На аукцији продат Хитлеров телефон

Аукцијска кућа је телефон представила као “кључно оружје“ које је Хитлер користио при издавању наредби за стравичне покоље.

Свијет 20.02.2017 | 13:27
На аукцији продат Хитлеров телефон
Телефон нацистичког лидера Адолфа Хитлера продат је на јавној аукцији у америчкој савезној држави Марyланд за 243.000 долара.

Представник аукцијске куће “Алеxандер“ у Цхесапеаке Цитyју Андреас Корнфелд потврдио је да је неименовани купац за црвени Хитлеров телефон платио 243.000 долара.

Почетна цијена Хитлеровог телефона, на чијом позадини је било утиснуто његово име и симбол нацистичке партије, била је 100.000 долара.



Аукцијска кућа је у каталогу телефон назвала „вјероватно најразорнијим оружјем свих времена, који је послао милионе људи у смрт“, као и да га је Хитлер користио за издавање већине наредби посљедње двије године Другог свјетског рата.

„Немогуће је пронаћи упечатљивију реликвију од основног средства које је користио најзлобнији човек у историји“, наводи се у саопштењу.

Телефон су руски војници предали британском официру сер Ралфу Рајнеру као сувенир, убрзо након њемачке предаје, а Рајнеров син, који га је наслиједио, пустио га је у продају.

Један од запослених у аукцијској кући, рекао је да се цијена телефона темељила на његовој „ријеткости и јединствености“.

„То је био Хитлеров мобилни телефон за уништавање“, рекао је један од запослених.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

20.02.2017 13:05

Хитлер је отац савремених и брзих ауто путева и многи други њемацки проналазака који су оставили неизбрисиви траг у свјести и зивоту сироки народни слојева друства. Тако на примјер званицни телефоно прего којег медјусобно разговарају водеци политицари из Моске и Васингтона по угледу на Хитлеров телефоно такодје је црвене боје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

20.02.2017 18:35

Како злогласни телефон када вриједи 234.000 долара знаци вриједи није бацен у смеце с тим новцем зељка мозе отици 20 пута у америку.

ОДГОВОРИТЕ