Српска: Цијене горива лете ка 2 КМ

Гориво на већини бензинских пумпи у Републици Српској од јуче је скупље за око седам фенига по литру, а разлог је, како су навели пумпаши, скок цијена сирове нафте на свјетском тржишту.

Република Српска 22.02.2017 | 13:11
Српска: Цијене горива лете ка 2 КМ
Тиме су се цијене литра горива приближиле надомак износу од двије КМ.

Из Групације за промет нафте и нафтних деривата при Привредној комори Републике Српске појашњавају да су нове цијене резултат поскупљења барела у иностранству од прије неколико мјесеци.

"Дистрибутери нафте и нафтних деривата су искористили залихе, а нова набавка по вишим цијенама, довела је и до поскупљења горива код нас. С обзиром на то да је већ неко вријеме цијена на свјетском тржишту стабилна, ни цјеновници бензинских пумпи у РС не би требало ускоро поново да буду мијењани", објаснили су из Групације за промет нафтом.

На бензинским пумпама "Нешковић" и "Супер петрол" у Бањалуци литар "дизела" од јуче кошта 1,86 КМ, што је за седам фенинга више у односу на понедјељак.

"Дизел" на појединим "Нестро петрол" пумпама у Бањалуци јуче ујутру била је до 1,99 марака. Бензин "95" на "Нестру" у Бањалуци износио је 1,96 КМ, док је "супер 98" био 2,05.

Возачи у Српској огорчени су због новог поскупљења горива и истичу да ће на крају бити приморани да свог четвороточкаша паркирају у гаражу.

"Чим нафта поскупи на свјетском тржишту домаћи дистрибутери дижу цијену горива, док у супротном случају чекају и по више мјесеци да би цијену кориговали на ниже. Бојим се да би нови цјеновници за собом могли да повуку и друга поскупљења, попут карата у јавном градском и приградском саобраћају, које су у Бањалуци већ превисоке", рекао је возач Саша Т.

Из Покрета потрошача Републике Српске поручују да их уопште не би изненадило да превозници, трговци, али и остали дистрибутери након овог поскупљена подигну цијене своји услуга и производа.

"Због слободног формирања цијена у Српској свако ради шта хоће и како хоће, а на крају испаштају потрошачи чија је куповна моћ пала на најниже гране. Многи возачи полако одустају од вожње аутомобила, јер себи не могу приуштити скупо гориво", казали су у Покрету потрошача Републике Српске.

(Глас Српске)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

22.02.2017 12:17

ОТИШЛИ СМО У ПИ*ДУ МАТЕРИНУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

22.02.2017 12:33

Не мозе на нико ниста,јаци смо од судбине,.......

Name

АР

22.02.2017 12:47

Ето видис они отисли на молитвени руцкиц.И одма се види напредак поскупимо гориво Ето пара а то нико неце примијенити јер це мо ми И даље ици контра од цитавог свијета.Право су се усагласиле и власт И опозиције

Name

пирмо пирмо

22.02.2017 12:42

Кад цијене скоче 1$ одма поскупљење а кад падну 10$ нико ништа?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је овде луд ?!

22.02.2017 12:48

Цијене сирове нафте које су заступљене на тржиштима још од почетка децембра 2016. године, сада се могу сматрати најстабилнијим периодом у протеклих десет година. Наиме, од почетка децембра 2016. све до писања текста на снази су минимално промјењиве цијене барела црног злата. Према подацима о промјени вриједности барела Брент нафте, односно нафте на европској берзи, осцилације забиљежене у протекла готово три мјесеца не прелазе шест долара. Најнижа цијена Брента износила је нешто више од 51 долар, док је највећа вриједност од почетка децембра износила 56 долара. Слично кретање је забиљежено и на америчком тржишту гдје WТИ нафта, иако нешто јефтинија, не биљежи промјене веће од пет долара по барелу. Најнижа цијена барела је од почетка децембра била нешто већа од 49 долара, док је највиша забиљежена 21. фебруара и износила је 54 долара. Временски распон такве стабилности цијена није забиљежен тачно десет година. Наиме, крајем 2006. године, односно од средине септембра до краја децембра, цијене црног злата нису осцилирале више од шест долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.02.2017 13:13

А које су цене у ФЕДЕРАЦИЈИ и окружењу.

Name

Стоја

22.02.2017 13:33

Плате и радна мјеста укидајте-смањујте а цијене подизите и тако док мозете а онда ста и докле це народ трпити немојте се питати док не настане хаос...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отимају

22.02.2017 16:59

Нама у дрзавним фирмама су управо смањили плате.

ОДГОВОРИТЕ