"Газда Кремља" матирао Обаму

Руски председник Владимир Путин изгледа да разуме да је циљ његовог америчког колеге Барака Обаме да изврши утицај на спољну политику свог наследника Доналда Трампа, пише данас "Дојче веле" уз оцену да Путин "хладно и стрпљво" реагује на антируске мере одлазећег председника САД.

Свијет 31.12.2016 | 13:09
"Газда Кремља" матирао Обаму
Подсећајући да је шах руски национални спорт, а да Путин воли азијске борилачке вештине код којих се, као и у шаху, противнику парира тако што се на напад не одговора увек контранападом већ прво ескивира, дописник "Дојче велеа" из Вашингтона Миодраг Шорић примећује да је то правило ових дана нашло примену у политици.

"Обама наређује протеривање руских дипломата из САД и у Вашингтону сви рачунају да ће Русија одговорити сличном мером, али ништа од тога. Путин је изгледа схватио шта је Обамин прави циљ: да изврши утицај на спољну политику будућег америцког председника Доналда Трампа", наводи Шорић.

"Газда Кремља", оцењује, парира Обами на себи својствен начин позивајући све америчке дипломате у Москви да са својим породицама и децом дођу у Кремљ на новогодишње славље.

"Москва ће одговарајуће телевизијске слике послати широм света – а ускоро и слике руских породица са децом, које на брзину морају да напусте Вашингтон, баш сада, непосредно пред Божић по Јулијанском календару. Не само да што пре морају да напусте САД – породице дипломата са децом биће пребачене војним авионом", истиче дописник "Дојче велеа".

За многе ће, сматра, Путин деловати као миран и суверен државник, а Обама као неко ко не може да превазиђе свој анимозитет према одређеним политицарима као што су руски председник или израелски премијер Бењамин Нетањаху.

"У свим тим дипломатском размирицама ради се пре свега о Доналду Трампу, о његовој будућој спољној политици. Јер, Трамп је у више наврата изјавио да жели боље односе са Кремљом, а то ће му тешко поћи за руком у непријатељској дипломатској атмосфери: многи у Сенату нису баш вољни да прате Трампов проруски курс", оцењује Шорић.

Напротив, наводи, водећи конзервативни политичари позивају на даље, строже казне за Москву, и одбацују Рекса Тилерсона као новог америцког министра спољних послова.

Дописник "Дојче велеа" истиче да је један од разлога због којих је Трамп одабрао Тилерсона за новог државног секретара то што он подржава нови почетак у односима са Русијом.

Ипак, да би постао шеф Стејт департмента, у недељама након ступања на дужност, прво му је потребно одобрење Сената, додаје он.

"Обамино време истиче, па док је још на функцији покушава да изазове раздор код републиканаца и што више њих удаљи од Трампа. Обамин, свакако легитиман циљ, при томе јесте да спаси што више свог политичког наслеђа", тврди он.

Трамп ће, прогнозира, морати да одложи побољшање односа са Русијом за неколико недеља јер је приоритет да Сенат потврди његов кабинет.

"Путин то разуме. Он це чекати, и помоћи ће Трампу јавним изјавама где год то буде могао", сматра Шорић.

Колико год се времена мењала, закључује дописник "Дојче велеа", шах је био и остао руски национални спорт.

Извор: Агенције/Дојче веле

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ха

31.12.2016 12:21

А јес га препо ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

31.12.2016 13:01

Ови Руси су исти ко ови наси Срби нико ји у Региону неподноси ал увјек глуме неста ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тумор

31.12.2016 13:13

Ста тек мисле о твом ,,народу,, ,то је посебна прица.

Name

ре Тумор

31.12.2016 13:34

Овоме ТРН_у зао Алепа и Ал Багдадија, по томе су му сунродњаци познати сиром свијета.

Name

ЗМАЈ

31.12.2016 17:01

Ум Царује ,Живио Путин,Живио Трамп,Живјела Мелани,Живјела СЕВНИЦА, и Словенија. СРЕТНО ИМ НОВО ЛЕТООООООООООО!!!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ