Однос Хрватске, Србије и БиХ кључан за стабилност

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је да је троугао односа Хрватска - Србија - БиХ кључан за стабилност, али да то исто важи и за БиХ због етничког састава.

Регион 27.12.2016 | 15:52
Однос Хрватске, Србије и БиХ кључан за стабилност
"Посебне везе БиХ и Србије подразумијевају се у Дејтонском споразуму, а односи се развијају. Али, то није једини и најбитнији проблем у региону. Троугао односа Хрватска - Србија - БиХ су кључни за стабилност овдје. Исто тако важи и за БиХ због етничког састава", рекао је Иванцов.

Он је подсјетио да се БиХ састоји од два ентитета и да је доста практичних питања у њиховој одговорности.

"Много комуницирам с предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и то је повезно с тим да ми Руси имамо тијесне културне везе са српским народом у БиХ, а руски бизнисмени више сарађују с Републиком Српском. Такође, слободно причамо о широком кругу политичких питања који додирују БиХ", навео је Иванцов за Н1.

Амбасадор Руске Федерације додао је да, ипак, контакт са Владом Републике Српске није његов једини контакт.

"Задњих дана два пута сам се налазио са Младеном Иванићем, редовно се виђам са Игором Црнадком, Бакиром Изетбеговићем, Драганом Човићем... Све зависи које питање рјешавамо данас. Ако имамо више заједничких питања с ФБиХ онда ћу имати више састанка с Фадилом Новалићем", појаснио је Иванцов

Коментаришући чињеницу да Русија често има различито мишљење од осталих чланица ПИК-а, те да се једина није противила одржавању референдума у Републици Српској, Иванцов је напоменуо да су сви заинтересовани за стабилност БиХ.

"Референдум у Републици Српској је дошао пред изборе, а они су испитали људе демократским путем. Референдум је прошао без инцидената и што се мене тиче ништа страшно се није десило и то је питање затворено. Сматрам да у БиХ од стране међународне заједнице није било довољно урађено да се проблем ријеши дијалогом прије него се уопће појавио", истакао је он.

На питање да ли би подржали Републику Српску уколико би расписала референдум о отцјепљењу од БиХ, руски дипломата је рекао да сваки народ у БиХ има своје амбиције.

"Хрвати би хтјели трећи ентитет, Бошњаци би хтјели ликвидирати тај ентитет, а Срби кажу да су јаки и велики да живе сами. То су амбиције странака, а не политика ентитета и држава. Ако се појави такво питање, онда ћемо видјети који је наш однос према томе. Из Бањалуке сада само чујемо да нема никаквог отцјепљења", нагласио је амбасадор Иванцов.

Он је оцијенио да форсирање уласка БиХ у НАТО не ствара јединство у друштву, већ супротно - доноси нова раздвајања.

"У Сарајеву сам видио плакате 'БиХ за НАТО' или 'НАТО за мир, а у Источном Сарајеву неко је написао преко тог плаката 'Уби Србе'. Сматрам да та особа која је то урадила није нормална, али то показује које асоцијације имају људи када чују за 'НАТО'. Сматрам да је то деликатно питање", оцијенио је Иванцов.

Када је ријеч о сарадњи Русије и БиХ на економском плану, руски амбасадор је рекао да је БиХ за Русију стабилан економски партнер.

"Наша улагање капитала су близу пола милијарде долара. Русија је међу првих пет инвеститора у БиХ. Сви процеси иду веома успјешно", констатовао је руски амбасадор.

Он је истакао да убиство руског амбасадора у Анкари потврђује да тероризам нема границе и да терористи могу остварити напад било гдје.

"Зато и одговор мора бити колективан. И на том питању сарађујемо са службама у БиХ и одржавамо редовне контакте. Сматрам да је то наша заједничка ствар", рекао је Иванцов.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар