Груевски нуди подршку Заеву

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски понудио је да подржи мањинску владу СДСМ уколико лидер те странке Зоран Заев одустане од такозване "Тиранске платформе", која би, како каже, могла "фундаментално да промијени Македонију и доведе до подјеле по етничким линијама".

Регион 27.02.2017 | 09:13
Груевски нуди подршку Заеву
Груевски је навео да је рекао Заеву да ће добити 51 глас ВМРО-ДПМНЕ, уз један захтјев - да се не спроводи платформа албанских странака.

"Спремни смо да подржимо СДСМ да формира мањинску владу уколико одустану од закона о језицима, 'Тиранске платформе' и приједлога да се редефинише и деградира Македонија. Уколико Заев толико жели да буде премијер, пустићемо га да имплементира свој програм, онолико не угрожава државне и националне интересе. Може да нас напада ако жели, али не и државу", рекао је Груевски.

Према његовим речима, уколико Заев тражи он ће се добровољно "предати, бити ухапшен, затворен, малтретиран", а ВМРО-ДПМНЕ ће и даље подржавати мањинску владу до сљедећих избора које већ сада могу да договоре.

"Пустите га да ме нападне али престаните да нападате државу. Он /Заев/ ово може да сматра отвореном понудом", рекао је Груевски, преносе медији.

"Тиранска платформа", коју су албанске партије у Македонији договориле са албанским премијером Еди Рамом подразумијева, између осталог, и да албански језик буде званични језик у Македонији, преноси "Спутњик".

Груевски је нагласио да је предложени закон којим би се албански увео као званичан језик у Македонији био само "први корак" у серији потеза који би довели до подјеле Македоније по "етничким линијама, кроз кантоне или федералне јединице".

"Аутори овог сценарија настоје да устоличе Заева у Македонији, ослабе земљу и доведу до промјене имена и идентитета Македонаца. То је циљ оних који су започели кампању како би оборили са власти ВМРО-ДПМНЕ. Тај процес може да доведе до губљења наше државе", рекао је Груевски и позвао људе да се активирају против тог сценарија.

Заев би данас требало да македонском предсједнику Ђорђу Иванову достави 67 потписа, неопходних за формирање владе и затражи мандат.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лици лици

27.02.2017 10:23

Ово ми лици на поитику Срба у Бих али и Србији!

ОДГОВОРИТЕ