Спријечити празничну болест коња

Веома је важно да се током зиме спријечи појава такозване празничне болести коња - отицање ногу - која је посљедица дужег држања ових животиња у штали.

Република Српска 16.01.2017 | 20:40
Спријечити празничну болест коња
"Веома је важно да се коњи свакодневно изводе у падок или да се упрежу у санке како би се кретали и што више били на свјежем ваздуху. Тиме им се појачава циркулација крви у ногама и спријечава опака болест", каже познати узгајивач коња Станислав Јовановић из семберског села Попови.

Он напомиње да коњи, за разлику од других домаћих животиња, лакше подносе ниске температуре, јер имају дужу, зимску длаку.

"Коњи могу поднијети и хладноћу од минус двадесет степени, али им се мора обезбједити довољно зрнасте хране и квалитетнопг сијена, напомиње Јовановић.

Он у Поповима има двије кобиле, које би требало да се ождријебе почетком прољећа. Због тога су често у падоку, на свјежем ваздуху, а осим уобичајене хране он им свакодневно даје и по два килограма шаргарепе.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сссс јо

16.01.2017 19:46

О каквим ви коњима ко још држи коње осим сто је то овај јадни народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро говори

16.01.2017 23:51

Много је битно сацувати ове прелијепе сназне зивотиње јер се овфје удкоро неце имати пара за нафту и масине. Ови неписмењаци на власти, све су разбаталили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

17.01.2017 07:13

ТО СЕ НЕ ОДНОСИ НА ВЛАДИНЕ КОЊЕ....

ОДГОВОРИТЕ