Скинут имунитет Мандићу и Кнежевићу

Црногорски парламент са 42 гласа посланика владајуће коалиције изгласао је укидање имунитета ради покретања кривичног поступка и одређивања притвора посланицима Демократског фронта Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу.

Регион 15.02.2017 | 12:42
Скинут имунитет Мандићу и Кнежевићу
О имунитету се гласало на захтјев Специјалног државног тужилаштва, поводом тврдњи да је за 16. октобар, на дан парламентарних избора, припреман терористички напад у циљу насилне промјене власти

Почетак сједнице је каснио пола сата јер се у скупштинској Сали појавио бијели дим непознатог поријекла.

Од 42 посланика владајуће коалиције у Скупштини, за скидање имунитета Мандићу и Кнежевићу био је потребан глас најмање 41 посланика (парламент има 81 посланика).

Опозициони посланици, њих 39 бојкотују рад парламента још од октобарских избора за које тврде да су нерагуларни јер су одржани у атмосфери “наводног државног удара“.

Док је сједница трајала, функционери опозиционог Демократског фронта обраћали су се присталицма са импровизоване бине испред парламента.

Милан Кнежевић рекао је да се ДФ неће зауставити док не ослободи Црну Гору демократским средствима, а Предраг Булатовић казао је да иза свега стоји Мило Ђукановић и да опозиција улази у посљедњу фазу борбе против режима.

Милутин Ђукановић устврдио је да је режим у слободном паду, назвавши Мила Ђукановића и специјалног тужиоца Миливоја Катнића “пробисвјетима” док је Славен Радуновић поручио да је ово “срамни чин који је спремио режим Мила Ђукановића”. Он се захвалио колегама из опозиције који су изразили солидарност да ДФ-ом.

Након што је Скупштина изгласала укидање имунитета, посланици ДФ ушли су у скупштинску зграду.



Мандић и Кнежевић сумњиче се да су постали чланови криминалне организације коју су током 2016. године основали руски држављани Едуард Широков и Владимир Попов, са циљем "вршења кривичних дјела тероризма".

Према криминалном плану, како пише у допису Специјалног тужилаштва достављеном Скупштини, договорено је да Мандић и Кнежевић организују протестни скуп у 20 сати на дан парламентарних избора 16. октобра и да након политичких говора, у 23 сата, са члановима криминалне организације, пробију кордон полиције и насилно уђу у Скупштину гдје би прогласили изборну побједу ДФ-а, а након тога и ухапсили тадашњег премијера Мила Ђукановића.

Поводом актуелних догађања синоћ је засједало и Вијеће за националну безбједност, којим је предсједавао предсједник Владе Душко Марковић.

Из Владе је саопштено да је Вијеће разматрало актуелну безбједносну ситуацију "у контексту политичких изјава и позива који би могли довести до угрожавања грађанског мира и стабилности'' и констатовало да је очување стабилности, грађанског мира и безбједности свих грађана и правног поретка заједничка одговорност власти и опозиције.

Вијеће очекује да ће најављена окупљања, иако нијесу пријављена у складу са законом, бити мирна и ненасилна, изражавајући „спремност и одлучност надлежних органа да одговоре на све безбједносне изазове и обезбиједе стабилност и мир за све грађане''.

(Слободна Европа)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

15.02.2017 11:47

Ево градјанског рата у цг и онда се пресељав а у регион.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјиљкос

15.02.2017 12:26

Хаха градјански ?? С вилама и грабљама и пеценим националистима без муда пуно масте

Name

симо

15.02.2017 11:58

Јели ово онај Мандиц што је ступио у штрајк глађу па издржао 20 минута и онда отишао у ресторан наруцио дупли пасуљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

15.02.2017 12:30

Са сланином.

Name

Вук

15.02.2017 12:44

За вријеме демонстрација у Подгорици док су се његове присталице макљале са милицијом и правиле неред , сједио у кафани и пио.Ту га је полиција и ухапсила.Јадна вође.

Name

Драган

15.02.2017 12:20

Ха ха ха савремено судство ха ха ха...неко покраде милијарде и заштићен, неко за сумњу одмах пресудјен...ајмо сви код Сороша и Трилатерале да нас не гањају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

15.02.2017 12:34

какав болан имунитет за криминалне радње, лоповлук нема имунитета......................... имунитет је предвидјен само за посебне случајеве, а ови наши се докопали имунитета па мисле ухватил бога за браду......................

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијет

15.02.2017 12:51

Неце ваљда Срби опет изазвати рат да би имали јос један ентитет.овај пут у Црној Гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

15.02.2017 13:08

@ Е мој цвијет зар ниси схватио да гдје год има аутобус Срба мора бити САО .МАО ЕНТИТЕТ.......јер су одмах угрожени ако немају своју власт.

Name

цвијет

15.02.2017 13:44

Цобер,просло је њихово,имали су једну,велику сансу али нису је искоритили.Замисли да су прихватили З-4 план у Хрватској,имали би тамо дрзаву,војску,валуту.....али гладне оци,хтјеле висе.Тако их мозе задесити и у БиХ,имају ентитет а хтјели би дрзаву....

Name

пирмо пирмо

15.02.2017 14:32

Е да је био план 4 С био би прихвачен