Отворена изложба "Српски иконопис"

У Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ у Бањалуци вечерас је отворена изложба "Српски иконопис од 16. до 18. вијека из цркава и манастира са подручја БиХ" на којој су представљене 43 иконе непроцјењиве вриједности које су дио културне и духовне баштине српског народа.

Република Српска 08.01.2017 | 20:10
Отворена изложба "Српски иконопис"
Аутор изложбе историчар Љиљана Шево истакла је да поставка обухвата иконе и царске двери из манастира Житомислић, Добрун, Ломница, те иконе из цркава и манастира у Фочи, Чајничу, Високом, Ливну, Сарајеву, Бусовачи, Требињу, Гомионици и цркве брвнаре из села Блашког.

"Од неколико стотина изузетно вриједних икона са простора цијеле БиХ овдје су изложене иконе које имају српско-славенске натписе, што индикује да су њихови аутори били српски сликари", рекла је Шево новинарима.

Она је нагласила да су вечерас изложене иконе најбољих иконописаца свога времена.

Аутори изложбе су уз, Љиљану Шево, и академик Миливоје Унковић, те директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Изложбу, која ће бити отворена до 8. марта, прати и луксузни каталог на српском, енглеском и руском језику који има 84 стране и фотографије свих изложених икона.

Планирано је да иконе буду постављене и у Требињу и Бијељини, а Педагошки завод Српске би требало да упути допис школама да, у оквиру својих програма, организовано посјете ову изложбу.

Изложбу је, захваљујући разумијевању институција Републике Српске, представника Српске православне цркве /СПЦ/ и ентузијаста, приредила АНУРС, у сарадњи са Музејом СПЦ из Београда, Музејом Републике Српске и Републичким секретеријатом за вјере.

Отварању изложбе присуствовао је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, званице из јавног и друштвеног живота Бањалуке и Српске.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар