Влада смишљено избјегава обавезе

Правило да сви морају редовно измиривати своје обавезе у Српској не важи, када је држава дужна грађанима.

Република Српска 17.01.2017 | 07:27
Влада смишљено избјегава обавезе
Бројни грађани Републике Српске, који имају извршне пресуде, не могу да наплате своја потраживања из буџета Републике Српске, јер се Министарство финансија Републике Српске, позива на Закон о извршном поступку Републике Српске, којим је предвиђено да се „извршење новчаних потраживања на терет средстава буџета Републике Српске, градова и општина, спроводи до висине износа на позицији буџета предвиђеној за те намене, те да се у буџету обезбеђују средства на име извршења правоснажних судских пресуда за одговарајућу фискалну годину”.
 
Овим аргументом Влада Републике Српске се једноставно правдала да нема новца, а грађани су остајали кратких рукава.

Жељко Бубић, адвокат из Бањалуке, који је имао велики број случајева да клијенти не могу да добију свој новац од државе, упутио је прошле године иницијативу Уставном суду Републике Српске за оцену уставности Закона о извршном поступку Републике Српске.

Уставни суд је крајем децембра прошле године одлучио да је наведени закон, односно поједини његови чланови, неуставан и незаконит. Уставни суд је објаснио да ограничавањем наплате потраживања из буџета за које постоје извршне пресуде „није постигнута правична равнотежа између јавног интереса и интереса грађана”.

"Извршна власт не поштује судску одлуку, са образложењем да нема новца, док с друге стране од грађана очекује да редовно измирују своје обавезе према држави. Замислите да грађанин каже држави да ће платити порез онда кад буде имао новца. Реч је о потпуно неправедном положају грађана, у односу на државу и кршењу начела облигационог права, што је Уставни суд и препознао", истиче Бубић.

Он наглашава да овакво понашање Владе Републике Српске, која не уважава судске одлуке, представља непоштовање судске власти, а трпе и грађани који годинама чекају да добију оно шта им припада и на шта имају право.

"Ово је осетљиво питање које љуља читав систем. Судови доносе јалове одуке, које извршна власт не поштује и тиме преузима превелика овлаштења. Начин на који је Влада Републике Српске поставила извршавање својих текућих редовних обавеза није у реду и треба тражити ново решење", истиче Бубић.

Борислав Радић, директор Агенције за мирно решавање радних спорова Републике Српске, каже да овај проблем имају запослени у просвети, правосуђу и други који су тужили државу због неисплаћивања јубиларних наканда, накнада за рођење детета, смрт члана породице и других и добили пресуде.

"Десет одсто иде принудним извршењем из буџета, а остали чекају. Министарство финансија Републике Српске их само евидентира и каже - нема новца", наводи Радић.

У Министарству финансија Републике Српске, по устаљеном правилу, нисмо добили коментар на ову тему.

Након одлуке Уставног суда Републике Српске, Влада Републике Српске има рок од шест месеци да Закон о извршном поступку усклади са одлуком Уставног суда, те да нови предлог упути у скупштинску процедуру.

Чека од 2013. године

Адвокат Жељко Бубић је навео пример грађанина који има решење Окружног тужилаштва Источно Сарајево да му се плати 20.000 КМ.

"Решење је донесено 2013. године, по основу извршеног вештачења за потребе Окружног тужилаштва. С обзиром да је време пролазило, а није добио новац, он је , плашећи се застаре потраживања, поднео тужбу. Суд потом донесе судску пресуду и судско решење о извршењу али и даље нема исплате потраживања", наводи Бубић.

Извор: Блиц

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Бијељина

17.01.2017 06:35

Не постигнемо властите судске одлуке, па чак и уставног суда Републике. Доказ за државу воде криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, да

17.01.2017 08:10

Народ их је бирао и изабрао, или тацније вецина.

Name

нн

17.01.2017 15:10

Није бирала ни већина, него око 25%. 50% и не излази на изборе.

Name

Свалер

17.01.2017 07:04

Додик има висе слика са Зељком него са сопственом зеном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

17.01.2017 07:05

Ово све је сасвим нормално у банана-дрзавама. Једно од главних питања јесте, да ли су сва та министарства, као и такав привредни модел уопсте економски одрзива? Јер једно су зеље, а друго могуцности! Бојим се да губимо узалуд вријеме и да бјезимо од реалности коју не знамо да тумацимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

17.01.2017 07:09

Могу тако са грађанима како хоће. А када су у питању наше обавезе према држави, ако немаш пара иде принудна наплата. Тако ради нпр. РТРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЛИЈА

17.01.2017 07:40

БИТНО ЈЕ ДА ЈЕ ПРЕСЈЕДНИКОВ БУДЗЕТ 11 МИЛИОНЦИЦА И ДА ЈЕ РЕДОВАН УЗ ТО ОН НАЈВИСЕ ВОЛИ СРПСКУ РЕПУБЛИКУ А ЗА ОСТАЛЕ ЈЕ НЕБИТНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјецам се..

17.01.2017 07:41

Питали једног пролазника ста је било прије кокос или јаје?А он це на то"пријатељу прије је било свега"

ОДГОВОРИТЕ
Name

А питају дје су паре

17.01.2017 07:52

А Ален Тифа и Брега за два сата свирке лаписе висе једногодисњи плата просјецног радника..и то из будзета..са

ОДГОВОРИТЕ
Name

микица

17.01.2017 08:16

Само СНСД и Милорад Додик!Моја куца, Српска... Догодине независност, матица Србија, Косово је Србија... Само дајте пароле, а од цега цу зивјети - није битно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАЈКО

17.01.2017 08:22

ЈЕЛИ ОВО ЊЕГОВА ЗЕНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

17.01.2017 08:24

Гдје год су требали да врсе исплате,а ако се ради о тзв радницкој класи,за коју мислим да не постоји,онда наравно ако си велики србин мозес цекати,ако се побунис слуцајно,то је издаја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мојца

17.01.2017 08:25

Све то је већ одавно познато, и нема потребе да пишете...најбоље би било када би се <додика и остале гузуње игнорирало... као да јих нема....

ОДГОВОРИТЕ