Свјетски милијардери још богатији

Најбогатији људи на свијету завршавају 2016. годину са 237 милијарди долара више него почетком године.

Свијет 31.12.2016 | 14:04
Свјетски милијардери још богатији
У години када су гласачи, окренути популистичким опцијама, преобликовали моћ и политику широм Европе и Сједињених Америчких Држава, најбогатији људи на свијету завршавају 2016. годину са 237 милијарди долара више него почетком године, јавља њујоршка агенција Блумберг.

Најбогатијих 200 људи на свијету је ове године зарадило 237 милијарди долара, према Блумберговом индексу милијардера, чиме је њихово укупно богатство скочило на 4.400 милијарди долара.

У години, чији је почетак обиљежио потрес на берзама због слабашних економских података из Кине, средину године уздрмао шок назван Брегзит, а крај протекао у знаку избора Доналда Трумпа за америчког предсједника, најбоље се снашао Ворен Бафет, који је увећао своје богатство за 11,8 милијарди долара.

Он је други најбогатији човјек на свијету, са нето богатством од 74,1 милијарди долара, а једино богатији од њега је Бил Гејтс који је "тежак" 91,5 милијарди долара, а чије је богатство увећано у овој години за 9,8 милијарди долара, преноси Тањуг.

Истовремено, 3,6 милијарди најсиромашнијих људи на планети је 2015. године посједовало богатство од 1.760 милијарди долара, према студији међународне хуманитарне организације Оксфам, што је само 488 долара по особи.

Утицај вијести

Предсједник компаније "Асцент Привате Цапитал Манагемент" Мицхаел Цоле је, коментаришући ову годину, рекао да су у 2016. на кретање цијена на берзама углавном утицале вијести, а не тржишни аргументи.

"Вјеровање да ће Трумп дерегулисати велики дио економије покреће тржиште у овом тренутку”, наводи Цоле за Блумберг.

Занимљиво је и да амерички милијардери доминирају на листи првих пет богаташа који су ове године највише профитирали.

На трећем мјесту је нафтни магнат Харолд Хамм, који је богатији за 8,4 милијарди долара, што је 121,5 посто више него посљедњег дана прошле године. То му је омогућило да заузме 53. мјесто на Блумберговој листи с имовином од 15,3 милијарде долара.

Четврто мјесто на укупној листи, али и на листи највећих овогодишњих добитника заузима Јефф Безос, оснивач онлине трговца Амазон, који је повећао имовину за 7,5 милијарди долара на 67,2 милијарде долара.

Једини неамерички представник међу првом петорицом најуспјешнијих је Бернард Арнаулт, власник компаније за луксузну робу "Моет Хеннессy Лоуис Вуиттон" (ЛВМХ), чије је богатство порасло за 7,1 милијарду долара на 38,9 милијарди долара.

Када је ријеч о богатим Европљанима, оснивач трговинског ланца Зара и најбогатији становник "старог континента", Аманцио Ортега, "склизнуо" је у новембру са другог на треће мјесто на листи најбогатијих људи на свијету, јер му се богатство "истопило" за 1,7 милијарди долара на 71,2 милијарде долара.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ИРБ

31.12.2016 13:34

Назалост тако у нас у РС И БиХ.Тако И'м пао Грах,он И богати а народ сиромах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

31.12.2016 14:06

Ко нема није навикао да има, а ко има никада му није доста..! Какво смо ми болесно друство!

ОДГОВОРИТЕ