Вјерници најављују Рођење Спаситеља

Српска православна црква и вјерници прослављају данас Бадњи дан, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Рођење Исуса Христа - Божић.

Република Српска 06.01.2017 | 21:54
Вјерници најављују Рођење Спаситеља
Фото: АФП/Андреј Исаковиц

Службама бденија и налагањем паљењем бадњака у православним храмовима најављује се Рођење Спаситеља, чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство.

Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је вечерас бадњак испред Храма Светог Саве на Врачару и пожелио људима мир, слогу и љубав, додајући да им је то најпотребније.

Патријарх Иринеј је пред налагање бадњака рекао да је он симбол спасоносног дрвета на коме је жртву примио Господ ради људи и њиховог спасења, као и обичај примљен од српских предака који ће бити остављен потомцима.

Он је нагласио да је бадњак као чврсто и јако дрво које развија велику топлоту симбол освјетљења и загријавања сваког вјерника Светим Духом.

Српски патријарх је истакао да је Христово рођење велики празник, јер се Бог очовјечио да би се људи обожили благодаћу Божјом и Светим Духом.

"Нека би дао Господ да се радост Христовог рођења усели у наше домове, да нам донесе мир, слогу и љубав међу собом, оне потребе које су и данас и јуче и сутра најпотребније нама људима - Мир божански. Мир пре свега нама, у нама и у срцима нашим. А када мир Божји имамо у себи, онда се тај мир шири и проширује и изван нас и у читавом свету", поручио је патријарх Иринеј.

Он је пожелио да се уношењем бадњака, у домове, али и у срца српског народа, усели и Господ Христос.



"Са таквим жељама честитам вам празник Бадњи дан, празник Христовог рођења и молимо се Господу да наша срца и наше душе буду духовни Витлејем у коме се рађа и обитава Господ и спаситељ наш. То је смисао Христовог рођења - да се роди у нама и да буде једно са нама и ми једно у њему", поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх је поручио вјерницима да их Господ неће оставити све док га носе у срцима и труде се да иду његовим путем.

Његова светост патријарх српски Иринеј сутра ће, на Божић, предводити Свету архијерејску литургију у београдском Саборном храму Светог архангела Михаила.

Бањалука 

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем служио је у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци вечерњу службу и освештао бадњак, а овом обиљежавању Бадње вечери присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Обраћајући се окупљеним вјерницима, владика је рекао да је ова вечерња служба увод у божићно празновање.

"Шест недјеља смо постили и припремали се за Бадњи дан, чистили свој дом, али и дом душе своје, срце своје, ум и цијело биће своје од свега што човјека чини грешним", додао је владика.

Владика Јефрем је истакао да се на тај начин дочекује највећи гост којег је земља икад дочекала - Исус Христ, који је дошао да спаси човјека изгнаног из раја.

Након вечерњег богослужења, у порти цркве Свете Тројице обављено је налагање бадњака.



Владика Јефрем служиће у поноћ у храму Христа Спаситеља Свету архијерејску литургију поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Србима који славе Христово рођење - Божић жели да у овој години, као и свих претходних и будућих остану окупљени око српских вриједности, око онога што чини српски национални идентитет - писмо, језик, вјера и крсна слава.

Додик, који је са унучићима присуствовао вечерашњем богослужењу, рекао је новинарима да свим људима у Републици Српској, без обзира на вјеру и нацију, жели све најбоље.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је новинарима након вечерашњег богослужења да је Божић празник мира, љубави и породице.

"У том духу, свим грађанима Републике Српске желим да проведу божићне празнике у миру, љубави, унутар породице, јер породица је оно што нас све чува и што нам увијек на крају остане најчвршће и најдуже уз нас", поручио је Иванић.

Вечерњим богослужењем и освештањем бадњака у Храму Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Паприковац обиљежено је Бадње вече, а служби је присуствовала и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је грађанима Републике Српске честитала предстојеће, важне празнике - Божић и Дан Републике и пожељела да их проведу у миру, добром здрављу, заједно са својом породицом.



"Желим свима успјешну ову годину, добро здравље, пуно породичне среће и успјеха на професионалном плану", поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да су пред Српском многи изазови.

"Сигурно је да ће тако бити и у будућности, али је важно да Република Српска остане јединствена, да вјерујемо у своје институције и да ту градимо своје животе", навела је премијер Српске.

Вечерњем богослужењу присуствовао је велики број вјерника ове парохије.

Српска православна црква прославља данас Бадњи дан, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Рођење Исуса Христа - Божић.

Службама бденија и паљењем бадњака у православним храмовима најављује се Рођење Спаситеља, чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство.

Бијељина

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом служио је повечерје у најстаријем бијељинском Храму Светог великомученика Георгија, након чега је на градском тргу уз ватромет и народно весеље обављено освештање и паљење бадњака.

Владика Хризостом рекао је да је бадњак симбол сутрашњег празника рођења Господа Исуса Христа и пожелио суграђанима да га дочекају у здрављу, срећи и радости са свима својима и у заједници са својом Црквом.



Призивајући мир и благослов, владика Хризостом је многобројним окупљеним на свечаности у центру града упутио традиционални поздрав "Мир божији, Христос се роди".

Божићну честитку упутио је и градоначелник Бијељине Мићо Мићић који је суграђанима пожелио срећу и здравље.

Улицама Бијељине на Бадње вече прошла је литија вјерника у којој су били и представници политичког и друштвеног живота града, а испред новог Културно-музејског центра Епархије зворничко-тузланске приређен је пријем за дјецу уз традиционално "пијукање".

На Божић ће владика Хризостом служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини.

Света литургија на дан најрадоснијег хришћанског празника сутра ће почети у 5.00 часова.

Сарајево

У Старој српској православној цркви Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији у Сарајеву вечерас је након вечерње службе у порти храма традиционално освештан и наложен бадњак.

Говорећи о најрадоснијем хришћанском празнику - Божићу, парох сарајевски Вања Јовановић, који је служио вечерњу службу, рекао је да је суштина овог празника спасење кроз породицу.



"Породица је основа, јер гдје ће се дијете научити вољети ако неће у породици и ту љубав кроз породицу промовисати и непрестано је обнављати", истакао је Јовановић.

Вечерњем богослужењу, освештању и налагању Бадњака присуствовали су бројни православни вјерници, међу којима је био и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Вукићевић, који је по четврти пут присуствовао налагању Бадњака у порти Старе цркве, пожелио је свима у БиХ мир, благостање и мало више толеранције и међусобног разумијевања, заједничког рада, те просперитет и напредак БиХ и свих њених грађана.

Окупљени су традиционално послужени куваним вином.

Брчко

У Брчком је вечерас запаљен бадњак у порти Саборне цркве Успенија Пресвете Богородице у присуству више стотина вјерника.

Јереј Милорад Зарић је послије вечерњег богослужења честитао вјерницима Бадње вече и сутрашњи најрадоснији хришћански празник Рођење христово.

Он је истакао да паљењем Бадњака вјерници осјећају топлину вјере и љепоту Божића.

"Порука `Слава Богу на висинама, а на Земљи мир и међу људима добра воља` порука је свих нас који осјећамо витлејемску пећину и јасле у којима је рођен Исус Христос", рекао је свештеник Зарић.

На прослави Бадње вечери у порти храма организован је ватромет, а потом и пригодан музички програм усркос великој хладноћи.

И у осталим православним парохијама у дистрикту Бадње вече обиљежено је вечерњим богослужењима и ложењем Бадњака у црквеним портама.

Угљевик

Угљевичани су Бадње вече традиционално обиљежили у храму Свете Петке Параскеве.

Након вечерњег богослужења, које је служио протојереј-ставрофор Мићо Пајкановић и опхода око храма, у присуству бројних вјерника наложен је бадњак у порти храма.



Начелник општине Угљевик Василије Перић свечано је запалио бадњак и честитао најрадоснији хришћански празник - Божић свештенству и монаштву Српске православне цркве и грађанима православне вјероисповијести, са жељом да предстојећи дани буду испуњени радошћу, љубављу, срећом и благостањем.

"Божић је дан када исказујемо љубав према ближњима, искрену бригу, толерантност и солидарност према слабијима. Испуњени смо весељем, топлином и надом у боље сутра", рекао је Перић у обраћању окупљеним суграђанима

Након паљења бадњака уприличен је ватромет, а прослава је настављена народним весељем уз традиционалну музику и пјесму.

Котор Варош

У Котор Варошу паљење бадњака обављено је пред Храмом Рођења Пресвете Богородице након вечерњег богослужења.

Вечерњу литургију служио је архијерејски намјесник Миленко Нарић уз саслужење свештенства которварошког намјесништва.

Нарић је вјерницима упутио божићну честитку у којој је парохијанима и људима добре воље пожелио срећне божићне празнике, да их прославе заједно са својим породицама и пријатељима.

Мјештани которварошког насеља Чепак ове године били су домаћини бадњаку, који је у колони прошао кроз Плане и Ново Насеље, а потом и ужи центар Котор Вароша.



Дјеца су се највише обрадовала обичају пијукања, чији су домаћини ове године били Радослав и Алдијана Сејмановић, који су обезбиједили пригодне поклоне и слаткише за овај радосни догађај.

За велики број окупљених вјерника припремљено је кувано вино, а обезбијеђен је и ватромет.

Станари

У порти Спомен-храма Васкрсења Господњег у Станарима вечерас је освештан и наложен бадњак у присуству бројних вјерника.

Бадњак је освештао парох Станислав Рађен, који је, након вечерњег богослужења, окупљенима честитао Бадње вече, као припрему за велики дан - Рођење Христово.



Рађен је поручио да се најрадоснији хришћански празник - Божић дочека смирено, скромно и достојанствено.

Прије налагања бадњака, организована је литија.

Дервента

У Дервенти је након вечерњег богослужења у Саборном и спомен Храму Успења Пресвете Богородице, испред храма освештан бадњак и обављен чин налагања бадњака на ватру.

Традиционално, већ 12 годину, црквени бадњак је наложио начелник општине Дервента Милорад Симић.

Он је свештенству и свим становницима православне вјероисповијести честитао најрадоснији празник Божић, уз традиционални поздрав "Мир Божији - Христос се роди", али и 9. јануар - Дан Републике Српске.



"Свима желим доброг здравља и свега оног што пожеле. Моје честитке свима који славе Божић, а свима заједно срећну и успјешну ову годину. Свима који славе Дан Републике упућујем честитку, а то чинимо на своје задовољство и не на нечију штету", рекао је Симић.

Вечерње богослужење предводио је протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, старјешина храма, који је у проповиједи истакао "да су сви људи озарени свјетлошћу празника Божића“.

"Божић је што се тиче обичаја најразноврснији и најрадоснији празник. Посебну идилу ствара и снијег који је забијелио. Око 20 година траје традиција окупљања и налагања бадњака на ватру", реко је Ћетковић.

Данашње окупљање било је код Старог моста на ријеци Укрини одакле је колона са бадњацима прошла улицама града и приградским насељима, а ученици из ове колоне заједно са осталима прикључили су се централном догађају испред храма у Дервенти.

Освећење и налагање бадњака обављено је код Цркве Свете Петке Параскеве у Агићима, затим испред храмова у Осињи, Новом Насељу и другим селима.

Соколац

У Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу служена је вечерња служба на Бадње вече, а у порти храма одржано је налагања бадњака у присуству бројних вјерника и уз ватромет.

Након вечерње службе, начелник општине Милован Бјелица унио је у цркву бадњак, који су свештеници благословили и даривали.

Протојереј-ставрофор Борис Бандука рекао је у бесједи да је велика радост овако се окупити у навечерје празника, када се прославља Бадње вече и полако улази у прославу најрадоснијег хришћанског презника - Божића, "да нас грије она ватра која је гријала Богомладенца који се родио у пећини".

"Нека вечерашњи и сутрашњи празник буду ти који ће нас водити ка Богу, да буде у нама, да се обожимо, сложимо и умножимо", рекао је Бандука.

У Храму Светог пророка Илије у 23.00 часа почеће божићно јутрење, док ће у 7.00 часова биће служена Света литургија, а у 9.00 часова у Цркви Свете Петке на Српском војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик.

Фоча

Више хиљада православних вјерника присуствовало је вечерас налагању бадњака испред храмова Светог Николе и Светог Саве у Фочи.

Пламен светог церовог дрвета огријао је Фочаке најављујући најрадоснији хришћански празник - рождество Христово, присјећање на догађај када је Дјева Марија прије више од 2.000 година у витлејемској пећини родила Богочовјека - Спаситеља рода људског.

Вјерницима окупљеним испред Храма Светог Саве Бадње вече и Божић честитао је начелник општине Фоча Радисав Машић, а протојереј-ставроФор Дарко Ђого пожелио је фочанским момцима да се жене, а дјевојкама да се удају.

"У нашим породицама је све мање дјеце и питање је кроз 50, 60, кроз 100 година, ко ће на овом мјесту божићовати, да ли Срби православни или можда неки други народ, у којем се момци не питају хиљаду питања прије него што ће се оженити и цуре хиљаду питања прије него што ће се удати, и који знају да човјек најприје мора да воли другога човјека да би могао да воли Бога", рекао је Ђого.

Он је пожелио да се од сутрашњег Божића све што је за женидбу пожени и што је за удају уда, да се рађају дјеца, да се има коме Божић пренијети.

У програму који је организвала Црквена општина, дјеца су рецитовала божићне пјесме, а наступили су и фочански гуслари и двојничари.

Бадње вече прославили су и Срби повратници у федералној општини Фоча, у Устиколини, гдје је испред Храма Силаска Светог духа на апостоле организовано налагање бадњака уз божићни ватромет.

Мостар

У манастиру Житомислић и црквама у насељима Бијело Поље и Благај служене су вечерње службе и запаљени бадњаци.


Свештеници су позвали вјернике на љубав према ближњима, али и свим људима.

На подручју Мостара служиће се три поноћне литургије, а литургију у Старој цркви у Мостару служиће Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Требиње

На Тргу слободе у Требињу вечерас је обављено налагање бадњака у присуству великог броја грађана и дјеце.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије честитао је суграђанима Бадње вече и Божић, а окупљеној дјеци подијелио бомбоне.

Старјешина Саборног храма у Требиње Младен Жуловић истакао је да је вечерашње окупљање наговјештај радости празника Христовог рођења.

"Сваки пут када излазимо из Светога храма и у литији пролазимо улицама нашега града намјера нам је да на видљив начин скренемо пажњу на благовијест Јеванђеља, на провијед нашу у име Божије, на важност одређеног празника за нас и за наше спасење", рекао је Жуловић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић честитао је грађанима Бадње вече, те им поручио да са варницама са бадњака подигну поглед према небу и да се у душама, свако за себе, захвали благодети Господњој.

"Почиње година у коју полажемо велике наде, година за коју смо везали велике циљеве и година у којој ће нам бити потребно много креативности и маште", рекао је Петровић.

Он је подсјетио да је план да се стабилизују финансије и да се одмах уђе у нове развојне пројекте, гдје ће бити и нових радних мјеста.

"Што више будемо радили, што нас више буде у нашим прегалачким тимовима, сигурно ћемо бити и Богу милији и сигурно ће наша дјела пратити благослов небески", истакао је Петровић.

Он је напоменуо да се сви планови не могу одједном реализовати, али вјерује да ће у овој години урадити доста и да ћемо у љубави, ослањајући се једни на друге, поштујући и не блатећи једни друге, створити много вољнију климу за нове подухвате, који ће још позитивније утицати на квалитет живота у Требињу.

Налагању бадњака претходила је вечерња служба у Саборном храму Светог преображења Господњег.

Поноћну литургију у Саборном храму у Требињу служиће свештенство Епархије захумско-херцеговачке, а ујутро, на Божић у 6.00 часова Свету архијерејску литургију служиће умировљени епископ Атанасије.

Космет

У свим црквама на Косову и Метохији вечерас су освештани, а потом и наложени бадњаци.

Највећи број вјерника окупио се у портама манастира Грачаница и у Храму Светог Димитрија у сјеверном дијелу Косовске Митровице гдје је бадњак освештао епископ рашко-призренски Теодосије, који је позвао вјернике да праштају једни другима.

"Ако не љубимо ближњега и не праштамо једни другима онда заиста немамо заједницу са Христом и нећемо имати живот вечни. Срећно Бадње вече и срећан Божић", поручио је владика Теодосије.

Официр за везу у Приштини Дејан Павићевић је у име државних органа Србије честитао Бадње вече, те подсјетио да је предсједник Србије Томислав Николић онемогућен да буде са својим народом у Штрпцу.

"Данас ћемо одавде, а и сутра, слати само поруке мира и надати се да се овакве ствари никада више неће поновити", рекао је Павићевић.

У манастиру Грачаница више десетина вјерника присуствовало је освештању и паљењу бадњака иако су велико невријеме и сњежни наноси блокирали саобраћај на скоро свим локалним путним правцима.

Владика Теодосије служиће вечерње бденије, те јутрење у манастиру Грачаниц

Извор: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

вјерник

06.01.2017 17:16

Од љубави се не живи Патријарше, Насјетуј мало власт и политичаре; на скромност, да раде у корист народа, а не само у своју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бог

06.01.2017 17:20

Господ бог је овај народ напустио, а препустио га ђаволима у власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђаволи

06.01.2017 17:25

Све су нам ђаволи у људском лику покрали, па нас воде ђавољим путем, Црква све то гледа и аминује

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРАМАТЛИЈА

06.01.2017 17:32

Ја бих на свакој проповједи вјерској позивао власт на скромност, тако убедљиво, да се чак и именима препознају, а не народ понижени и гладни позивати да ће их Господ спасити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црвени поп вјерује само у новцанице

06.01.2017 17:49

Нескромни и алави попови јуре за Великим Бајом и његовом украденом раскоси. Надају се да це јос понесто извуци и у дзепове сакрити.Какво вјеровање гдје овај и овакви попови хоце да буду посредници измедју нас и Бога и прицају супље прице и отрцане фразе а све уцину да помогне секту на изборима.Овај поп и сви његови попови су веци антихристи од комуниста и вјерују само у кес и материјално.Он је претходница пребогатих попова који су наводни пастири стварно сиромасног стада

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

06.01.2017 18:24

И свештенство се ухватило у ђавоље коло са Додиком на челу

Name

Богољуб

06.01.2017 17:55

Васа светости.Велико Вам хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

06.01.2017 23:24

Незнабозци, Срецан вам Бозиц,Христос се роди... радујте се уместо сто пљујете,и сами лиците на оно сто кудите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе помози им

07.01.2017 08:25

Они који на Бозиц мисле на и помињу несто друго осим Бога,оцито немају везе ни са цим а нај мање са Богом. Среца васа да господ Бог и вас види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слепац

07.01.2017 10:01

Боже помози властодршцима јер знају шта раде! Боже помози сиротињи (80%) јер не зна шта ради! Каква власт, такво и свештенство.