Бијељина: Паљење бадњака у 17:30

Српска православна црква прославља данас Бадњи дан, припремајући се за најрадоснији хришћански празник Рођење Исуса Христа - Божић. Службама бденија и паљењем бадњака у православним храмовима најављује се Рођење Спаситеља чији се долазак на свијет слави као почетак новог времена и као најрадоснији догађај за хришћанство.

Република Српска 06.01.2017 | 16:49
Бијељина: Паљење бадњака у 17:30
У храму светог Георгија у Бијељини почело је служење повечерја. Након повечерја које служи Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом литија ће кренути улицама града до Градског трга гдје је у 17.30 часова планирано освећење и паљење бадњака. 

Након паљења бадњака у порти манастира Свети Василије Острошки пријем за дјецу и традиционално пијукање.

У православне домове се вечерас уноси бадњак, коме је Црква дала посебан смисао. На Бадњи дан ујутро најстарији мушки укућанин усијече храстово или церово дрво - бадњак, који треба одсјећи са три ударца тако да падне на исток. 

Бадњак представља симбол дрвета које су, како каже предање, пастири донијели Јосифу и Марији да заложе ватру и загрију пећину у којој је рођен Исус. 

Бадњак се пали уочи празника и гори до Божића када се објављује радост Христовог Рођења. Догоријевање бадњака је симбол растанка са старим вјеровањима и прихватање нове свјетлости која долази са вјером у Новорођеног Христа.

Коментари / 0

Оставите коментар