Кад се грло упали, најбољи су млаки напици

Никако не треба јести врелу супу или пити превише вруће чајеве, јер то само додатно појачава осећај бола у грлу.

Здравље 01.02.2017 | 11:00
Кад се грло упали, најбољи су млаки напици
УПАЉЕНЕ крајнике не би требало додатно иритирати превише топлим или хладним напицима, као ни прејаком храном која може додатно да оштети слузокожу.

Докторак Светлана Ваљаревић, ОРЛ у Клиничко-болничком центру "Земун", каже да у овом случају никако не треба јести врелу супу или пити превише вруће чајеве, јер то само додатно појачава осећај бола у грлу.

- Треба сачекати да напитак постане млак и достигне просечну собну температуру - каже др Ваљаревић. - Хладна течност смањује осећај бола и субјективни осећај топлоте у упаљеном грлу, али је важно да она не буде из фрижидера. Најбоље је да температура хладног напитак буде између 10 и 15 степени.

Поред претоплих и прехладних напитака треба избегавати суву, слатку, превише слану и зачињену храну. Она додатно иритира надражену слузокужу грла и може да појача бол у крајницима. Газиране сокове, за којима многи посегну, у овој ситуацији никако не треба узимати јер њихова слаткоћа не прија слузокожи и они не доприносе бржем излечењу. Млеко и млечни производи се, такође, не препоручују, зато што врло често подстичу развој нових бактерија у грлу. Болове у крајницима могу да ублаже и топле облоге око врта, направљене раствором сирћета и воде, или ракијом.

Како бисте спречили додатно исушивање грла и појачавање бола, уносите што више течности. Избегавајте боравак у задимљеним просторијама и редовно проветравајте собу у којој боравите како бисте отклонили сув ваздух који, такође, може да иритира упаљено грло.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар