Уводи се регистар педофила у Српској

Нови кривични законик Републике Српске предвиђа формирање судског регистра особа која су правоснажно осуђена за кривична дјела која су учињена на штету полног интегритета дјетета.

Република Српска 28.12.2016 | 16:30
Уводи се регистар педофила у Српској
Детаљи о томе ко ће имати приступ подацима из овог регистра биће дефинисани посебним законом.

"Обезбједићемо све да имамо евиденцију о лицима која су правоснажно осуђена за ова кривична дјела да би смо омогућили увидом у тај регистар онима који нам морају обезбједити да нам такве особе не долазе у контакт са дјецом, било да је ријеч о вртићима, школама, спортским или културно умјетничким друштвима, да спријече да такве особе дођу у контакт са дјецом", рекао је Антон Касиповић, министар правде Републике Српске.

Навео је да ће приступ регистру бити контролисан и неће моћи бити злоупотребљен, али ће бити, напримјер, алат директору школе да код расписивања конкурса има увид у регистар и спријечи евентуално запошљавање такве особе у школи.

Касиповић је на конференцији за новинаре, представљајући Нацрт кривичног законика Републике Српске који је утврдила Влада, истакао да слиједи редовна парламентарна процедура, те да очекује да би до половине сљедеће године могла бити усвојена коначна варијанта кривичног законика.

"На овај начин смо понудили одговор прије свега према организацијама ФАТФ и МАНИВАЛ, јер је постојала пријетња да БиХ доспије на црну листу, јер смо нашли рјешења и за инкриминацију и за одређење кривичних дјела прања новца, организованог криминала, финансирања тероризма", казао је Касиповић.

Иванка Марковић, професор кривичног права на Правном факултету у Бањалуци, истакла је да се овим Нацртом мијења много тога, да је радна група која је у протеклих девет мјесеци радила на овом тексту, поштовала конвенције, али и јавно мњење.

Избачена су рјешења која нису давала резултате, те уведена многа нова прилагођена данашњема времену

У области кривичних санкција уведена је забрана управљања моторним возилом.

"Могућност да се затворска казна до шест мјесеци претвори у новчану казну смо избацили јер смо поставили услове за изрицање казне затвора до шест мјесеци и то је могуће само онда када је то неопходно", рекла је Марковић.

Општи минимум казне затвора је подигнут са 30 дана на три мјесеца, а уведена је могућност да се казна затвора до једне године мијења кућним затвором.

"Када је у питању кућни затвор, поставили смо ограничења само на категорију инвалида, тешких болесника и самохраних родитеља малољетне дјеце", објаснила је она.

За условни отпуст више неће бити довољно одслужење половине, него двије трећине затворске казне. Уводи се и забрана брисања из евиденције осуда за кривична дјела на штету полног интегритета, продужени су застарни рокови.

Код кривичних дјела против полног интегритета уведено је полно узнемиравање, враћено дјело блудне радње, те је издвојено дјело полна уцјена.

"Дошло је и до подизања с 14 на 15 година добне границе до које је обљуба апсолутно забрањена, кажњива је добровољна обљуба са дјететом млађим од 15 година. Измјењени су и казнени оквири па је за обљубу са дјететом која је извршена употребом силе и пријетње предвиђена најмања казна од осам година затвора" истакла је Иванка Марковић.

Новим кривичним закоником прописују се и нова кривична дјела против уставног уређења и сигурности РС, те подривање одбрамбене моћи РС за шта су предвиђене казне од три од 20 година затвора.

(Анадолија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Весна

28.12.2016 18:48

Напокон нешто паметно у овој држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Бар

28.12.2016 20:20

Онда би требали на тај,списак ставити 90% политичара и владиних служненика

ОДГОВОРИТЕ