да издржи. Одбиће нам се о главу. Ушли смо у сукоб великих сила између Америке и Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет Србија

03.03.2017 21:30

Опет крива Србија и опет фама о Русији.Ајте не лупајте.Па добро засто НАТО не подрзи политику неуреалносто Србије.Ста тој политици фали.

Name

Аларм

03.03.2017 22:19

Праве Велику Албанију, а притискају Србију..

Name

Лажански бр2.

03.03.2017 20:35

Изредаше се сви могући и немогући "стручњаци", споменуше све редом осим главног кухара Балканског Лонца, Београда и политике која се не мијења од 90-те. Смијешно и јадно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

03.03.2017 20:42

Бас тако док се год Србиј не раскомада неци бити мира на Балкану....

Name

АР

03.03.2017 20:50

У србији це проци избори И ко год побиједи побиједице.Бице један цовјек нормално као у цитавом свијету.Само код нас у Босни три паразита +онај сто је отисо у русију.Како то раскринкати кад је то толико увезано да цитав свијет немозе да им стане у крај Ваљда И код нас једном буде нормално један председник Ма ко био али један ово је неиздрзиво

Name

РЕ АР

03.03.2017 21:04

То си требао речи Алији,када је везао заставу са хрватима,а против Срба.

Name

Мислим-Ман

03.03.2017 20:56

Ма дајте Шта ћемо у Еу. Да нам почну стављати сатове на изворе воде, да нам забране да печемо ракију, да купујемо лиценце од њих за еколошку храну, Шта ће нам странци, Ко се прије рата бринули јесу ли они дошли или нису дошли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.03.2017 21:23

Јуче се Борут Пахор жалио на Жан Клод Јункера. Јункер је био мало попио па је причао неке глупости. ЕУ је у великој моралној кризи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоп

03.03.2017 21:50

Најљепсе би било да смо ми свицарска и да нам нико није потребан.овако изоловани нецемо далеко догурати нема нама без европе.кина и русија савез ко мисли да је могуц само нека види гдје је то пјеске зацас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваста

05.03.2017 05:55

Зар ти стварно вјерујес да ЕУ зели нас и да нам зели добро

Name

Смијесно.

03.03.2017 21:51

Смијесно је са зена из потпуно пропале земље дрзи предавања о напретку.И јос језиком бриселских канцелариских експерата који зиве под стакленим звоном и везе немајубса реалносцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

03.03.2017 22:24

Цак и тако ,,пропала,, Италија је 100 година испред нас. Погледај се у огледало .сеоска варалице

Name

ре смијесни

03.03.2017 22:37

Док они пропану насце прекрит трава заборава и дебело цемо мирисати љубицицу испод коријена