213 година од подизања Устанка

Прославе су прилика да се укаже на тежак положај ствараоца Српске.

Република Српска 14.02.2017 | 20:15
213 година од подизања Устанка
Служењем парастоса у Манастиру Успења Пресвете Богородице и полагањем цвијећа пред спомеником Вожду Карађорђу, данас је у Добруну код Вишеграда обиљежено 213 година од подизања Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Сви велики празници везани за борачку популацију су прилика да се подсјети на оне који су животе дали на бранику отаџбине, као и оне који су на својим плећима изнијели терет рата и створили Републику Српску.

„Борачке категорије лоше живе", каже бивши припадник Војске Републике Српске и одликовани борац Драго Папић и додаје да је највећи број српских јунака сад на евиденцијама Бироа за запошљавање.

Он је огорчен на институције Републике Српске које немају разумијевања, па одликовани борци још нису добили накнаде за медаље, а касне и инвалиднине.



Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић констатује да су борци и даље незадовољни, јер су на маргинама бриге републичких институција о њима.

„Конкретно мислим на кашњење исплате одликованим борцима и годишња примања ове категорије. Ако годишња примања бораца не могу да буду приоритет у односу на редовна мјесечна осталих корисника буџета, надлежни треба да се стиде и забрину", рекао је Савчић.
Савчић је поновио да Борачка организација тражи да и борачки додатак буде на вријеме исплаћиван.

„Неки који примају редовна мјесечна примања ипак лакше подносе ако се то чека рецимо 33 дана, него ако се исплата очекује 365, а да онда још треба неколико десетина дана да она стигне на кућни праг. Та примања су иначе мали износи, што је још једна увреда борачким категоријама", истакао је Савчић.

Он је подсјетио да су у Борачкој организацији предузете неке промјене које до сад нису постојале, а то је усвајање правилника Сабора српског борца, који ће се сазивати уколико важна питања ове категорије не буду рјешавана.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић осврнуо се на значај подизања Првог српског устанка и броја бораца који су погинули за слободу српског народа, али и оних који су учествовали и дали животе за Републику Српску.

„Ми смо у овом рату имали 215.621 припадника Војске Републике Српске, од њих је 11 одсто погинуло или 23.184 најхрабријих српских синова", рекао је Савановић.

Вијенци и свијеће положени су и испред Споменика браниоцима Републике Српске у Вишеграду. Овим догађајима присуствовали су и представници Владе Србије.



(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

стоп ратним профитерима

14.02.2017 23:58

Тако је Савцицу .....прозови те гадове ратне профитере народ је уз тебе.

ОДГОВОРИТЕ