Новогодишњи ритуали широм свијета...

Осим љубљења у поноћ, практикујете ли и ви неки новогодишњи обичај?

Свијет 31.12.2016 | 16:15
Новогодишњи ритуали широм свијета...
Нова година је традиционално вријеме окупљања - породичног, са пријатељима, на организованим прославама, журкама и то у свечаним хаљинама и одијелима у декорисаним ентеријерима.

Свака земља има и понеку специфичност, али је суштина иста. Зато, прошетајте глобусом кроз традиције дочека нове године.

Грцима се дочек нове године поклапа с прославом светог Василија, једног од оснивача Грчке православне цркве. Тада се сервира Василопита или торта светог Василија, у коју се убацује сребрни или златни новчић. Ко пронађе новчић, биће посебно срећан током цијеле предстојеће године.

Данци у новогодишњу ноћ улазе са много разбијених тањира испред кућног прага. Стари тањири се у поноћ бацају пред улазна врата пријатеља и количина разбијених тањира симболизује друштвено богатство - број пријатеља.

Читавог децембра се у Јапану одржавају забаве под називом Боненкаи. Те забаве се одржавају са циљем да људи лоше ствари оставе за собом и припреме се за нови почетак.

Звона будистичких храмова звоне 108 пута како би отјерала 108 људских слабости, а након тога се сви смију тјерајући смијехом зле духове.

Кубанска традиција налаже да се у поноћ поједе 12 грејпфрута, који симболизују мјесеце године, а поштовање тог обичаја треба да донесе срећу.

Аустријанци на Нову годину, као дезерт уз свечани ручак, припремају сладолед од ментола у облику дјетелине са четири листа, наравно, за срећу, а стари сицилијански обичај каже да ће срећа доћи онима који на Нову годину једу лазање.

Кад закуца поноћ, Шпанци морају да поједу 12 зрна грожђа - по једно за сваки мјесец.

Норвежани се часте пудингом од пиринча у којем је скривено једно зрно бадема, а особа која пронађе бадем имаће среће, док Холанђанима срећу доносе крофне у новогодишњој ноћи.

Цијела Латинска Америка уочи Нове године тражи гаћице одређене боје, у зависности од земље до земље - црвене, розе или жуте.

У неким земљама обичаји налажу да се веш обуче наизврат, док је обичај у Бразилу да се у новогодишњој ноћи носи бијела одјећа.

Италијани најбучније прослављају Нову годину јер бука тјера зло из куће. Они, такође, бацају све старе, непотребне ствари, од намјештаја до одјеће, и то кроз прозор. Као што видите, ритуали се разликују, али је поента увијек иста – Срећна Нова година!

(опустено.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар