Пореска подмеће "клипове" Влади

Обећање Владе Српске да неће бити ухлебљења у јавном сектору прекршено је свега неколико дана након Нове године.

Република Српска 13.01.2017 | 07:44
Пореска подмеће "клипове" Влади
Новогодишња еуфорија није се ни слегла, а Пореска управе РС је преко Агенције за државну управу РС већ 5. јануара расписала конкурс за пријем 29 нових радника широм РС.

Као оправдање за овај потез у ПУ РС наводе то што је прошле године “пензионисано или је по другом основу Пореску управу напустио 31 радник”. Овим је погажено “чврсто опредељење” Владе РС да ће се број запослених у јавном сектору од ове године постепено смањивати, и то пре све свега природним одливом односно пензионисањем радника.

Уколико се на место пензионисаних примају нови радници, логично питање је - како то онда Влада мисли да смањује број запослених?! Објашњење у Министарству финансија РС, као и обично, нисмо успели да добијемо, док у ПУ РС кажу да им је ново запошљавање одобрено и напомињу да имају мањак радника.

"У ПУ је запослено на неодређено време 771 радник, а систематизацијом је предвиђено 820 радника, односно тренутно је 49 радника мање у односу на Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних места, на који је сагласност дала Влада РС" каже Зора Видовић, директорка ПУ.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија је крајем прошле године, када је креиран буџет за ову годину, обећавао да ће запошљавање у јавном сектору бити строго контролисано. Влада РС се такође обавезала Међународном монетарном фонду да ће у овој години радити на смањивању броја запослених и издвајања у буџету за њихове плате, како би се јавна потрошња пресумерила у инвестиције.

Један од захтева ММФ је и стављање мораторијума на нова запошљавања у јавном сектору. Имајући ово у виду, сваки конкурс за посао у јавном сектору супротан је Писму намере ММФ и политици која је прокламована од стране Владе РС о штедњи у јавном сектору, сматра економиста Зоран Павловић.

"Без обзира о коме је реч, сви јавни органи су требали да преузму обавезу да смањују број запослених по основу природног одлива и тако смањују трошкове јавне администрације" истиче Павловић.

Буде ли се одступало од овог договора може, упозорава он, бити доведена у питање подршка ММФ. Драгутин Шкребић, председник Уније удружења послодаваца РС, каже да ПУ треба да буде ефикаснија али да то не значи да се иде на запошљавање нових радника.

"Могла се извршити прерасподела радника тамо где их има вишка, а не одмах ићи на нова запошљавања. Без смањења јавне потрошње ми нећемо моћи још дуго да функционишемо. Морамо хитно да рационализујемо јавни сецтор, не због ММФ него због себе" истиче Шкребић.

Да ПУ ради боље послодавцима не би сметао број запослених.

"ПУ треба да убире приходе за државу и да не дозволи криминалним предузећима да послују и доводе до ситуације да држава не може да наплати своја потраживања, јер направе обавезе веће од капитала" истиче Шкребић.

Нема вишка радника

У ПУ је привремено ангажовано 14 волонтера који не примају никакву накнаду, те три радника по уговору о делу - ложачи у току грејне сезоне у Новом Граду, Бијељини и Требињу.

"Седам радника је нераспоређено због неодговарајуће школске спреме или места становања, али су они укључени у број запослених од 771 радника, тако да нема вишка радника у односу на систематизацију" објашњава Видовићева.

Извор: ЕуроБлиц
Фото:Срна

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бијељина

13.01.2017 06:57

Пореска је легло ухљебљених љенцуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стрицевиц

13.01.2017 07:07

29 сигурних нових гласова за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

13.01.2017 08:42

Једва цекам да сидју са власти. Бице интетресантно цитати ста су радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све избјеглице сањају

13.01.2017 11:04

Све избјеглице из високе крајине сањају да почну да раде у агенцији Бонд

Name

Синнy Боy

13.01.2017 08:50

Када се правдају сви се позивају на правилник. Треба променити правилник и смањити број потребних радника за 50! Али то нико не помиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

13.01.2017 10:35

Има у Српцу јос незапослених.Мора Зора то да доведе у ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није виц

13.01.2017 14:36

Зора је то људи. Није шала. Јес' да је незналица, у озбиљној фирми ни главни књиговођа била не би, али наша је. Србачка а наша, републичко српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

13.01.2017 19:01

Зора је Српкиња ,а СДС је кљуцно мјесто у Центракној баци дао кадру СДС по родјења Бисњакињи.Ето тако су И код нас стигле промјена

ОДГОВОРИТЕ