Харадинај остаје у притвору до изручења

Француски апелациони суд одлучио је да ће Рамуш Харадинај остати у притвору док Србија не буде упутила званичан захтев за изручење, преноси Ројтерс.

Регион 05.01.2017 | 20:31
Харадинај остаје у притвору до изручења
Бивши хашки оптуженик и лидер Алијансе за будућност Косова Харадинај ухапшен је у среду на аеродрому код Базела, на основу потернице Србије из 2004.

Приштински медији јављају да се Харадинај у пратњи француске полиције појавио пред тужиоцем на суду у Колмару, који треба да одлучи да ли је захтев Србије за изручењем валидан.

У међувремену, косовски министар спољних послова Енвер Хоџај разговарао је телефоном са шефом француске дипломатије Жан Марк Ероом како би тражио да Харадинај буде ослобођен, преноси "Коха диторе".

"Ја сам објаснио ситуацију и апсурдност тврдњи Србије што је за нас неприхватљиво. Тражио сам да Харадинај буде пуштен што је пре могуће и верујем да ће се то десити", навео је Хоџај, преноси тај приштински портал.

Министарство правде Републике Србије проследило је током поподнева француским правосудним органима судску документацију у вези са случајем Рамуша Харадинаја, речено је Тањугу у том министарству.

Министарство је документацију проследило суду у Колмару, на истоку Француске, након што га је Интерпол званично обавестио да је Рамуш Харадинај лишен слободе на основу потернице Србије.

Послата документација тиче се решења о спровођењу истраге и одређивању притвора Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду, на основу којих је за Харадинајем расписана потерница 2004. године.

Харадинај је у среду ухапшен на аеродрому Базел-Милуз на француској страни.

Србија га тражи због сумње да је починио злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. године који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала по којој је правоснажно ослобођен.

У питању су ратни злочини против цивилног становништва у зони одговорности Дукађини 1998. и 1999. године.


Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Гаврило Принцип

05.01.2017 19:49

Дај боже да га изруче и осуде на доживотну робију .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја бих да приметим

05.01.2017 21:49

Француска постује СВОЈЕ и ИНТЕРНАЦИОНАЛНО ПРАВО. Француска није Деда-Мраз да испуњава српске зеље. Издата потерница је обавезује само ако је образлозена, а да ли је или није, не знас ни ти ни ја. Није то, само га тразити.

Name

Миливоје

05.01.2017 20:59

Па колико у ЕУ владавина права је свима јасно. Они ће на весеље свих Шиптара пустити Харадинаја а у Приштини ће бити свечани дочек. На жалост, нема више права ни правде а поготово код овакве ЕУ. Да је случајно Србин, добио бих он за своја злодјела доживотну робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па ето... то је овако...

05.01.2017 21:23

Српско право је да се трази испоруцење, Француско право је да провере исправност и разлоге потразње. Ако се трази за оно засто му је вец негде судјено и ослободјен, онда од тога нема ниста. Слободан је. П.с. ЕУ нема са овим ниста - вец Француска.

Name

x

06.01.2017 20:51

Смијем се кладити. Изруцења неце бити. Засто? Зато сто је и Француска уцествовала у отимању Косова. Запад и Нато никад не признају греску. Сулудо је оцекивати да било која земља уцесница Нато -бомбардовања, изруци и једнога албанског злоцинца. Они једноставно полазе од тога да је Нато и УЦК у праву и крај прице.

ОДГОВОРИТЕ