Нисам дувао у леђа Додику, већ Србима

БиХ неће постати члан Европске уније све док су странци у власти на било ком нивоу. Исто важи и за ОХР, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, гостујући у емисији “Пулс” БН телевизије. Он је објаснио да задржавање странаца у институцијама значи да држава није зрела, а као такву је нико не жали у било каквој заједници, понајмање у заједници каква је ЕУ.

Република Српска 29.12.2016 | 22:30
Нисам дувао у леђа Додику, већ Србима
Они који заговарају странце у власти БиХ мораће у једном моменту да изаберу или ЕУ или странце у власти БиХ, нагласио је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и додао да је Уставни суд БиХ сам себе довео у центар пажње одлуком о Дану Републике Српске.

“Мислим да је ту направљена огромна политичка грешка, а највећу посљедицу ће имати Уставни суд јер је отворио питање свог легитимитета прегласавањем и доношењем одлуке по принципу два странца и два Бошњака против два српска и два хрватска члана. Вратио је БиХ поново у сукобе на једној стратешки небитној теми и на теми на којој је јасно да не може бити побједника. Није нормално да бошњачки члан Предсједништва одређује српском народу које ће празнике славити, а које неће.”

Све јачи СНСД-ов глас против странаца у Уставном суду БиХ не пије воду, поготово ако се загледамо у блиску прошлост и ангажман СНСД-овог Небојше Радмановића у Предсједништву БиХ.

“Подсјетићу да је за вријеме мог претходника Предсједиштво БиХ дало сагласност на именовање македонског судије. Дакле ова екипа која сада толико галами је дала глас да се изабере страни судија и то након одлуке да се укине грб и химна Републике Српске”, рекао је Иванић у “Пулсу” БН телевизије.

Подржавањем референдума о Дану Републике Српске нисам дувао у леђа Милораду Додику, него српском народу и праву да имају свој празник, категоричан је први човјек Предсједништва БиХ.

“Дувао сам у леђа праву српског народа да организује референдум. Истовремено ја сам говорио да је то била изборна манипулација, јер да је стварни интерес инстируција Републике Српске очување права на референдум и 9. јануара да би се то десило послије избора.”

Усаглашен је став са Додиком у вези са пописом становништва, као и у вези са Даном Републике Српске, тврди Иванић. Истовремено, додаје он - иницирање повлачења представника Српске из институција БиХ када год зашкрипи у односима - био би непромишљен потез и авантуризам који би довео до политичке кризе огромних размјера. Иванић је објаснио и када су односи Срба и Бошњака у БиХ поново кренули низ брдо.

“Није било довољно одлучности да се пронађу људи који су криви за напад на премијера Вучића у Сребреници. Додатно је тензију унијело одустајање од посјете предсједника Николића Босни и Херцеговини од стране бошњачких политичара. То је врста ароганције која је била присутна на Сарајеву због хапшења Насера Орића. Они (бошњачки политичари) сматрају да је њима све дозвољено.”

Прекрајање граница на Балкану или цијепање Босне и Херцеговине је у овом тренутку немогуће, тврди Иванић.

“Распад БиХ у овом моменту не би подржао нико. Ни Београд. Највећу одговорност за стабилност БиХ носе Бошњаци. Најбројнији су, најзаитересованији су и зато морају бити спремни на највеће компромисе. Ако они буду арогантни и нападни, највише ће дјеловати против Босне и Херцеговине”, подвукао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Интерес сваког од конститутивних народа у БиХ је економски напредак. Иванић истиче да до тога у БиХ неће доћи све док се не промјени политички амбијент и док страни инвестирори не виде да се у БиХ ради на нивоу договора, а не константне свађе.



(БН телевизија)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

блбл

29.12.2016 21:04

Ти си права преливода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наивко

29.12.2016 22:51

Не, ниси њему, него мени. Дај више престани, нисмо сви овце.

Name

ре

30.12.2016 00:01

Он ти је прави додиков потрцо.Тако га је абриктовао све сто додик неце да казе он ко радио милева избифла.Е јесте га додик навукао на танак лед зато никад висе неце имати прилике да сједи ту гдје је сад.Цак је гори од додика,прави полтрон.Ста је он урадио за народ.Једно велико ниста и само се бави трацом и глуми неког постењацину.

Name

Последњи кинески цар

29.12.2016 21:05

Извини Младене, али ти у задњих 20 година баш пратиш те вјетрове и теби они никад да изврну "кишобран"?! Увијек знаш у које смјеру "дувају"-

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

29.12.2016 21:15

Само да не испадне операција успјела пацијент умро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђомла

29.12.2016 21:40

Увијек био реалан чоек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбо

29.12.2016 22:04

Референдум?коме?цему?засто?смјесно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

29.12.2016 22:21

До јуце комуниста ,данас велико Србин , стали це јутро да донесе ? Одкада се уцланио у Савез Социјалистицке Омладине Југославије , схватио је да се мозе зивијети од тудјег рада и свог нерада , ја видим камелеона , ниста друго !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

29.12.2016 22:25

Иванићу, више је него очигледно да си на Додиковом курсу. Од почетка вашег политичког битисања. Све сукобе сте фингирали. Доста вас је обојице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

30.12.2016 08:47

Додик их је све навукао на танак лед. Комплетну опозицију Испали су наивни или су радили смисљено за њега.

Name

X

29.12.2016 22:56

СУНЦОКРЕТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

29.12.2016 23:05

САМО ПРАЗНА ПРИЧА ЈЕДНОГ БИВШЕГ ПРЕМИЈЕРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ТВОРЦА УПРАВЕ ЗА ИНДИРЕКТНО ОПОРЕЗИВАЊЕ БИХ (ЦАРИНЕ БИХ). ДАВНО ЗАБОРАВЉЕНА ГОСПОДЈА БИСИЋ СЕ ПОНОСИ ВАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расизам

30.12.2016 00:09

Ја знам, да ви сви, позиција и опозиција, себе дозивљавате као вису касту, а овај народ сматрате малоумним. Без обзира колико смо сјебани, како интелектуално, духовно и материјално ( нецете вјеровати ), али ми би , не само схватили, него и гласали за.....секуларну дрзаву, али ви, политицари, имате јако лосе, ниско, мисљење о овом народу...е, Младене, зато си ти подрзао референдум, јер си знао да вјерске дрзаве на тлу Европе нису нормална појава, али ти ниси могао да повјерујес да је српски народ свјестан ове цињенице,и не само свјестан, него ми не зелимо да нам попови кроје правду. Зна се ста попови раде са непослунима, .....налозе ватру и на ломацу.....то је њихов стил.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.12.2016 04:11

Гори си од Додика 100 пута.Право си политицко разоцарење.Сви градјани који нормално размисљају а гласали за тебе су разоцарани јер ти је само позиција вазна и ниста висе,ако гријесим,ста си у својој политицкој каријери несто добро донио градјанима а зивис на грбаци градјана скоро 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

30.12.2016 07:58

управу си БЛ.РАЗОЦАРАН САМ У ОВОГА ЦОВИЈЕКА ...само себе гледају и просипају прасину ,а ми ОВЦЕ

Name

Бијељина

30.12.2016 08:15

Гледа само свој интерес, некоректан, и сваком ради иза леђа, највеће разочарање.

Name

дзоо

30.12.2016 05:20

Нико од вас нема м..а да казе несто сто је права цињеница да не завлаци те градане,ко пљацка ко цува оптузнице засто само прицате о угрозености од Тога нема ниста ми зивимо нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И Младен ИВАНИЋ је исти као и Додик

30.12.2016 07:45

Све док је Милорад Додик на власти у РС нема напретка ,, нема инвестиција,, нема страних улагања . Нико неће да ризикује и ставља свој новац у лонац у којем кључа национална реторика,, мржња ,, свакодневно понижавање многих страних званицника и Амбасадора а све од стране Милорада Додика. У 2017 години ће још већи број морати НАЖАЛОСТ напустити РС због економске кризе и борбе за опстанак ,, Боље ићи и Остат жив него убијати ,, красти ,,Пљачкати или у најгорем случају узети себи живот. Боље рећи ЗБОГОМ РС И ИЧИ У ИНОСТРАНСТВО . Додикове реторика никоме не доноси добро а поготово комад Хљеба и мало соли на сто ,,!!. Ни Младен ИВАНИЋ ништа није бољи од МИЛОРАДА само што је он мало мудрији али хињски и подмукло ваља своје буре мутне политике. Сви су пуни обећања и кад причају као МЕХЛЕМ на рану ал то је у ствари СО на рану напаћеном народу .!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

30.12.2016 08:38

ОДЛИЧНО - "ВАЉА СВОЈЕ БУРЕ МУТНЕ ПОЛИТИКЕ", САВРШЕНО !!!

Name

Иваниц

30.12.2016 07:45

Од мене никакве користи народу, ја се борим само за своју СТОЛИЦУ И АУДИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

странац

30.12.2016 07:53

Странци це отици кад се поцнемо нормално понасати, када судије буду непристрасне и раде по слову права а не политике, исто вриједи за ОХР и највеци кривац за продузење мандата је ДОДИК јер он подрива повјерење сири мрзњу и нетрпељивост. У овоме се огледа сва нерационалност српске политике од 90-тих наовамо, буше се и непоштују одлуке уставног суда а онда се каже да странци иду из тог истог суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

30.12.2016 08:05

Иванић је испричана прича.Помогао је Додику да СНСД добије локалне изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Досљедно

30.12.2016 08:41

"Није нормално да бошњачки члан Предсједништва одређује српском народу које ће празнике славити, а које неће.” Прво, није то празник српског народа негор РС! Друго, РС није српска него мултинационална! Треце, босњацки цлан је само поднио апелацију а Уставни суд, који сте потписали у Дејтону, донио одлуку. Не заглупљујте народ искривљавањем истине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савез Телефонских Снага

30.12.2016 08:44

Демагог пар еxеланс,стално понављање истих отрцаних фраза,никакве политичке свјежине.По уставу РС није српски народ,ово је обмањујуће,устав РС-е каже да су сва три народа конститутивна у оба ентитета. Улазак у ЕУ и присуство страних судија,па има времена,отом потом,пусти то.Углавном,добро је што Иванић одлази са политичке сцене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

30.12.2016 10:04

Никад напредка неце бити докле год не буде да се гледа ко је способан а не подобан и ко је које нације на којој функцији. Свима треба бити узор Драган Мектиц који не само да ради него се и труди да промјени оно сто не ваља. Да је висе таквих људи било би много боље. Сто је он Србин и долази и СДС ме заболи . Ради свој посао како треба изван тога мозес бити и сницла :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина!

30.12.2016 13:06

Док је оваквих као Иваниц Додик це владати !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

30.12.2016 13:08

Иваниц за двије године ниста није урадио осим сто је примао одлицну плату,а народ је оцекивао несто да це урадити па је гласао за његао.Цисти промасај је Иваниц.

ОДГОВОРИТЕ