Лоша економија је велика пријетња

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да му се у 2016. години није испунила жеља да имамо мање конфликата, сукоба и више међусобног размијевања. Он се у разговору за Клиx.ба осврнуо на политичка дешавања у 2016. години при томе истичући да економска заосталост и огромна корупција представљају највећу пријетњу за Републику Српску.

Република Српска 02.01.2017 | 08:57
Лоша економија је велика пријетња
Црнадак је рекао да не би било захвално да он оцјењује рад Министарства спољних послова БиХ у 2016. године, али да може рећи да је задовољан оним што је урађено на пољу европских интеграција.

"Били смо дио једног значајног продора у овом процесу и највећег напретка у једној години, а који је направљен од када смо почели процес интеграција. С те стране, ова година је била добра, мислим да ће у 2017. години фокус такође бити на европским интеграцијама и очекујем да буде успјешна као и ова", рекао је Црнадак.

На питање да ли се у 2016. години могло више урадити у политичком смислу, Црнадак каже:

"Не вјерујем да се могло више урадити у смислу корака ка ЕУ, јер је максимум чињеница да смо предали апликацију за чланство у ЕУ која је прихваћена као и да је почело припремање одговора на Упитник Европске комисије. Могло се много више урадити на реформама и рјешавању стварних питања грађана и борбе против корупције". 

Босна и Херцеговина ни ове године није добила закон о спољним пословима, тако да БиХ у 2017. годину улази са три странице импровизираног документа које је Предсједништво БиХ усвојило 2003. године.

"Ја се надам да ћемо најновији рок испунити и да ће то наредне године ући у парламентарну процедуру. Оформљена је радна група у којој се налазе чланови сва три кабинета у Предсједништву БиХ и један број дипломата из МВП-а. Надам се да ћемо до марта имати спреман нацрт који ћемо упутити у парламентарну процедуру", рекао је Црнадак.

Истакао је како је немогуће дати оцјену дипломатско-конзуларне мреже БиХ, али да МСП улаже напоре како би се она побољшала. Посебно је задовољан што су успјели, након инструкције коју су дали свим амбасадама у земљама чланицама ЕУ, да се покаже динамична активност која је позитивно допринијела развоју догађаја када се говори о европским интеграцијама.

"Као и у сваком другом великом систему и код нас има оних који су мање и више вриједни. Надам се да ћемо и у новој години извући максимум из оног чиме располажемо", рекао је Црнадак.

С обзиром на честе опречне ставове коалиционих партнера из ФБиХ у Парламентарној скупштини БиХ, Црнадак на питање, да ли вјерује да ће актуелни сазив коалиције (СДА, ХДЗ БиХ, Савез за промјене и СББ) преживјети 2017. годину у овом саставу истиче:

"Мислим да хоће и не очекујем ту било какве промјене. У смислу политичких промјена најдраматичнија ствар која може да се деси је да се уђе можда у техничку фазу рада Савјета министара БиХ тамо пред крај мандата па да се већина тражи од случаја до случаја. Не очекујем било какво прекомбиновање или прављење нових већина".

Црнадак стање у Српској гледа овако:

"Поприлично сам незадовољан оним што власти Републике Српске раде када је ријеч о њиховом домену и надлежности. Економски развој Српске не постоји, већ постоји само наставак економског пропадања и задуживања. С друге стране ту је и потпуна приватизација правосуђа, РТРС-а те један незапамћен ниво корупције. То све штети развоју Српске."

Као министар спољних послова БиХ могу одговорно тврдити да је Република Српска потпуно међународно заштићена и да нема више никакве бриге за њен дугорочни опстанак у политичком смислу. Економска заосталост и огромна корупција су најозбиљније пријетња Српској", рекао је он.

На питање да ли је реално да БиХ до краја 2017. године добије статус земље кандидата за чланство у ЕУ, Црнадак је одговор да је то могуће, али да је тешко изводиво.

"Зависиће од тога да ли ће сви нивои власти, а прије свега институције БиХ и владе ентитета успјети одвојити оно што је битно за ЕУ пут од ситне дневне политике. Ако то не урадимо биће много кочница и тај рок неће бити реалан", казао је Црнадак.

Како каже, у 2016. години није му се испунила жеља да имамо мање конфликата, сукоба и више међусобног размијевања него у протеклој години.

"Нисам сигуран да је то било баш у 2016. години, али преносим ту жељу и у 2017. годину. Надам се да ће сада бити испуњена", рекао је он.

(Клиx.ба)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

А три карте за Холивуд?

02.01.2017 08:03

А ста са издајницима као Огњен Тадиц? Гласао сам за њега прије пар година, да би прије неког времена сазнао да је у истој секти као Игор Радојициц и Ранко Скрбиц, у Еаст Wест Бридге-у!? Кога ви висе .ебете у мозак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

02.01.2017 08:18

Е види овог експерта, нема га Америка, благо нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

02.01.2017 08:35

Како да ви БН као озбиља тв куца нисте објавили ни један цланак о српским спиунима у Потоцарима? То је немогуце сакрити од јавности кад цели регион а посебно у Србији је то ударна вест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

02.01.2017 09:03

Добро јутро Колумбо. Јес да је баја шампион у обје дисциплине али ПДП је на убједљиво другом мјесту поготово кад се узме у обзир и величина партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

02.01.2017 09:51

Нема мање партије са више функција и запослених у јавном сектору. СДС-у узеше члана Предсједништва и најбитније министарство у Савјету министара, а нису парламентарна странка тј. немају ни једног посланика у Парламентарној скупштини БиХ. А у задње вријеме Бореновић је почео уцјењивати Говедарицу, јер жели да искористи период транзиције након одласка Босића.

Name

Цињеница

02.01.2017 12:05

СДС је до сад имала 5 (пет) предсједника партије а СНСД само једног који је уствари власник те секте.

Name

Логично

02.01.2017 09:19

Колико се влада задужује то је ненормално. И то само за буџетске потребе. А кад нестане пара за плате и пензије, онда це се многи питати за кога годинама гласају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала исправка

02.01.2017 10:09

Влада не задузује себе него нас. Све це то врацати тако сто це отимати из уста народу. Да обновис орузни лист за пистољ треба ти 200КМ. Гориво је опет 2КМ/лит а ице опет на 2.5КМ. Итд

Name

неутралан

02.01.2017 09:23

Ето ти си нам отворио оци, да није тебе зивјели би у заблуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

02.01.2017 09:35

Није до АНАЛИЗЕ СТАЊА, већ до РЈЕШЕЊА ПРОБЛЕМА. Имате ли рјешење или не? Једно питање, гдје је и шта ради г-дин Микеревић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г Микеревић

02.01.2017 10:20

Госп Микеревић је направио велелепну зграду на Калвану и убире новац преко савеза рачуновођа

Name

Три пута нула је два

02.01.2017 19:50

Тај је теска сељацка политика.

Name

лијан

02.01.2017 09:47

Само се медјусобно оптузујте а клепате лову несумице!све странке треба унистити

ОДГОВОРИТЕ
Name

експерт

02.01.2017 10:07

Дајте људи не млатите празну сламу,корупција је највеца у правосудју,И ко да се бори како цим немогуца мисија.....само ситна и безнацајна дјела процесуирају,ради статистике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

02.01.2017 10:37

Министре само тако настави,нормалан си човјек и људи те поштују а било би добро да имамо више таквих људи на положајима!Само напријед пошто долази вријеме реалних и нормалних људи!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дупли декунг

02.01.2017 11:53

Корупција и оргснизовани криминал су појели Балканце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цему се надас?

02.01.2017 12:00

Нема ту висе пријетње, ово је готово. Сљам је заузео све позиције, све опљацкао, и све развалио. Нису презали ни од убистава да би се доцепали милиона. Контролису све полуге дрзаве. Само јос угасити свјетло.

ОДГОВОРИТЕ