Снијег заштитио усјеве од измрзавања

Пољопривредници су одахнули - снијег им је заштитио озиме усјеве од измрзавања, а уједно је прекинуо и скоро двомјесечну сушу, каже др Драган Зарић, из Савјетодавне службе Министарства пољопривреде Републике Српске.

Република Српска 04.01.2017 | 15:20
Снијег заштитио усјеве од измрзавања
Према његовим ријечима снијег је добар топлотни изолатор, па је заштитио пшеницу, јечам, тритикале идруге озиме усјеве од ниских температура које владају ових дана.

- Пшеница може да поднесе ниске температуре и до минус петнаест степени, али ако те хладноће трају дуже онда долази до измрзавања биља, па се зато каже да је голомразица погубна за усјеве, каже др Зарић.

Млади усјеви под снијегом су посве заштићени од хладноће која се најављује да ће бити ових дана.

- Важно је колико траје хладни талас, али када је усјев под снијегом онда нема опасности од оштећења младих биљака, напомиње овај познати пољопривреди стручњак. Ипак, овај снијег није донио довољне количине владе у земљишту која је веома неопходна, али суша не би требало да значајније утиче на сујеве, тим прије што је до прољећа, када је она неопходна има још око три мјесеца.

(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СЕМБЕРАЦ

04.01.2017 17:11

Баксуз гдје њега надјосте да даје савјете тај незна болан ни себе да посавјетује а камоли насе пољопривреднике. Једном рјецју велики БАКСУЗ

ОДГОВОРИТЕ